Dosarele X la Vrancart

vineri, 23 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Dosarele X la Vrancart

In jurul uneia dintre cele mai renumite si rentabile societati comerciale ale judetului planeaza un scandal de proportii. Societatea adjudeana Vrancart SA a fost depistata in ilegalitate, miercuri seara, de inspectorii de la Inspectoratul de Protectie a Mediului Focsani aflati in control impreuna cu un echipaj de politie. Potrivit informatiilor furnizate de inspectorul sef al IPM, ing. Vasile Jalba, actiunea a survenit ca urmare a Ordinului Comun 141/05.02. 2001, emis de Ministerul de Interne si Ministerul Apei si Protectiei Mediului pentru verificarea modului de depozitare a substantelor chimice toxice si periculoase. "Cu ocazia acestui control, pe linga substantele toxice si periculoase inventariate anterior, respectiv pe 29 si 30 ianuarie 2001, acid clorhidric – 5 tone; lesie soda caustica – 2,5 tone depozitate in conditii de siguranta, a fost identificat un rezervor metalic cu acid sulfuric -aproximativ 40 de tone, care nu era in evidentele contabile ale societatii", se arata in adresa 671/22 februarie a.c. inaintata Prefecturii Vrancea.
Informatorul este din interiorul societatii
Prefectul judetului, Constantin Buza, a precizat ca in realitate politistii si inspectorii de la Mediu au mai facut doua controale anterioare, evidentiate de altfel si in adresa inaintata Prefecturii Vrancea, dar nu au depistat tonele de acid sulfuric. "Nici reprezentantii Mediului si nici organele de politie nu au reusit sa depisteze cele 40 de tone de acid sulfuric existente la Vrancart fara forme legale. Aceste organe de control au drept scuza faptul ca practic au verificat evidenta contabila si nu ceea ce era in afara contabilitatii. Pe acolo a mai trecut si Protectia Civila si nici acestia nu au gasit ilegalitatea", a precizat prefectul Buza.
Practic, politistii au fost informati de un angajat al societatii despre existenta acidului sulfuric miercuri dupa amiaza, moment in care au descins la sediul Vrancart. Constantin Buza este de parere ca cei vinovati de situatia de la societatea adjudeana trebuie sa plateasca.
"Este o problema veche de 10 ani"
Directorul general al SC Vrancart SA, ing. Dan Simionescu, a declarat reporterilor nostri ca este vorba despre un rezervor dezafectat in care a mai ramas acid sulfuric "despre care nu s-a stiut ca mai exista". Directorul Simionescu sustine ca acest acid sulfuric este vechi de mai bine de 10 ani, este degradat, neexistind nici un fel de deversari care sa provoace stricaciuni. "Datorita faptului ca aceasta cantitate de acid sulfuric este atit de veche nu s-a mai tinut cont daca a fost sau nu inregistrata in contabilitate. Nefiind o afectare a mediului pot spune ca ceea ce se intimpla mi se pare hazardat. Deoarece acidul sulfuric este degradat am dat sa se faca niste analize", a mai adaugat Dan Simionescu.
In ceea ce priveste cantitatea, directorul Vrancart spune ca pentru un combinat precum Vrancart, 40 de tone nu inseamna mare lucru. "Este o chestiune care trebuie tratata cu maxima seriozitate", a mai adaugat Dan Simionescu. La momentul discutiei purtate cu directorul Simionescu, acesta nu aflase despre amenda de 30 de milioane lei aplicata de IPM Focsani. Despre eventualele dosare penale, seful Vrancart spune ca a luat la cunostinta, dar ca in optiunea sa se exagereaza cu acest lucru. "Atit timp cit nu exista stricaciuni nu cred ca poate fi vorba despre implicatii penale", a incheiat Dan Simionescu.
Amenda de 30 de milioane de lei si dosare penale
La capitolul sanctiuni au fost inscrise o amenda de 30 de milioane de lei aplicata de IPM Focsani si intentia Inspectoratului Judetean de Politie de a intocmi dosare penale celor vinovati. Pina la aceasta data nu a fost finalizata ancheta, deci nu au fost stabiliti cu exactitate vinovatii. Surse neoficiale ne-au confirmat ca si in cursul zilei de ieri o echipa de politisti a efectuat verificari, acestea urmind sa fie reluate astazi, cind ar putea fi finalizate iar pentru vinovati se vor intocmi dosare penale. Ieri, au fost verificate acte ale societatii de acum 13-14 ani, iar pentru astazi sint programate alte astfel de verificari. (Elena CRISTIAN)

Comentarii