In internatele scolare este prea mult libertinaj

joi, 14 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 In internatele scolare este prea mult libertinaj

In caminele-internat din cadrul grupurilor scolare vrincene, libertatea de exprimare, nu numai verbala, e la mare cinste. Regulamentul de ordine interioara, chiar daca exista, nu este respectat. Este o concluzie si un semnal de alarma avansate chiar de seful sistemului de educatie.
Libertinajul afisat de liceenii cuprinsi in caminele internat a atras atentia responsabililor sistemului de educatie. La acest final de semestru scolar, seful interimar al invatamintului vrincean, inspectorul Mihai Ladaru, s-a vazut nevoit sa semnaleze directorilor grupurilor scolare ca in internate "lucrurile cam scirtiie". Fara sa-si argumenteze acuzatia, generalul ISJ le-a cerut managerilor sa aiba grija in privinta respectarii regulamentului de ordine interioara din caminele scolare. Lucrurile au scapat de sub control in primul rind datorita directorilor, care se ocupa tangential de probleme internistilor, considera generalul invatamintului vrincean.
Avind sub supraveghere un numar relativ mare de liceeni, nici pedagogii nu fac fata situatiei. Si toleranta ori neputinta de care dau dovada o serie de pedagogi din caminele scolare ale municipiului a fost comentata defavorabil de seful ISJ. "Este prea mult libertinaj. Nu se respecta un anumit program. Nu se respecta regulamentul de ordine interioara si asta datorita pedagogilor, care nu-si fac treaba cum trebuie", e de parere inspectorul general-adjunct Mihai Ladaru.
Cit priveste normele de care pomeneste Ladaru, legea din caminul scolar a fost elaborata cu ani de zile in urma, tinind seama de nevoile internistilor si intr-o oarecare masura chiar de parerea lor.
Fete si baieti, laolalta
Conducatorul sistemului de educatie sustine ca are informatii certe ca seara, dupa orele 22.00, in camerele internatelor este un haos total. "Fete si baieti laolalta, probabil cu sticle de alcool, in mina. Fetele se duc in camerele baietilor si invers. Asa ceva nu putem accepta. Ar trebui poate sa ne bucure ca elevii nu au ajuns sa consume droguri in internat", a subliniat inspectorul Ladaru, cu mentiunea ca astfel de situatii vor fi aspru sanctionate in viitorul apropiat.
In toate caminele scolare ale judetului impartirea pe camere a internistilor se realizeaza pe criteriul sexului. Baietii sint separati de fete, tocmai pentru a se evita anumite situatii delicate. Dar timpul petrecut in internat nu poate fi controlat.
Reamitim cititorilor ca, in anul scolar trecut, o internista, eleva in clasa a XII-a, era la un pas de a fi exmatriculata pe motiv ca in preajma examenului de bacalaureat a nascut. In povestea, relatata pe larg in paginile ziarului nostru, eroul secundar era tot un baiat din camin, cu care fata avea o relatie ascunsa de ochii pedagogului si a directorilor. Iar in urma cu doi ani, "Monitorul" a avut in atentie mai multe cazuri de violenta intre liceenii din internate si intre internisti si pedagog.
Directorii ridica din umeri
La momentul atentionarii in plen asupra "democratiei din internat", respectiv ultima sedinta cu directorii coordonatori, audienta n-a replicat. Unii dintre directorii vizati au zimbit, altii s-au facut ca nu aud apelul sefului ISJ. In particular, insa, directorii dau dreptate dirijorului sistemului de educatie vrincean. "Ne confruntam cu tot felul de probleme in internat, dar nu majore. Este adevarat ca exista libertinaj, dar nu este nici prea mult, nici prea putin. Ei vad democratia ca studentii, dar n-au discernamint. Sint copii, nu sint majori ca sa-i lasam in pace. Pedagogii ii mai surprind pe baieti ca vor sa intre in camera la fete, dar asta nu inseamna ca fac tot ce vor ei. Este un regulament care in mare se respecta. Este binisor", a opinat directorul Grupului Scolar de Constructii Montaj (liceul nr.4), profesorul Vasile Lupu. Cit priveste internatele numai de baieti sau numai de fete – demixate in 1990 – problemele nu par a fi la fel de delicate. Incidentele apar mai rar, iar urmarile sint mai putin grave. "Cindva eram mai inraiti. Dar asta este democratia. Daca nu vor sa mai respecte nimic, le place libertinajul. Din regulament nu respecta decit programul de somn si baia. Probleme sint, dar le facem fata. Ce poate face pedagogul, unul singur, la 80 de elevi. Noroc ca mai am doi elevi de incredere care ne sprijina", a evidentiat profesorul Florin Iamandei, directorul Grupului Scolar Agricol.
Internatele scolare gazduiesc liceenii de luni pina vineri, si citeodata chiar si in week-end. Parintii ii viziteaza mai rar, iar atunci cind o fac, uita sa treaca pe la pedagog sau directorul scolii. Dirigintii sint anuntati doar in situatii grave si singura masura de a-i mai pune la punct pe internisti este scaderea notei la purtare. Dar s-a dovedit ca sanctiunea nu-i deranjeaza prea tare. (Cristina LAZARIN)

Comentarii