Doi ani de strins cureaua

marți, 09 aprilie 2002, 23:00
3 MIN
 Doi ani de strins cureaua

"Aceste datorii, cele 207 miliarde pentru facturile la gaze si cele 147 miliarde penalitati, au fost impartite pe 24 de luni si convertite in rate de aproximativ 500.000 de euro pe luna. Ele trebuie platite integral, ca si facturile curente. Daca nu vom reusi acest lucru, Distrigaz va trece la sistarea furnizarii de gaze cu un preaviz de 7 zile. In cazul in care vom dori sa fim reconectati, va trebui sa platim o taxa de 20 de miliarde, altfel furnizarea de gaze nu va fi reluata", a declarat directorul ENET. Graficul de esalonare stabilit impune societatii focsanene rate lunare egale. Acest lucru va face dificila respectarea sa mai ales pe timpul verii, cind consumul, si implicit incasarile, sint mult mai mici.
Producatorul si distribuitorul de energie termica din Focsani, intrat in lista neagra a Distrigazului datorita creantelor extrem de mari, va trebui sa achite factura pe ultima luna pina la sfirsitul acestei saptamini. In privinta acestui aspect, managerul ENET a dat asigurari ca platile vor fi acoperite, din cele 61 de miliarde fiind deja virate 53. "In ultimul timp, de la preluarea de catre ENET a activitatii de distributie, nivelul incasarilor a crescut spectaculos. Acest fapt a fost apreciat pozitiv si de distribuitorul de gaze, dar ce ne ingrijoreaza este datoria istorica. Fara sprijinul autoritatilor locale si al Guvernului nu vom reusi sa facem fata. Vom incerca sa gasim o solutie pentru a diminua, sau chiar anula nivelul penalitatilor, care se ridica acum la 147 de miliarde. Problema care se pune este ca logic, penalitatile ar trebui sa se regaseasca in acelasi cuantum la consumatorii nostri rau-platnici. Acest lucru nu este insa posibil, pentru ca nu se pot aplica penalitati la buget, si ma refer aici la ajutoarele pentru incalzire care nu s-au mai dat de doi ani, la subventii si la datoriile unitatilor bugetare", a mai spus Valter Popescu.
Vin executarile
Pentru focsanenii de rind, conventia ENET cu Distrigaz inseamna in primul rind deschiderea unui val de procese pentru recuperarea debitelor. De altfel, directorul Popescu s-a aratat adeptul acestui procedeu care se afla in plin stadiu de pregatire. "Vom actiona foarte dur asupra datornicilor, inclusiv cu executari silite. Sint conditii impuse de organismele internationale, de Guvern, nu putem face rabat de la ele. S-a demarat extragerea unor astfel de cazuri din baza noastra de date, lucram deja la pregatirea dosarelor. Vom initia procese pentru recuperarea datoriilor, ne aflam acum la stadiul recontractarilor, la incheierea de conventii cu consumatorii. Mai exact, trimitem adrese agentilor economici, mergem la asociatii sau batem din usa in usa la locatari", a spus seful ENET. In afara acestei masuri radicale, tot pentru reducerea cheltuielilor merita amintita si o alta – disponibilizarea de personal, mai intii un numar de 38 de persoane din categoria necalificatilor, numar care va urca apoi la 100. Pentru a dovedi ca "nu-i dracul atit de negru" la ENET, Valter Popescu a redat citeva date statistice care plaseaza societatea, in ciuda restantelor sale enorme la Distrigaz, printre cei mai "decenti" producatori si distribuitori de energie termica din tara. Astfel, in privinta pretului la energia termica, ENET figureaza pe locul 14 din coada, cu 684.800 lei/Gcal, in timp ce la cheltuielile cu personalul, cele 13% se afla mult sub media pe tara, de aproape 30 la suta. Societatea se afla pe locul 2 la indicele productivitatii muncii, cu 856 milioane de lei pe angajat. "In schimb, la acordarea de subventii de la bugetul de stat, ENETse regaseste in statistici pe locul 10 din coada, cu doar 8,1 miliarde alocate in trimestrul I. Din acest motiv, nu este greu de explicat de ce am ajuns in situatia in care sintem acum", a explicat Popescu. (Lidia GROSEI)

Comentarii