Fiscul ne da banii inapoi

miercuri, 23 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Fiscul ne da banii inapoi

Cu numai o saptamina inaintea termenului limita, aproximativ 6000 de vrinceni din totalul estimat de 23 de mii, care se afla in aceasta situatie, au depus declaratiile de venit global la organul fiscal in raza caruia domiciliaza. Dintre acestia, 4044 s-au aflat in situatia de a depune si declaratii speciale iar alti 35 de contribuabili au depus declaratiile informative, care au ca termen limita de depunere 31 decembrie 2001. Situatia, mai mult decit dezastruoasa, comuna intregii tari, l-a determinat pe ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, sa dispuna printr-o circulara, intensificarea actiunilor de informare a populatiei vizavi de acest tip de impozit. Una dintre masurile luate a fost aceea a mobilizarii agentilor fiscali din comune, care merg din poarta-n poarta pentru a completa pe loc declaratiile de venit global. Sefa Serviciului de Analiza si Sinteza din cadrul Directiei de Finante, Silvia Spiridon, ne-a declarat ca acest lucru se impune la tara datorita lipsei de informare cu care se confrunta populatia.
Demnitarii trebuie sa depuna declaratii de venit global
Prima categorie care trebuie sa mearga la Finante, cu declaratiile de venit global, sint persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, respectiv productie, comert, consignatie, intermediere pe baza de contract de comision, editare, imprimerie, multiplicare, transport de bunuri si persoane, avocati, notari, experti contabili, contabili autorizati, arhitecti etc. Urmatoarea categorie de persoane fizice care au obligatia depunerii declaratiilor sint cele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor. Aici se includ inchirieri si subinchirieri de locuinte, case de vacanta, garaje, terenuri sau a unor parti din acestea cu scop de reclama, afisaj, publicitate si arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal. Persoanele fizice care realizeaza venituri de natura salariala, altele decit cele de la functia de baza, evidentiate in fisa fiscala 2, reprezinta cea de-a treia categorie de depunatori. Aici se includ sumele care intra in buzunarul demnitarilor, pentru functiile alese, dar si drepturile cuvenite administratorilor de la societatile comerciale sau regiile automone, in baza contractelor de administrare dintre care mentionam indemnizatia lunara bruta si cota din profit. Tot pentru ultima categorie de contribuabili se impune depunerea declaratiilor in cazul sumelor primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica, veniturile realizate in urma incheierii unor conventii civile de prestari servicii, sumele patite reprezentantilor in AGA, in CA sau comisiile de cenzori, precum si alte drepturi de natura salariala. Pe lista celor care trebuie sa ajunga la Finante pina la finele acestei luni se mai afla persoanale fizice care au lucrat numai o parte a anului 2000, cele care au lucrat anul trecut la doua sau mai multe firme, cele impuse pe baza de norme de venit, dar si contribuabilii care au lucrat in strainatate si au obtinut venituri de natura celor care se globalizeaza.
Persoanele cu venituri mici au sanse sa primeasca bani, in loc sa dea
Conducerea Directiei de Finante sustine ca pe linga obligativitatea depunerii declaratiilor de venit global, pentru unele persoane poate exista posibilitatea sa primeasca bani in loc sa dea. Procedeul este destul de simplu si are aplicabilitate numai pentru persoanele cu venituri mici sau cele care au achitat un anumit impozit stabilit anticipat. Astfel, vrincenii care au primit bani din doua surse, contract de munca si conventie civila de prestari servicii, dar au avut un salariu de baza egal cu minimul pe economie, vor putea beneficia, dupa depunerea declaratiei de toate deducerile prevazute de lege, fapt care duce la o diminuare a impozitului datorat. Printre "fericiti" se vor putea numara si contribuabilii care au platit impozitul in baza unor estimari anticipate. "Pentru aceste categorii de contribuabili la care s-au facut impuneri pe baza de estimari, dupa depunerea declaratiilor va fi recalculat impozitul dupa aplicarea tuturor deducerilor prevazute de lege, deduceri de care nu am putut tine cont la stabilirea initiala", a precizat Silvia Spiridon. Un exemplu in acest sens este al unui angajat care, datorita salariului mic din cartea de munca nu poate sa profite de toate deducerile stabilite prin lege, inclusiv pentru persoanele aflate in intretinere, sotie sau copii. Cum la veniturile din conventii aceste deduceri nu se aplica, salariatul in cauza va plati un impozit mai mare decit ar trebui, conform prevederilor legislative. Dupa depunerea declaratiilor, deducerile care nu au putut si folosite vor fi luate in calcul, ceea ce va duce la o diminuare simtitoare a impozitului datorat. Persoanele aflate in acesta situatie pot fi sigure ca nu au de dat bani la stat, si chiar se pot alege cu citeva sute de mii de lei de la stat. In aceste situatii este posibil ca fiscul sa trebuiasca sa inapoieze banii, lucru care se va si intimpla. Silvia Spiridon a precizat ca persoanele care si-au platit impozitele in termen vor primi banii inapoi, iar pentru restantieri, sumele vor fi folosite pentru plata sumelor datorate. Trebuie mentionat ca la declaratie de venit global se vor anexa, dupa caz, copiile declaratiilor speciale si ale fiselor fiscale precum si documente justificative necesare pentru acordarea deducerilor personale suplimentare.
Sanctiunile pentru nedepunerea in termen a declaratiilor
Una dintre consecintele imediate ale nedepunerii acestor declaratii este tocmai neacordarea deducerilor pentru persoanele aflate in intretinere si necalcularea impozitului datorat pentru anul 2000, lucru care l-ar defavoriza considerabil pe contribuabil. La capitolul penalizari, se va tine cont de numarul de zile de intirziere, astfel: pina la 30 de zile intirziere se va aplica o sanctiune egala cu 10% din impozitul datorat sau stabilit din oficiu, pina la 60 de zile-30% si pentru o intirziere mai mare de doua luni, "pedeapsa" consta in obligarea la plata unei penalizari de 50% din impozitul datorat sau stabilit din oficiu. Conducerea Directiei de Finante a mai adaugat ca orice informatie pe acesta linie se poate obtine de la sediile unitatilor fiscale si ghiseul de asistare a contribuabililor de la parterul Directiei de Finante. (Elena CRISTIAN)

Comentarii