Legea primarului Petre

marți, 10 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Legea primarului Petre

O simpla sedinta a Consiliului Local Panciu s-a transformat aseara intr-un adevarat bilci. Sub indrumarea primarului Ion Petre, si cu supravegherea atenta a secretarului Fanica Munteanu, proiectele de hotarire de pe ordinea de zi au fost votate exact pe dos dupa cum prevede Legea 215/2001, care reglementeaza activitatea administratiei publice locale. Secretarul le-a explicat consilierilor opozitiei ca mai intii trebuie votat proiectul de hotarire in varianta propusa de primar si abia dupa aceea votate (?) si amendamentele. Bineinteles ca dupa aceea nu s-a mai votat nici o modificare din cele propuse. Adoptarea unui proiect de hotirire fara respectarea legii si impotriva oricarei logici a dovedit respectul pentru lege al autoritatilor locale. Asta cu atitt mai mult ca respingerea amendamentelor era doar o simpla formalitate avind in majoritatea PSD din Consiliul Local.
In ciuda faptului ca proiectele propuse ieri consilierilor din Panciu nu erau dintre cele mai importante, intre consilierii opozitiei si cei ai puterii, despartiti numai de un vot, au sarit din nou scintei. Modificarea taxelor si impozitelor a fost prilejul unor schimburi aprinse de cuvinte intre cele doua tabere. Adoptarea Codului Fiscal a impus schimbarea taxelor pentru eliberarea de autorizatii de catre Primarie, a taxelor pentru desfasurarea de activitati economice, precum si a celor pentru reclama si publicitate. In comparatie cu anul 2003, taxele pentru autorizatii au scazut. Din acest motiv, primarul Ion Petre a propus ca acestea sa fie mentinute la nivelul maxim prevazut de Codul fiscal, afirmind ca taxele au ramas acelasi in ultimii ani si ca veniturile de la bugetul local vor scade cu 300 de milioane de lei. Consilierii opozitiei au sustinut in schimb ca taxele au crescut numai anul trecut cu 50% fata de anii precedenti si ca sint printre cele mai mari din judet. Liderul grupului PD din Consiliul Local, Sorin Robu, a propus mai multe amendamente la proiectul primarului, care nu trecusera de votul comisiei de buget finante. Consilierul PSD Vasile Nica a cerut la rindul lui, in nume propriu, schimbarea cuantumului unor taxe.
„Sint initiatorul proiectului de hotarire, va rog sa supuneti proiectul de hotarire la vot asa cum a fost propus si apoi puteti sa faceti ce vreti cu el”, le-a spus primarul Ion Petre consilierilor. Sorin Robu i-a cerut presedintelui de sedinta, fostul sau coleg de partid Costica Bejan, sa supuna la vot mai intii amendamentele propuse. Imediat secretarul Fanica Munteanu le-a explicat consilierilor ca, legal, potrivit Legii 215, trebuie votat intii proiectul in forma initiala si abia dupa aceea amendamentele. Ca de obicei, masina de vot PSD a ridicat mina sus chiar si la aceasta interpretare sucita a legii. Vasile Nica, care a propus si el citeva schimbari in proiect, a ridicat mina alaturi de colegii sai. O data proiectul votat, amendamentele facute de consilieri au fost date uitarii.
S-a ocupat locul lui Fanica Panciu
Scaunul de consilier al democratului Fanica Panciu a fost ocupat de urmatorul clasat pe lista organizatiei la alegerile din 2000, Aneta Stegerean. Imdediat dupa incheierea sedintei, noul consilier s-a declarat dezamagita de desfasurarea lucrarilor si ca se astepta sa fie altfel. Consilierii locali din Panciu au mai votat ieri o rectificare de buget de 1,1 miliarde de lei pentru salariile asistentilor personali. Primarul Ion Petre a propus ca din acesti bani sa fie acoperite restantele de anul trecut, in suma de 250 de milioane, si diferenta de anul acesta. Cu toate acestea, edilul Panciului a uitat de datoriile ramase din anul 2002. (Mihai BOICU)

Comentarii