Judecata de Apoi la cazul Bancorex

luni, 28 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Judecata de Apoi la cazul Bancorex

Dupa mai bine de doi ani de la caderea Bancorex-ului dosarul, de 15 kilograme, face naveta intre procurori si judecatori. Pentru ca judecatorii au considerat ca 10 inculpati, din cei 11 acuzati de fraudarea bancii, nu au avut alaturi un avocat care sa le apere interesele, dosarul ar putea sa se reintoarca pe masa Parchetului.
Impresionantul si trimbitatul caz "Bancorex", privind devalizarea filialei vrincene a bancii cu aproape 20 de miliarde de lei, a ajuns in luna ianuarie a acestui an pe rolul Judecatoriei Focsani. Dosarul a fost trimis de procurorul Alexandru Balas, care a instrumentat cazul pentru Parchetul Curtii de Apel Galati. Cazul Bancorex s-a materializat brut, la sfirsitul cercetarilor, care au durat mai bine de doi ani, intr-un dosar de peste 6000 de pagini, reunite in noua volume care trec binisor de 15 kilograme. "Nu trebuie sa uitam ca «Bancorex-ul» n-a fost un dosar usor, in el s-a investit un volum enorm de munca. Au fost verificate creditele curier contractate de 103 societati comerciale si au fost trimise in judecata unsprezece din cele peste cele 60 de persoane cercetate, restul fiind sanctionate cu o amenda administrativa", spune procurorul Balas. La mai putin de doua luni de la trimiterea in judecata a vinovatilor, o hotarire a Judecatoriei Focsani, datata 26 martie 2001, dispune restituirea dosarului la Parchet pentru ca materialul de urmarire penala sa fie din nou prezentat inculpatilor. Motivul? Instanta a apreciat ca la zece din cei unsprezece invinuiti le-a fost incalcat dreptul la aparare pentru ca li s-a citit materialul de urmarire penala in lipsa aparatorilor alesi. Parchetul a formulat recurs la sentinta Judecatoriei iar termenul la care acesta va fi judecat de Tribunalul Vrancea este 15 iunie. Prescrierea faptelor, care va anula raspunderea penala, se va intimpla abia peste zece ani. Unul dintre inculpati, Domnica Bolovan, a fugit deja din tara.
Creditele curier, date pe ochi frumosi
Creditul curier este un instrument de creditare foarte rapid insa cu un grad de risc extrem de ridicat din partea bancii care il acorda. Firma solicitanta trebuie sa faca dovada ca are de incasat intr-un termen foarte scurt bani de la parteneri iar beneficiarul se obliga sa restituie banii in zece zile, garantia fiind doar un bilet la ordin in alb depus in contul bancii. La sucursala Bancorex Vrancea, fosta conducere a bancii a utilizat in exces acest instrument riscant de creditare, dovada fiind cele 103 firme care au beneficiat de astfel de credite.
"Monitorul" a relatat, la vremea respectiva, despre intreaga afacere din spatele creditelor date pe ochi frumosi. Suma totala a creditelor obtinute se ridica la peste 46 de miliarde de lei, din care peste 19 miliarde au ramas in cea mai mare parte nerestituiti. Principalii vinovati au fost gasiti Radu Albu, fostul director al bancii, inculpat pentru abuz in serviciu contra inereselor publice si Petrisor Rogozan, administratorul de credite. Cei doi au actionat in mod abuziv, aprobind si acordind credite curier cu incalcarea normelor de procedura si de lucru specifice si nu au luat masuri de recuperare a celor ajunse la termen scadent. Albu si Rogozan sint responsabili pentru pagubirea in solidar a bancii cu 18.464.542.172 de lei. Marinela Bari, sefa Serviciului Clientela, este si ea inculpata pentru ca a aprobat un credit de 230 de milioane de lei, la citeva zile de la data la care Radu Albu fusese demis din functia de director. Pe lista inculpatilor se mai afla oamenii de afaceri Constantin Stefan, Anton Danut Nechifor, Victor Valentin Stoica, fostul vicepresedinte al CJ, Marius Iorga, in calitate de patron al firmei "Spatial International Trading", Emilia Oancea, Serban Nelu Purcel, Domnica Bolovan, in prezent fugita din tara si Marius Daniel Tuvene.
Ping-pong intre judecatori si procurori
In sedinta din 26 martie, Judecatoria Focsani a hotarit ca se impunea ca si in ultima faza a urmaririi penale sa fie prezenti avocatii, iar acestia sa semneze, alaturi de inculpati procesul verbal de luare la cunostinta a materialelor de urmarire penala. "Instanta apreciaza ca s-a incalcat dreptul la aparare al inculpatilor, mai putin inculpatei Bari Marilena, astfel ca se va dispune restituirea dosarului la Parchet pentru a se prezenta materialul de urmarire penala in prezenta aparatorilor inculpatilor", se arata in sentinta 772 din 26 martie a Judecatoriei Focsani. In replica, Parchetul a facut recurs si asteapta ca Tribunalul sa-si spuna cuvintul asupra legalitatii solutiei date de Judecatorie. "Personal nu consider ca au fost lipsiti de aparare. Pe tot parcursul cercetarilor ei au fost liberi, au putut sa-si consulte dosarul si sa apeleze la un avocat. Nu era obligatia mea sa citez avocatii la prezentarea materialului de urmarire penala, e treaba inculpatilor sa se puna de acord cu aparatorii lor; unul dintre ei a spus chiar ca si-a anuntat avocatul, dar acesta nu a venit", sustine procurorul Alexandru Balas. (Ciprian BOBEICA)

Comentarii