Detectivi pentru masini abandonate

luni, 08 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Detectivi pentru masini abandonate

Guvernul s-a aplecat asupra problemei autovehiculelor fara stapin sau abandonate, stabilind regimul lor juridic si modul in care primariile pot scapa de aceste piese de decor lasate vraiste pe domeniul public. Potrivit unei legi aparute in Monitorul Oficial in urma cu doar patru zile, masinile vor fi ridicate din locul in care au fost parasite, la 30 de zile dupa ce organele de politie intocmesc un proces verbal de constatare. "Vehiculele fara stapin sau abandonate, precum si bunurile aflate in interiorul acestora sint inventariate, expertizare, ridicate, transportate si depozitate prin grija agentului constatator, intr-un loc special amenajat de catre autoritatile administratiei publice locale", se arata in actul legislativ.
Lucrurile, desi par simple, nu se opresc insa aici. Pentru a depista proprietarul sau detinatorul legal al masinii abandonate, autoritatile sint obligate sa faca o adevarata munca de investigatii. Mai mult decit atit, primarul trebuie sa aduca la cunostinta publica caracteristicile tehnice ale vehicolului si locul de unde acesta a fost ridicat, prin publicarea unui anunt publicat intr-un cotidian local. Lista cuprinzind vehiculele fara stapin se afiseaza, de asemenea, la Primarie, "intr-un loc special amenajat". In cazul in care apare vreun proprietar, acesta trebuie sa achite toate taxele si impozitele prevazute de lege, ca si sumele corespunzatoare cheltuielilor legate de inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea si paza vehiculului. In caz contrar, dupa 30 de zile de depozitare, masina trece in proprietatea Primariei in raza caruia a fost descoperita. Dupa, aceasta poate fi valorificata de autoritati fie prin vinzare, fie prin predarea catre o unitate de colectare a deseurilor.
In cazul in care "investigatiile" autoritatilor depisteaza un proprietar, acesta va fi somat de primar sau agentul imputernicit al acestuia ca in termen de 5 zile sa-si ridice automobilul abandonat pe domeniul public. Daca detinatorul "hirbului" nu raspunde somatiei in 10 zile, masina va trece in proprietatea Primariei si va avea o soarta usor anticipata. Legea prevede amenzi usturatoare pentru cei care refuza sa se conformeze somatiei autoritatilor. Sanctiunea acestei contraventii se ridica la sume cuprinse intre 10 si 20 milioane de lei.
In ceea ce priveste Focsaniul, o campanie de adunare a masinilor abandonate de pe domeniul public a fost demarata inca din anul 2000. Citeva zeci de vehicole lasate in paragina au fost ridicate de echipele Directiei de Dezvoltare a Serviciilor Publice, pentru ca ulterior actiunea sa fie sistata din motive necunoscute. In linii mari, modul gasit de autoritatile focsanene in rezolvarea acestei probleme este acelasi avansat acum de Guvern, cu exceptia amenzilor pot fi primite de cei care nu se conformeaza "somatiei" primarului. (L.GROSEI)

Comentarii