Industria vrinceana scirtiie pe la incheieturi

duminică, 29 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Industria vrinceana scirtiie pe la incheieturi

Datele oferite de Directia Judeteana de Statistica Vrancea, privind mersul industriei vrincene, sint mai mult decit sumbre, cifra de afaceri inregistrind o scadere semnificativa comparativ cu perioada similara a anului trecut. Valoarea productiei industriale livrate in primul trimestru al anului in curs, de cei 139 de agenti economici care raporteaza lunar, a fost de 1.416.256 milioane de lei, din care o treime este aferenta lunii martie. Statisticienii au mai stabilit, in baza acestor date, ca cifra de afaceri realizata de societatile comerciale cu activitate preponderent industriala a scazut cu 10,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In topul firmelor care duc greul industriei in Vrancea, conduce detasat industria confectiilor, care a realizat venituri de 870.731 milioane de lei. Pe locul secund, la o distanta considerabila se afla industria alimentara, cu doar 20% din cifra de afaceri a confectionerilor, dupa care se inscriu celuloza, lemnul si energia electrica. Pe categorii de activitati, cei mai multi salariati vrinceni sint concentrati pe fabricarea articolelor de imbracaminte, unde lucreaza 11.594 de salariati. La polul opus se situeaza activitatea tipografica, care are cel mai mic numar de salariati, dar si fabricarea unor articole de robinetarie sau timplariile mecanice.
Exporturile si-au luat avint
O analiza succinta a exporturilor realizate pe parcursul anului trecut in judetul nostru arata ca acestea s-au cifrat la 143.414 mii de dolari, cu 35,9% mai mult decit in 1999. Si aici, grosul apartine textilelor si articolelor din textile, cu 86,8%, pondere mentinuta de acum doi ani. In ceea ce priveste importurile, valoarea acestora a fost de 109.246 mii de dolari, cu 23,8% mai putin decit valoarea exporturilor, dar cu peste 25% mai mult decit acum doi ani. Si la importuri, segmentul cel mai semnificativ este ocupat de textilele si articolele aferente. In ceea ce priveste rata medie lunara a inflatiei, aceasta a fost oarecum egala cu cea din martie 2000, 2,7%, mai mica decit cea inregistrata in februarie. Aceasta in conditiile in care in numai trei luni preturile au crescut cu 8,2% iar intr-un an peste 40%. La marfurile alimentare, pretul de consum a crescut la majoritatea produselor, cea mai mare fiind la telemea – 7,3%. Singura scadere de preturi s-a inregistrat la oua, cu peste 10,6%. Pentru marfurile nealimentare, cele mai mari scumpiri au fost la medicamente – 4,4% iar pentru servicii la "ingrijirea medicala" si "igiena si cosmetice".
Bancile si societatile de asigurari dau cele mai mari salarii
"Vrincenii continua sa munceasca pe salarii cu peste 10% mai mici decit in restul tarii ", este concluzia statisticienilor. Numai de la inceputul acestui an, diferentele intre media salariala pe tara si cea din judetul nostru este de peste 500 de mii de lei, salariul mediu brut pe tara, luna trecuta, fiind de 3.411.998 lei fata de 2.937.527 lei cit a fost in Vrancea. Pe categorii de activitati, cei mai bine platiti sint angajatii din domeniul financiar bancar si asigurari, care au un salariu mediu brut de 9,3 milioane de lei, urmati cei de la Posta si Telecomunicatii-7 milioane de lei. Bugetarii nu sint nici pe departe in coada listei, salariile lor depasindu-le cu mult pe cele din agricultura, industrie sau comert. In administratia publica se cistiga in medie 4,6 milioane de lei, in timp ce invatamintul isi plateste oamenii cu 3,5 milioane de lei. Cel mai prost platiti sint specialistii agricoli-2,373 milioane de lei, salariatii din industria prelucratoare-3,026 milioane de lei si cei din hoteluri si restaurante-2,154 milioane de lei. (Elena CRISTIAN)

Comentarii