Floare la ureche pentru bacalaureati

luni, 01 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Floare la ureche pentru bacalaureati

Examenul a inceput in jurul orelor 10, dupa aproape o ora de la extragerea variantei de subiecte. Intirzierea s-a datorat multiplicarii subiectelor pentru fiecare candidat in parte. In cele trei ore de lucru, inamicul nr.1 a fost canicula, si mai putin greutatea subiectelor. Un elev bine pregatit le-ar fi rezolvat in maxim doua ore. In afara de cele 10 puncte date din oficiu, candidatul ar fi putut scoate alte 20 fara sa fi tocit prea mult materia, ci numai facind apel la cunostintele de cultura generala. "Selecteaza din text (fragement din "Gorunul" de Lucian Blaga – n.r.) doua structuri asociate starii de liniste; transcrie din text o inversiune si o comparatie; comenteaza versurile «imi pare/ ca stropi de liniste imi curg prin vine, nu de singe»; explica rolul repetarii, in poezie, a versului «Gorunule din margine de codru»; precizeaza atitudinea poetului fata de natura", sint cerintele primului subiect al testarii. Desi cerintele au fost cit se poate de lejere pentru un examen de absolvire a 12 clase, unii elevi s-au plins de faptul ca n-au studiat in anii de scoala aceasta poezie, si ca au facut in schimb "Sa nu strivesti corola de lumini a lumii", "Gorunul" fiind lectura suplimentara.
Scrisoare la bac
Evaluatorii au cerut la subiectul al doilea al testului nici mai mult nici mai putin decit redactarea unei scrisori. Candidatul se numea Ion/Ioana Andreescu, din Brasov, si trebuia, in 10-15 rinduri, sa-i dea vesti despre el fratelui plecat in armata. Cine a scris-o corect din punct de vedere ortografic, punctuatie, exprimare, stil epistolar, obtine 10 puncte. Alte 20 de puncte se acordau la subiectul III, tot la niste cerinte de cultura generala. Spre exemplu, alegerea formei corecte a cuvintelor: chinezi/chineji, clovn/claun, incunostinta/incunostiinta, comform/conform. Sau sinonim pentru «a-si da seama», «a i se urca la cap», «a arunca ancora», «a taia frunza la ciini». Ambele date la profilul real si tehnologic.
Ultimul subiect s-a constituit din realizarea unui eseu care sa ilustreze comicul de caracter si comicul de situatie, prezente in comedia "O scrisoare pierduta" a lui I.L.Caragiale. Ar fi trebuit indicata relatia intre personajele Tipatescu si Pristanda, evidentierea trasaturilor de caracter, ilustrarea mijloacelor de caracterizare si reliefarea altor modalitati de realizare a comicului, in maxim patru pagini, dupa cum cerea evaluatorul. Cei care au debitat mai putin de doua pagini la eseu, nu primesc cele 40 de puncte acordate. 20 s-au dat pentru continutul eseului, iar restul pentru organizarea ideilor, utilizarea limbii literare, abilitatile analitice si critice, ortografie, punctuatie, asezare in pagina, lizibitate.
Potrivit statisticilor ISJ, de la examen au lipsit doar doi elevi, care alaturi de ceilalti 41 absenti si picati la probele oral, pierd diploma de maturitate. Acum mai sint in cursa bacalaureaului doar 1867 de absolventi. Incidente nu s-au semnalat, iar la capitolul "infractiuni" nici un elev n-a fost eliminat din examen pentru copiat. (Cristina LAZARIN)

Comentarii