„Eu, Marian Oprisan, imi dau demisia!”

marți, 11 noiembrie 2003, 00:00
5 MIN
 „Eu, Marian Oprisan, imi dau demisia!”

Presedintele CJ, Marian Oprisan, a promis ieri ca va demisiona daca alesii judeteni nu vor vota trecerea Primariei vechi in domeniul public al judetului si in administrarea Companiei Nationale de Investitii, societate pe actiuni aflata in subordinea ministrului Miron Tudor Mitrea. Amenintarea cu demisia a venit dupa ce „masina de vot” a opozitiei s-a dovedit a fi mai „tare” decit cea a PSD. Cind a vazut ca nu-i iese majoritatea de doua treimi, Marian Oprisan a mai supus o data la vot proiectul. Spre dezamagirea sa, rezultatul a fost acelasi. Imediat, seful CJ si-a atacat colegii din opozitie, pe care i-a acuzat ca voteaza „impotriva intereselor comunitatii”. Pe parcursul sedintei, care s-a desfasurat intr-o atmosfera tensionata, presedintele CJ i-a apostrofat in numeroase rinduri pe consilierii PNL, PD si PRM, a caror atitudine a calificat-o drept „rusinoasa”. Consilierii opozitiei au spus ca vechea Primarie trebuia sa ramina in administrarea muncipalitatii si il banuiesc pe Oprisan ca are interese ascunse in legatura cu transferul imobilului.
Mai mult, alesii Opozitiei au declarat ca exista nereguli in legatura cu preluarea acestei cladiri si l-au acuzat pe Marian Oprisan ca nu le-a pus la dispozitie documentatia necesara pentru a vota in cunostinta de cauza.
„Doamnelor si domnilor, va garantez, cu toata raspunderea mea ca, daca hotarirea cu privirea la trecerea in administratia Companiei Nationale de Investitii pina la finalizarea lucrarilor la fosta Primarie Focsani nu va trece intr-o sedinta pe care o voi convoca de indata, va anunt ca, eu, Marian Oprisan, presedintele CJ in acest moment, voi demisiona”, a declarat presedintele CJ, la sfirsitul lucrarilor sedintei extraordinare de ieri, nemultumit ca votul nu a iesit pe placul sau. Consilierii opozitiei nu au fost de acord ca fosta Primarie sa treaca in administrarea SC CNI SA, societate cu capital de stat, prin care se deruleaza fondurile Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, condus de Miron Mitrea, una din „proptelele” de nadejde ale lui Marian Oprisan la Centru.
Reprezentantii opozitiei au spus ieri „nu” la cele trei proiecte de hotarire prin care seful Consiliului Judetean a supus aprobarii preluarea imobilului vechii Primarii, a Teatrului Municipal „Mr. Gheorghe Pastia”, precum si a bazei materiale a fostei Unitati Militare de Aviatie. „Nu putem aproba, atita timp cit acest obiectiv nu a fost declarat de interes public”, a declarat vicepresedintele CJ, Emilian Diaconu.
Marian Oprisan avea nevoie de doua treimi din voturile consilierilor pentru a prelua vechea Primarie si pentru a o da in administrare Companiei Nationale de Investitii. „Vreau sa fac un apel la d-tra si sa atrag intr-un mod respectuos atentia colegilor ca este nevoie de votul a doua treimi din rindul consilierilor judetului Vrancea”, le-a atras atentia consilierilor presedintele CJ inainte de a se trece la votarea preluarii. Corneliu Momanu, presedintele PNL Vrancea, si Marin Stoica, liderul PRM, au spus ca nu vad utilitatea acestei preluari, deoarece banii pentru repararea cladirii pot fi dati la fel de bine si Primariei Focsani. Seful PNL a sustinut ca, si daca ar vrea sa voteze corect, nu poate face acest lucru deoarece nu are toate documentele in mapa.
„Nu am gasit argumente care sa justifice aceasta trecere… Sa nu dam posibilitatea ca mai multe oi sa fie mincate de acest lup”, a spus liderul PRM. Marin Stoica a afirmat ca unele cladiri din patrimoniul CJ au fost date pe interese politice, fara aprobarea consilierilor, si ca acest lucru nu trebuie sa se mai repete. In acest sens, liderul PRM a mentionat un spatiu in care functioneaza redactia unui ziar fidel liderului PSD.

S-a votat de doua ori acelasi proiect
Momentul votului a stirnit furia lui Marian Oprisan, caruia nu i-au iesit planurile. Imediat dupa vot, presedintele CJ a vrut sa stie primul care este rezultatul. Cum proiectul nu a intrunit decit 24 de voturi din necesarul de 26, l-a mai supus inca o data la vot, insa cu aceleasi rezultate. Marian Oprisan s-a dat batut si s-a lansat intr-un atac furibund la adresa consilierilor PNL, PD si PRM. „Pentru ca acest proiect de hotarire nu a intrunit numarul de voturi necesar, trebuie sa spun deschis cetatenilor municipiului Focsani si ai judetului Vrancea ca aceste trei partide politice, care sint impotriva proiectului de hotarire, sint impotriva comunitatii judetului Vrancea, impotriva cetatenilor muncipiului Focsani pentru ca, daca domniilor lor, cind au fost la putere patru ani de zile, i-ar fi interesat aceste cladiri, in perioada 1996-2000, cind nu au ridicat o caramida sa o mute in judetul Vrancea dintr-un loc in altul, nu au facut nimic pentru cetatenii acestui judet si ai acestui municipiu, astazi vin si isi permit si voteaza impotriva comunitatii judetului Vrancea si muncipiului Focsani, impotriva unei initiative care nu face altceva decit sa redea circuitului public, sa redea cetatenilor judetului Vrancea si municipiului Focsani o cladire istorica, de patrimoniu cultural si national a comunitatii judetului Vrancea”, s-a dezlantuit Marian Oprisan.
Prof. dr. Ionel Sirbu, jignit de Oprisan
Presedintele CJ i-a apostrofat pe consilierii opozitiei pe tot parcursul sedintei pentru ca nu au votat dupa dorinta sa. Profesorul Ionel Sirbu a fost unul dintre cei vizati de tirul verbal al lui Marian Oprisan, care si-a exprimat „nedumerirea” ca un profesor de istorie poate vota impotriva proiectului. La atentionarea consilierului, atunci cind a luat cuvintul ca este si doctor in istorie, Oprisan i-a raspuns: „doctor n-am mai zis ca-i si mai rusinos”. Solicitind sa i se acorde dreptul la replica, profesorul Ionel Sirbu l-a acuzat pe Oprisan de intoleranta si a facut, in citeva cuvinte, un rechizitoriu al modului in care a inteles sa conduca Consiliul Judetean Vrancea. „In primul rind as vrea sa va spun ca, vreme de trei ani, am asistat la destula intoleranta la Consiliul Judetan, la destule ironii, la incalcari flagrante ale libertatii de expresie, cum asistam la nivel national. Iar eu am ferma convingere ca Romania are nevoie de democratie si un alt punct de vedere nu ne transforma in dusmani ai poporului din anii ’50, ci in parteneri de discutie pentru proiecte viitoare. Dreptul la opinie nu inseamna neaparat respingerea unor proiecte, ci nunatarea lor intr-o perspectiva ulterioara. Dumneavoastra vorbeati de convocarea unei sedinte de indata. Este posibil ca votul sa fie altul, daca si proiectul va fi facut alt fel”, a declarat consilierul judetean Ionel Sirbu. (Mihai BOICU)

Comentarii