Jaf la CONEL

vineri, 14 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 Jaf la CONEL

Numai in primele trei luni ale acestui an furturile de curent au prejudiciat SC "Electrica" Vrancea cu impresionanta valoare de 350 milioane lei. Lucratorii CONEL au efectuat in aceeasi perioada 2.173 controale, in care au depistat 164 de cazuri de furt de electricitate, unele dintre ele foarte ingenioase. "Furturile sint probabil mult mai numeroase, iar valoarea prejudiciului semnificativ mai mare. Predispuse la acest gen de infractiuni sint mai ales aglomerarile urbane, acolo unde nu exista termoficare sau unde locatarii blocurilor au renuntat de buna voie la caldura", a precizat directorul "Electrica" Focsani, Florin Coarca.
Generic vorbind, furturile la care recurg unii consumatori casnici de energie electrica sint de doua tipuri: sezoniere si constante. Cele din prima categorie se produc in timpul iernii, cind se incearca compensarea, in acest mod, a diferentei de temperatura. "Este un fenomen pe care il stapinim pina la un anumit nivel, dat fiind ca avem o colaborare foarte buna cu Politia", a mai spus Florin Coarca.
Cum se fura curent electric
Metodele folosite de hotii de curent electric sint dintre cele mai diverse. Printre cele mai utilizate se numara violarea sigiliului metrologic de la capacul cu borne al contorului si gaurirea sau deformarea carcasei acestuia pentru a impiedica rotirea discului.
Un procedeu la fel de "barbar" este dezlipirea geamului contorului de rama si apasarea acestuia pe discul rotativ. Este de inteles ca aceste metode primitive sint rapid descoperite si sanctionate de CONEL. Printre cele mai periculoase procedee se numara asa-numitele "furturi din coloana". Aceasta inseamna racordarea, prin ocolirea contorului si montarea unei prize-fantoma, de la care se poate consuma curent electric care nu este inregistrat de aparatul de masura.
Alte furturi au un grad mai mare de tehnicitate inca si mai ridicat, ca dovada ca protagonistii cunosc la perfectiune schema de montaj a instalatiei electrice. Prin aceasta metoda sint inversate doua faze, acest lucru determinind schimbarea sensului de rotatie al discului contorului si, implicit, taxarea "inversa". Acest procedeu nu poate fi insa utilizat in cazul contoarelor unidirectionale, la care orice inversare de legaturi duce la inregistrarea consumului.
Se poate face puscarie pentru furt de curent electric
Ordonanta de Urgenta 63/’98 califica sustragerea de energie electrica drept infractiune de furt, care se pedepseste conform Codului Penal. Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. De asemenea, folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau prin ocolirea contoarelor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la cinci ani.
Pedeapsa este agravata daca cel care recurge la aceste procedee "neortodoxe" este salariat specialist in electricitate. Odata prins, hotul de curent este obligat sa plateasca energia estimata a fi fost furata in trei ani de zile. (Lidia GROSEI)

Comentarii