Dupa un deceniu de esecuri: La loc comanda! – Educatia se intoarce in comunism

marți, 01 aprilie 2003, 23:00
4 MIN
 Dupa un deceniu de esecuri: La loc comanda! – Educatia se intoarce in comunism

Dupa un deceniu de experimentat teoria „formelor fara fond”, capii sistemului de invatamint se pare ca au ajuns la concluzia ca era mai bun sistemul de Educatie din perioada comunista, motiv pentru care MEC pare decis sa se intoarca la vechile structuri. Trimestre scolare, in loc de semestre, note in locul calificativelor, si cel mai surprinzator dintre noile proiecte, reintroducerea treptei I la finele clasei a VIII-a si treapta a II-a la sfirsitul clasei a X-a. Scaderea virstei de scolarizare este o alta „noutate” a MEC, discutata la intilnirea de lucru a comisiei de invatamint a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), cu reprezentanti ai ministerului.
Dovedita a fi o incercare esuata, reforma din invatamint a ajuns intr-un punct zero. Dovada, noile idei desprinse din cadrul sedintei comisiei de invatamint a FSLI, la care au participat consilierul ministrului Educatiei, Vasile Molan, fost ministru secretar de stat al MEC, directorul-general al ministerului Dragos Florescu, profesor doctor in psihopedagogie Marcel Capraru si liderul federatiei, Aurel Cornea. Discutiile s-au axat pe implicatiile si influentele generate de inceperea scolarizarii de la virsta de 6 ani. Reprezentantii invatamintului prescolar si primar din fiecare judet al tarii au formulat situatii concrete referitoare la formarea claselor tinind seama de particularitatile de virsta si numarul de elevi, modificarea programelor scolare si manualelor scolare, asigurarea logisticii necesare, pregatirea si perfectionarea personalului didactic si, nu in ultimul rind, garantarea locurilor de munca.
„Referitor la invatamintul preprimar, s-a decis, in urma discutiilor, ca cei care nu au frecventat gradinita, grupa pregatitoare, sa fie testati in vara, inainte de a fi dati la scoala. Virsta de scolarizare o sa scada la sub 3 ani, la gradinita. Vor fi tot trei grupe. Copii de 5-6 ani vor fi inclusi la grupa pregatitoare, care s-a concluzionat ca este o etapa foarte buna pentru pregatirea in vederea frecventarii clasei I. Noi am cerut ministerului ca acest an pregatitor sa devina obligatoriu, dar ni s-a explicat ca nu sint bani pentru asigurarea de rechizite gratuite si gratuitate pentru cazare si masa”, ne-a declarat reprezentantul judetului nostru la discutii, Constantin Dragomir, vicepresedintele SLI Vrancea.
Prea mult si prea greu
Programa scolara si manualele vor fi revizuite, functie si de parerile exprimate in cadrul discutiilor. S-a luat fiecare manual si parte si s-au facut comentarii. „S-a ajuns la concluzia ca textele sint prea grele. Iar invatatorii si educatoarele isi depasesc atributiile. Un mare neajuns pentru copii, nivelul programei supraincarcind nivelul de cunostinte, o concluzie trasa de fostul secretar de stat, Vasile Molan. In plen s-a discutat chiar si pina unde sa se ajunga cu materia, predarea la grupa pregatitoare si invatamintul primar. Spre exemplu, la clasa a IV-a se face analiza literara, locutiunile verbale si adverbiale! S-a decis ca in primul an de scoala, in primul semestru al clasei I sa se faca perioada preabecedar si sa se predea doar literele. O dictare sa aiba in jur de 20 de cuvinte, nu 50-60 ca pina acum. La matematica sa se faca numerotatia pina la 100, fiind exclusa operatia de scadere si adunare fara trecere peste ordin. Orele sa nu depaseasca 45 de minute si sa existe activitati in completare. Sa apara ghiduri metodologice pentru invatamintul primar”, ne-a relatat invatatorul Dragomir.
Semestrul II e prea lung
„Planul de invatamint sa cuprinda numai 8 ore de abecedar, predare si scriere, 3 ore la curricula ?matematica si stiinte? din care doua matematica, una de cunoasterea mediului, o ora de religie, 2 ore de arta, 2 ore de educatie fizica, o ora de abilitati si 2 ore la dispozitia scolii. Numarul de copii la clasa va ramine aceleasi, maxim 28. Eu am cerut sa se precizeze numarul de copii la care se face scindarea clasei, dar n-am primit un raspuns clar. S-a vorbit si despre structura anului scolar si s-a tras concluzia ca semestrul II e prea lung. S-ar parea ca se revine la trimestre, in loc de semestre. Si vor fi inlocuite si calificativele, notele fiind mai apreciate de copii”, a precizat vicepresedintele sindicatului vrincean de invatamint.
Reapare treapta
Constantin Dragomir a mentionat ca s-a discutat, de asemenea, si despre generalizarea invatamintului de zece ani, discutii in cadrul carora s-a emis ipoteza reintroducerii unui „altfel” de examen de finalizare la clasa a VIII-a si un altul la sfirsitul clasei a X-a. „Dupa clasa a VIII-a sa se dea examen nu numai la matematica, romana, geografie si istorie, ci si la o limba straina, biologie si ce-o mai fi. Adica, cum era treapta I. Iar la finele clasei a X-a, un alt examen. Cei care promoveaza, continua liceul, ceilalti merg la scoala de arte si meserii. Se intentioneaza ca la clasa a IX-a si a X-a sa se asigure manuale gratuite”, ne-a spus Dragomir. Ipoteza este valabila si ar putea deveni o certitudine, avind in vedere ca Inspectoratul Scolar a cerut conducerii liceelor din judet sa precizeze numarul de manuale si editura de la care a achizitionat cartile de scoala.
Noutatile aduse de vicepresedintele SLI vor fi dezbatute in cadrul primei sedinte a liderilor de sindicat din scolile judetului. (Cristina LAZARIN)

Comentarii