La contestatiile de la bacalaureat Inspectoratul Scolar schimba foaia

joi, 11 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 La contestatiile de la bacalaureat Inspectoratul Scolar schimba foaia

Dupa ce s-a facut de ris la examenul de capacitate din cauza rezultatelor masluite prezentate candidatilor si ministerului, si implicit a aranjamentelor evidente, Inspectoratul Scolar a incercat sa dea o lectie de corectitudine la recorectarea tezelor de bacalaureat. Bilantul examenului, realizat ieri odata cu anuntarea rezultatelor de la contestatii, evidentiaza o mai mare atentie a corectorilor in ceea ce priveste maririle de note si promovarea. 290 din cele 512 teze contestate au fost respinse de comisia de recorectare, anunta Inspectoratul Scolar. Iar reevaluarea celor 222 admise a reliefat faptul ca 96 de candidati au fost defavorizati de prima comisie de corectare. "Acestia la recorectare au devenit din respinsi promovati. Insa nu toti dintre ei sint si promovati ai examenului. Unii n-au promovat la alta disciplina, si degeaba au promovat la una dintre cele doua sau trei contestate, altii nu scot media generala sase la examen", ne-a declarat purtatorul de cuvint al ISJ, Paraschiv Macrineanu. Reamintim cititorilor ca cele mai multe contestatii s-au inregistrat la matematica, peste jumatate din candidatii nepromovati cerind recorectarea tezei. Si la romana s-au recorectat 139 de lucrari, majoritatea la cererea elevilor nereusiti.
Incurajati probabil de situatia inregistrata in sesiunea de recorectare la examenul de capacitate, parte dintre cei care au pierdut diploma de maturitate au solicitat recorectarea tezelor, la doua sau trei discipline. Inconstienti sau disperati, elevi apreciati cu note de 1, 2 sau 3 au vrut ca lucrarile sa le fie reevaluate. Unii au cistigat citeva sutimi, altii au pierdut din punctele luate initial. Aurora Bratosin, spre exemplu, notata cu 1.85 la matematica a luat la recorectare 1.40. Geanina Giurca, de la 3.10, tot la matematica, a ajuns la 2.90 dupa recorectarea tezei. Mariana Ionascu a obtinut la recorectare 1.70 de la nota initiala 2.10. Si exemplele pot continua.
Altii au reusit sa scoata citeva sutimi in plus, dar care nu le folosesc la nimic. Oana Moraru, la matematica obtine nota 2.05, fata de 1.20 cit a luat la prima corectare a tezei. La biologie, Radu Constantin a luat 3.60 la prima corectare, 3.95 la recorectare, iar nota finala ramine 3.60, din cauza ca diferenta dintre nota initiala si cea de la recorectare nu este mai mare de 0,5 puncte. Un alt caz deosebit este cel al absolventului Aurel Ginerica notat cu 3.20 de prima comisie si 3.30 la recorectare.
Intoarceri de 30 de grade
Inspectoratul Scolar sustine ca diferentele dintre note, cea initiala si cea obtinuta la recorectare, nu sint mai mari de 1,5 puncte, conform prevederilor metodologiei. Inainte de contestatii, procentul de promovabilitate era de 79,6%. Cei mai multi picati i-a inregistrat Liceul de Electrotehnica, unde aproape jumatate din candidatii examinati n-au scos media 6 la examen: 95 respinsi din 210 testati. Surse de incredere spun ca de "vina" a fost presedintele centrului de examen care si-a facut meseria cu mai multa responsabilitate decit colegii sai din celelalte centre. Universitarul a supravegheat indeaproape salile de clasa si le-a spus raspicat elevilor ca n-au voie sa se intoarca la colegul din spate decit 30 de grade. In caz contrar vor fi scosi din examen, si supraveghetorii la fel.
O situatie la fel de alarmanta s-a inregistrat si la centrul Liceul de Industrie Usoara, unde numarul picatilor este tot aproape de jumatate din cel al examinatilor: 97 din 264. Reamintim cititorilor ca examenul de bacalaureat, in sesiunea abia incheiata, a fost promovat de 1501 elevi din 1890 prezenti la examen. Aseara, dupa finalizarea etapei de contestatii, procentul a crescut cu 4,4%, ajungind la 83,8%, dupa cum ne-a precizat purtatorul de cuvint al ISJ. Un centru de examen nu comunicase insa pina la ora inchiderii editiei procentul de promovare, astfel incit procentul la nivelul judetului, cel ce urmeaza a fi transmis la MEC, va fi cu citeva sutimi mai mare. (Cristina LAZARIN)

Comentarii