CUP atirna contoarele de gitul administratorilor

miercuri, 25 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 CUP atirna contoarele de gitul administratorilor

CUP pregateste o surpriza focsanenilor, prin noul regulament "privind aprobarea metodologiei de stabilire a consumurilor de energie termica pentru incalzire si apa calda de consum", precum si "repartizarea pe coproprietarii imobilelor a consumurilor realizate". Documentul va fi inclus pe ordinea de zi a Consiliului Local intr-o sedinta viitoare, posibil chiar la sfirsitul acestei luni, nefiind excluse eventuale amendamente.
Dincolo de textul stufos, concluzia finala ramine una: CUP incearca sa paseze nemultumirile generale legate de pretul apei calde in spinarea administratorilor de bloc.
Dupa nesfirsitele scandaluri provocate de focsanenii proprietari de apometre de apartament, viitorul regulament consfiinteste o stare de lucruri privind calculul pretului apei calde. Proiectul de hotarire avansat de CUP, foarte stufos, stabileste o metodologie de montare a acestor contori in apartamente si "modalitatile de calcul, defalcare, repartizare a cantitatilor de energie termica, apa calda si incalzire", consumate la bloc.
In cele opt capitole ale regulamentului, care includ atit prevederi generale cit si situatiile specifice ce rezulta din contorizarea la scara, CUP se refera insa si la particularitatile care pot aparea in defalcarea consumurilor pe asociatii. Astfel, daca asociatia este constituita pe un singur bloc, pot aparea mai multe cazuri. Daca blocul e complet contorizat, inclusiv pe apartamente, consumul pentru energia termica se repartizeaza proportional cu suprafata utila. In ce priveste apa calda, cuantumul aferent pentru fiecare apartament se obtine din distributia consumului total, care ar trebui ipotetic sa coincida cu suma consumurilor pe apartamente. Cum aceste valori nu coincid, afirma CUP, diferentele vor fi repartizate de administrator proportional cu consumul inregistrat de fiecare locuinta in parte. Daca blocul are contor de energie termica la scara dar este doar partial contorizat individual, tot "pausalul" ramine ca fundament pentru calculul pretului la apa calda, adica plata se va face tot in functie de numarul de persoane.
Regulamentul include, de asemenea, modelul unei conventii-tip ce va trebui incheiate intre reprezentantul asociatiei de bloc si cel al CUP. Aceasta se refera la modul de transmitere pentru facturare individuala a consumurilor de apa calda menajera, invocind prevederile legale in domeniu. "In toate situatiile, furnizorul va factura la nivel de imobil intreaga cantitate de apa calda menajera si/sau incazire, inregistrata pe contorul general al blocului montat in punctul de delimitare", se spune in conventia-tip. Potrivit acestui document, administratorii se angajeaza sa transmita lunar consumurile totale pe care le determina ei insisi pentru fiecare din apartamentele contorizate. Practic, asa cum sta scris negru pe alb in conventie, "transmiterea consumurilor totale in vederea facturarii individuale va fi realizata de catre administratorul asociatiei, prin inscrierea sub semnatura pe listele furnizorului a cantitatilor totale repartizate fiecarui apartament, odata cu citirea contorilor instalati la nivel de scara".
Asupra termenilor acestui viitor regulament, care ar putea fi totusi modificat in legislativul local, vom reveni in numerele noastre viitoare, avind ca motivatie insemnatatea subiectului pentru foarte multi dintre focsaneni. Sigur este insa faptul ca, asa cum se intrevede din demersul CUP, regia vrea sa paseze povara nemultumirilor generale legate de pretul intretinerii in spatele administratorilor de asociatii. Si aceasta, sub forma de litera de lege, daca regulamentul va trece de votul Consiliului Local. (Lidia GROSEI)

Comentarii