Lipitorile din casetele telefonice

sâmbătă, 11 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Lipitorile din casetele telefonice

La sesizarile RomTelecom, politistii din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Coruptiei ancheteaza furtul de 120 milioane de lei, bani care cad pe spinarea societatii vrincene de comunicatii. Pina la finalizarea anchetei, polistii au refuzat sa faca dezvaluiri. Biroul de presa al Politiei Vrancea a precizat insa ca a fost deja conturat un cerc de suspecti.
RomTelecom nu se declara raspunzator pentru prejudiciul pe care-l fac astfel de firme buzunarelor celor neavizati. "Noi nu luam decit pretul serviciului facut si nimic mai mult. Ce fac ulterior aceste societati este numai treaba lor. Noi asiguram numai transportul de comunicatii", spune directorul RomTelecom Vrancea, Lucian Popescu.
El crede insa ca in spatele acestor firme se ascund "oameni foarte grei".
Cazul de la Focsani se pare ca nu este singular si demonstreaza interesul unor astfel de firme, cu SVA, pentru a-si spori cistigul prin orice mijloace.
Hotii de trafic telefonic erau, se pare, intelesi cu firma bucuresteana si actionau la intimplare. Din informatiile furnizate de RomTelecom, acestia lucrau "curat" si in miez de noapte "plantind" aparate in mai multe scari de bloc din oras. "Ei foloseau aparate gen GSM cu fire. Dupa lasarea intunericului intrau pe casa scarii, desfaceau doza, identificau firul telefonic digital si formau numarul de acolo. Persoanele care faceau acest lucru aveau probabil un profit evident din aceasta activitate", a fost de parere Lucian Popescu.
Furturi de impulsuri pe timpul noptii
Convorbirile prelungite pe parcursul a 5-6 ore i-a pus in alerta pe cei de la RomTelecom. Dupa o prima astfel de noapte, ei au identificat adresele de unde se faceau aceste apeluri si au dat de urma telefoanelor improvizate. Politia a fost si ea sesizata, dupa ce falsele telefoane de la dozele scarilor au fost gasite si confiscate.
Prejudiciul total s-a ridicat insa la circa 120 de milioane de lei. Faptasii, inca necunoscuti au "vorbit" astfel atit de pe liniile telefonice ale unor apartamente, cit si ale unor firme precum "Maura Med Com" SRL si cabinete medicale particulare.
Potrivit informatiilor furnizate de conducatorii RomTelecom Vrancea, dupa ce in luna februarie fenomenul a aparut la Focsani, si in alte judete a fost adoptata aceeasi metoda de "trafic mincinos".
Pentru ca nu a identificat inca faptasii cazuti la intelegere cu SC "Center" SRL, Politia a refuzat sa ofere detalii despre cazul aflat inca in ancheta. Se pare insa ca exista deja un cerc de suspecti, iar cercetarile continua.
Anul trecut s-a vorbit pe "89" de peste 1 miliard de lei
Asa-numitele "servicii cu valoare adaugata" (SVA) au cunoscut in ultima perioada o explozie remarcabila. Liniile "89…", in majoritate cu profil erotic, au falimentat, accidental sau nu, bugetele multor familii. Numai in Vrancea, in anul care a trecut, s-a vorbit pe "89…" in valoare de 1,5 miliarde de lei. Filiala locala a RomTelecom isi declara neputinta in cazul acestui fenomen, care adesea conduce la mari dificultati la incasarea costului facturilor telefonice. "Ne ingrijoreaza faptul ca astfel de costuri apar si in mediul rural, unde numai in 1999 am introdus centrale digitale in 48 de comune. Oamenii care nu stiu ce inseamna asta vorbesc pe linia fierbinte, iar cind vine factura isi vind vaca sau casa ca sa plateasca", ne-a declarat directorul Lucian Popescu.
Pretul unui minut de convorbiri pe SVA atinge adesea 80.000 lei, adica aproape cinci milioane de lei pe ora. Pentru a atrage mai multi clienti, promo-urile acestor servicii sint un adevarat exercitiu de imaginatie. Firmele au depasit deja stadiul de sex prin telefon sau de horoscop si propun angajari rapide sau consultatii medicale. Nu de putine ori le ofera cadouri sau inapoierea unei parti din banii cheltuiti pe apel, insignifianta insa in raport cu suma reala. (Lidia GROSEI)

Comentarii