Drumuri si Poduri se privatizeaza si „ingroapa” Alianta

vineri, 20 mai 2005, 23:00
4 MIN
 Drumuri si Poduri se privatizeaza si „ingroapa” Alianta

Marian Oprisan a obtinut, in sfirsit, declansarea procesului de privatizare a SC Drumuri si Poduri SA. Votarea proiectului dupa trei sedinte a marcat sfirsitul simulacrului de coalitie intre Alianta D. A. Vrancea si conservatori. Horia Furtuna si Vasile Gheorghe au votat impreuna cu PSD, la fel cum a procedat si consilierul PPRM Marin Stoica. Cum „independentul” Constantin Guguianu i-a tradat pentru prima data pe pesedisti si s-a abtinut, proiectul a trecut cu votul hotaritor al consilierului PSD Victor Roman, care a fost dat in judecata de SC Drumuri si Poduri SA pentru o datorie de 400 de milioane de lei. Daca democratii nu s-ar fi chinuit trei luni sa depuna actele pentru validarea unui consilier, proiectul lui Marian Oprisan nu ar fi fost aprobat.
Consilierii judeteni au aprobat ieri declansarea privatizarii la SC Drumuri si Poduri SA, unde actionar unic este CJ. De-abia la cea de a treia sedinta Marian Oprisan a reusit sa adune majoritatea de doua treimi necesara. De la sedinta au lipsit democratii Valerica Panciu si Raluca Ioan, precum si liberalul Dragos Mircea. In schimb au venit doi dintre absentii de la sedinta de miercuri, respectiv conservatorul Horia Furtuna si „independentul” Constantin Guguianu. Consilierul PSD Victor Roman i-a dat emotii lui Marian Oprisan, deoarece s-a prezentat ultimul la sedinta. Presedintele CJ avea nevoie de votul a 21 de consilieri judeteni, din cei 31 care sint in functie, adica de inca trei voturi adaugate la cele 18 ale pesedistilor. Doua le-a primit de la consilierii conservatori Vasile Gheorghe si Horia Furtuna, iar unul de la peperemistul Marian Stoica. Suprinzator, fostul democrat Constantin Guguianu a fost pe deplin independent si s-a abtinut de la vot, dupa ce pina acum a votat intotdeauna cu PSD. El a motivat ca atit PSD cit si Alianta au uitat de interesul cetatenilor in disputa pe marginea SC Drumuri si Poduri SA. Proiectul a fost aprobat la limita si cu votul lui Victor Roman, care nu prea avea ce sa caute printre cei care au ridicat mina pentru privatizarea societatii. Una din firmele sale, Roman Impex, a fost data in judecata de Drumuri si Poduri pentru ca nu ar fi platit 400 de milioane de lei pentru mixtura asfaltica produsa la statia de la Adjud. „Unitatea pe care o conduc are o hotarire judecatoreasca prin care se constata ca nu are nici o datorie”, a declarat Victor Roman in urma unei intrebari a liberalului Romeo Seciu. Cu toate acestea, directorul economic al SC Drumuri si Poduri SA, Vasile Burloiu, declara ca societatea a pierdut procesul la Judecatoria Adjud si a facut apel la Tribunalul Vrancea, ceea ce inseamna ca procesul este departe de a se fi finalizat.
Sfirsitul credibilitatii Aliantei
Marian Oprisan a prezentat in sprijinul convocarii „de indata” a consilierilor judeteni o adresa a Prefecturii catre SC Drumuri si Poduri SA. Prin aceasta se solicita ca societatea sa intervina pentru repararea trecerii peste piriul Rimna din Gura Calitei, deoarece nu se vor putea executa reparatiile la patru scoli din comuna. Consilierii Aliantei au motivat, la fel ca la precedentele sedinte, ca nu au incredere in proiectul lui Marian Oprisan, desi sint pentru privatizarea societatii. Aprobarea proiectului a insemnat insa sfirsitul credibilitatii liberalilor si democratilor, deoarece acestia au pierdut pe mina lor. In afara faptului ca nu au stiut de multe ori sa prezinte un punct de vedere credibil, ei i-au facut cadou un vot lui Marian Oprisan. Democratii trebuiau sa depuna inca din luna ianuarie actele necesare pentru validarea profesorului adjudean Stan Rogoz in functia de consilier judetean in locul prefectului Ion Oprea. Consilierul Valerica Panciu declara insa ca actele s-au depus abia dupa sedinta din 5 mai, dupa ce s-au mai inaintat o data, dar nu se luase numar de inregistrare. CJ are 33 de consilieri, insa in functie sint numai 31 prin nevalidarea lui Stan Rogoz si demisia liberalului Ion Calin. Daca democratul era in functie, Marian Oprisan ar fi avut nevoie de 22 de voturi, iar proiectul privind privatizarea SC Drumuri si Poduri SA nu ar fi fost aprobat. Maniera de actiune a Aliantei D. A. sugereaza fie indeferenta consilierilor fata de functia in care au fost alesi, fie chiar complicitate cu PSD.
Vega ’93 Galati vrea sa ia Drumuri si Poduri
In comitetul de privatizare a societatii drumarilor au fost numiti ieri Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice din CJ, Raluca Dan, directorul Directiei Relatii Interne si Internationale, si Toader Ghetu, directorul Directiei Administratie Publica si Juridica. CJ va numi un administrator special pe durata privatizarii, care ii va reprezenta interesele. Drumuri si Poduri are de platit datorii de 109,6 miliarde de lei si de recuperat 103 miliarde de lei. Anul trecut, in ciuda unei cifre de afaceri de 131 de miliarde de lei, profitul net a fost de numai 993 de milioane de lei. Principalul vinovat indicat de drumari este chiar Consiliul Judetean, actionarul unic, care are de platit nu mai putin de 87 de miliarde de lei. Acesta a fost somat in instanta sa-si plateasca datoria. Tribunalul Vrancea a dat cistig de cauza SC Drumuri si Poduri SA, insa numai pentru 23 de miliarde de lei. Pe timpul privatizarii orice proces se suspenda, ceea ce inseamna ca societatea nu va mai putea incerca sa-si recupereze in instanta intreaga suma revendicata. Pina acum si-a manifestat intentia de a participa la privatizarea societatii asociatia salariatilor si firma galateana Vega ’93, care a trimis deja o scrisoare de intentie. Drumuri si Poduri a fost evaluata la 66 de miliarde de lei, in timp ce salariatii au strins abia 4 miliarde de lei. In aceste conditii, Vega ’93 are mult mai multe sanse sa ajunga proprietarul societatii. Aceasta nu este prea atractiva pentru un investitor din cauza datoriilor, din care 75 de miliarde de lei numai la bugetul de stat, deoarece are sanse mari sa nu-si recupereze banii. Firma galateana ar putea merge pina la capat, datorita distantei mici fata de Galati, dar si pentru faptul ca a executat lucrari importante in Vrancea. (Mihai BOICU)

Comentarii