Liceeni hraniti cu alimente expirate

joi, 01 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Liceeni hraniti cu alimente expirate

La cantina Grupului Scolar de Industrie Usoara, ex-Liceul nr.2, inspectorii OJPC au descoperit produse expirate in magazii, vesela veche, nespalata, degradata, dar folosita la prepararea mincarurilor, si o mizerie de nedescris. "Gurile de canal nedezinfectate, infundate, paviment nedegresat, vesela ciobita si nespalata conform normelor sanitare, lipsa probe alimentare", se precizeaza in raportul inaintat Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor de catre OPC Vrancea. In consecinta, conducerea liceului a fost obligata la plata unei amenzi de 32 de milioane de lei. Directorul G.S.Industrie Usoara, Petronia Moraru, ne-a precizat ca amenda n-a fost decit de 4 milioane si a fost achitata pe loc din fondurile extrabugetare ale scolii, urmind ca vinovatul, in speta responsabilul magaziei de alimente, sa achite valoarea amenzii. "Vom recupera suma de la cel vinovat. A fost o neglijenta a celui care raspunde de magazie. Salamul era expirat", ne-a declarat directorul liceului industrial. Este de remarcat ca, la cantina Liceului nr.2 maninca zilnic nu mai putin de 250 de elevi, atit din cadrul scolii, cit si de la celelalte licee din municipiu. In plus, cantina este folosita deseori si de Inspectoratul Scolar pentru organizarea diferitelor actiuni, incheiate cu o masa de protocol. Zeci de directori ai unitatilor de invatamint din judet au luat masa la aceasta cantina, cel putin in perioada frecventarii cursurilor de formare manageriala, organizate de Casa Corpului Didactic si Inspectoratul Scolar.
Faina trebuia pusa la cos
Alimente expirate au fost gasite si la cantina Liceului Pedagogic, unde maninca zilnic alti 140 de elevi. Directorul adjunct al liceului, Dumitru Sandulachi, sustine ca n-a fost vorba de produse perisabile, ci doar de citeva pungi de faina de griu, pe ambalajului carora nu s-a mai uitat nimeni in momentul folosirii la prepararea mincarurilor. "Au mai fost si doua batoane de salam tinute in congelator, asta insemnind depozitare necorespunzatoare. Am fost amendati cu un milion si jumatate de lei, bani ce vor fi recuperati de la magazioner, el fiind responsabil", a precizat directorul adjunct al Liceului Pedagogic Focsani. Si cantina Liceului Pedagogic a fost folosita si in alte scopuri decit asigurarea hranei zilnice pentru elevii din internat. Localul a servit deseori organizarii revelionului pentru profesori, nunti, petreceri, pentru care meniul a fost pregatit in cantina.
Prajiturele printre electronice second-hand
Si la chioscurile din scolile municipiului, neglijenta si nepasarea sint la loc de cinste. Batoanele, cornurile, placintutele de tot felul, covrigii, gogosile, sint lasate in biziitul mustelor si al prafului de pe holuri. Copiii le consuma fara retineri. Iar profesorii privesc cu aceeasi nepasare, ca si vinzatorii si proprietarii buticului ambulant, produsele de patiserie expuse in toata spendoarea, in asteptarea clientilor. In incinta Scolii nr.9, la chioscul Certimpex-ului, zeci de copii au baut sucuri din acelasi pahar, riscind sa "colecteze" chiar banalul herpes. Despre acelasi chiosc, inspectorii OJPC lasa sa se inteleaga ca n-a prea vazut matura, mentionind ca "nu este efectuata curatenia curenta". La magazinul Cip Comprest de linga Scoala generala nr.1 din cartierul Sud, OJPC a scos la iveala "neasigurarea conditiilor de depozitare, expunere si manipulare a produselor alimentare, in spatiul de vinzare fiind depozitate aparatura electronica si de uz second hand". Iar la chioscul din incinta scolii se comercializau produse de patiserie calde, protejate doar cu o folie de polietilena. La fel, si la chioscul din incinta Liceului nr.1, al Patiseriei Panduri. Tot la Electrotehnica, s-au vindut produse alimentare preambalate, depozitate pe rafturi murdare sau direct pe paviment. OJPC a mai sanctionat societatea Diana&Gabriel Com din incinta Caminului de recuperare si reabilitare a minorilor cu handicap pentru ca gestionarul nu avea analizele medicale la zi, cit si Colegiul Economic pentru neafisarea preturilor la produsele comercializate si neasigurarea de ustensile adecvate.
Este de precizat ca recentul control a fost realizat in 20 de unitati de comercializare a produselor alimentare si de prestari servicii de alimentatie publica, amplasate in incinta scolilor sau in imediata vecinatate. La zece dintre acestea s-au constat abateri de la lege, fiind amendate. Valoarea sanctiunilor se ridica la suma de 93,5 milioane de lei. "Nu ma joc cu marfa depreciabila, mai ales cind este mincata de copii, care sint cel mai usor predispusi riscului de a se imbolnavi. Cu asemenea lucruri nu se fac compromisuri. La noi nu a fost cazul germenului Salmonella, dar nu trebuie sa asteptam aparitia «fenomenului Botosani»", spune Dumitru Dila, inspectorul sef al OJPC Vrancea. (Cristina LAZARIN, Ciprian BOBEICA)

Comentarii