Licitatie cu dus-intors la UM 01270

miercuri, 23 februarie 2000, 00:00
5 MIN
 Licitatie cu dus-intors la UM 01270

La unitatea militara 01270 s-a desfasurat pe 27 decembrie 1999 o licitatie publica, fara preselectie, care ar fi trebuit sa desemneze o societate comerciala, ce ar fi urmat sa presteze servicii privind prepararea hranei pentru militarii in termen. Valoarea estimativa a acestui contract de prestari servicii se ridica la aproximativ 20 miliarde de lei pe an.
Licitatia s-a desfasurat in baza unui Caiet de Sarcini, cumparat de la UM 01270 de cinci societati. La licitatie insa s-au prezentat doar doua firme SC "Bogatu si Saracu" SRL, patronata de Victor Coniac si SC "Raycommode" SRL, proprietatea lui Rodica Antal, mama lui Raymond Antal, fost ofiter la UM 01270 si fin al colonelului Stelian Ferariu, comandantul unitatii unde s-a desfasurat licitatia. Desi lucrurile pareau in aparenta simple, ele s-au complicat dupa licitatie, cind urma sa fie desemnat cistigatorul.
Verificari post-licitatie neintilnite in lege
Licitatia s-a incheiat in citeva ore, pe 27 decembrie 1999, iar comisia de licitatie s-a intrunit pe 6 ianuarie a.c. pentru a desemna un cistigator. In loc sa-i anunte pe cei care au licitat care sint rezultatele comisiei, comandantul UM 01270 trimite a doua zi, pe 7 ianuarie a.c., o adresa catre ambele societati comerciale, in care specifica faptul ca "pentru incheierea contractelor se impune o serie de verificari privind respectarea cerintelor impuse prin Caietul de Sarcini".
Contactat ieri de reporterii nostri, Victor Coniac, patronul SC "Bogatu si Saracu" SRL, considera ca, practic, aceasta prima adresa comunicata de U.M.01270 deschide drumul unor abuzuri indreptate catre firma sa, abuzuri pe care colonelul Stelian Ferariu le-a putut savirsi uzind de functia sa. Mai mult, Victor Coniac considera ca prin aceasta adresa, UM 01270 a transformat o licitatie fara preselectie, intr-o licitatie cu o asa-zisa preselectie, post-licitatie, gen de practici neintilnite in legislatia din Romania.
In replica, la acuzele formulate de Victor Coniac, colonelul Ferariu ne-a declarat ca a cerut aceste verificari ulterioare, deoarece pe data de 03 ianuarie a.c. a primit un ordin prin care i se preciza ca societatile care incheie contracte cu unitatile militare trebuie sa aiba mijloace proprii de productie.
Reporterii nostri nu s-au multumit doar cu consemnarea opiniilor celor doi implicati in licitatie, ci a cerut si parerea directorului Finantelor Publice, directie care a avut si un reprezentant la licitatie.
"Colonelul Ferariu nu avea dreptul sa faca astfel de verificari"
Astfel, Constantin Grigorica, directorul DGFPCFS, este de parere ca Stelian Ferariu, comandantul UM 01270, a dat dovada de exces de zel. "In mod normal, colonelul Ferariu nu avea dreptul sa faca astfel de verificari. Atita timp cit in Caietul de Sarcini ai spus tot ceea ce doreai sa obtii, nu vad de ce ulterior ridici alte probleme. Se pune intrebarea, de ce nu s-au precizat lucrurile acestea in Caietul de Sarcini. Legea face precizarile de rigoare in acest sens", ne-a spus Constantin Grigorica.
Din excesul de zel al colonelului Ferariu, exces motivat de acesta prin faptul ca "este obligat sa apere banul public", o comisie formata din sapte angajati ai MApN s-a deplasat la cele doua societati si a efectuat un control.
In procesul-verbal al acestei comisii, din 10 ianuarie a.c., se specifica faptul ca, Victor Coniac detine citeva bunuri, care i-ar putea folosi in vederea incheierii contractului de prestari de servicii catre UM 01270 Focsani, bunuri printre care se afla si o gospodarie cu anexa de zootehnie.
Insa, in viziunea comandantului unitatii, Victor Coniac, patronul mai multor societati comerciale "are mici facilitati, pe care noi nu le luam in consideratie".
Ferariu respinge oferta lui Coniac
La opt zile dupa verificarile facute de comisie si la 12 zile dupa ce s-a intrunit comisia de licitatie, printr-o adresa a UM 01270 i se face cunoscut societatii "Bogatu si Saracu" SRL ca oferta i-a fost respinsa, pe motiv ca societatea nu are personal de specialitate in alimentatie publica, nu are capacitati proprii de productie si nu dispune de mijloace de transport speciale pentru produsele agroalimentare.
Precizam insa faptul ca, in urma intrunirii comisiei de licitatie, SC "Bogatu si Saracu" SRL a fost declarata cistigatoare, lucru confirmat si de catre Directia Finantelor Publice printr-o adresa din 21 ianuarie a.c. catre SC "Bogatu si Saracu" SRL.
"Pretul depaseste posibilitatile MApN"
Firesc, Victor Coniac contesta decizia UM 01270 invocind necorelarea motivelor respingerii ofertei societatii "Bogatu si Saracu" cu prevederile Caietului de Sarcini.
In contestatia formulata de firma lui Coniac comandantului UM 01270 i se mai cere si comunicarea hotaririi comisiei de licitatie, rezultat care nici pina in ziua de astazi nu i-a fost adus la cunostinta lui Victor Coniac.
Si de data aceasta, colonelul Ferariu se eschiveaza si precizeaza societatii care a cistigat licitatia ca "pretul de 25.096 lei om/zi depaseste posibilitatile financiare in vigoare ale M.Ap.N, la data prezentei oferte".
In ceea ce priveste hotarirea comisiei de licitatie, nici o vorba. Ieri insa, comandantul Ferariu ne-a declarat ca licitatia a si fost anulata, motivul fiind Ordinul M 139 din octombrie 1999, in care se specifica faptul ca, norma de hrana este de o anumita valoare, valoare in care nici una din cele doua societati nu s-a incadrat la licitatie.
UM 01517 Sihlea a acceptat 29.130 lei om/zi
Ordinul invocat de Ferariu reporterilor nostri, cit si faptul ca pretul de 25.096 lei om/zi oferit de SC "Bogatu si Saracu" SRL la licitatie depaseste posibilitatile si normele financiare in vigoare ale MApN, nu au fost cunoscute se pare de o alta unitate militara din Vrancea. Este vorba de UM 01517 Sihlea, unitate la care SC "Raycommode" SRL a adjudecat o licitatie, in data de 14 ianuarie a.c. de 29.130 lei om/zi, cu aproape 4.000 de lei mai mult decit oferta facuta de SC "Bogatu si Saracu" SRL.
"Vom merge pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului"
Insa nu aici se termina istoria acestei licitatii. Pe data de 4.februarie a.c. Victor Coniac a depus o plingere la Parchetul Militar Bacau, iar pe 7 februarie a depus o actiune la Tribunalul Vrancea, sectia contencios administrativ. Ieri s-a judecat primul termen, pe data de 7 martie a.c. urmind ca seful UM 01217 sa fie audiat de catre Curte. "Sintem dispusi sa aducem cazul pina in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Faptul ca in Caietul de Sarcini nu au fost prevazute si obiectivele controlului ulterior a unei a doua comisii stabilita de UM 01270 si neprevazuta in procedurile legale de licitatie, ma face sa cred ca domnul colonel Ferariu nu a fost multumit de punctajul obtinut de societatea noastra in fata SC "Raycommode" SRL, al carui patron este finul dinsului", ne-a spus ieri, Victor Coniac.
La aceste acuze, colonelul Ferariu ne-a raspuns ca de fapt patronul SC "Raycommode"SRL este Antal Rodica, mama lui Raymond Antal, care "nu-mi este fin, deoarece a divortat de prima sotie". In rest, colonelul Ferariu este, conform spuselor sale "adeptul hranirii ostasilor de catre prestatori de servicii, insa acestia nu pot fi oricine, deoarece este in joc bunul public". (Traian NEGULESCU)

Comentarii