Mame adolescente

marți, 15 iulie 2003, 23:00
6 MIN
 Mame adolescente

Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului se confrunta cu tot mai multe cazuri de adolescente care nasc si isi parasesc apoi copiii prin maternitati. Numai anul acesta, din cei 57 bebelusi lasati de mamele lor pe paturile spitalelor, 12 sint ai tinerelor cu virste sub 18 ani. Fenomenul este cu atit mai ingrijorator cu cit prea putini dintre acesti nou-nascuti sint acceptati pina la urma de parintii adolescentelor, raminind astfel vreme indelungata prin spitale sau leagane.
Aducerea pe lume a unui copil ar trebui sa fie pentru orice femeie cea mai mare bucurie din viata. Ce dragoste este mai sincera, mai neconditionata, decit cea daruita de propriul pui? Ce fiinta omeneasca este mai fidela femeii decit micutul ei? Si ce satisfactie poate fi mai mare decit sa-ti vezi copilul ridicindu-se incetisor, pe propriile picioare? Din nefericire, nu toate femeile simt si gindesc asa, sau chiar daca o fac, din diverse motive nu sint in stare sa-si pastreze copiii aproape. In orice caz, in timp ce mamele trecute de virsta majoratului se presupune ca stiu ce fac si isi asuma responsabilitatea faptei, adolescentele care ramin gravide si ajung sa nasca, habar n-au in ce directie s-o apuce. Numarul cazurilor tot mai mare de fete care aduc pe lume copii face ca acest aspect sa se transforme intr-un adevarat si ingrijorator fenomen, cauzat in principal de ignoranta. „Va dati seama ca atit mamele, care sint minore, cit si copiii lor, intra sub ocrotirea noastra. Toate cele 12 astfel de cazuri din acest an provin din mediul rural. Datorita mentalitatii, nivelului cultural al familiilor respective si in general datorita tatilor, nou-nascutul nu este acceptat. Marea majoritate a acestor tinere nu cunosc metode contraceptive. Unele depisteaza tirziu ca au ramas insarcinate, partenerii le parasesc, spun ca nu au avut bani sa mearga sa faca avort si nu stiu ca pot sa-l faca gratuit”, a explicat asistent social Violeta Graur, sef birou coordonare din cadrul Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Vrancea, precizind ca pe tot parcursul anului trecut au fost inregistrate 52 de cazuri de abandon, in timp ce anul acesta este de abia la jumatate si au fost deja inregistrate 57 de cazuri.
Mamica la 15 ani
Dupa o legatura intimplatoare, o fata de doar 15 ani a ramas insarcinata. Acum, impreuna cu nou-nascutul ei, se afla in Centrul maternal al DGPDC. Tinarul cu care a ramas gravida a parasit-o, iar copila a reusit sa-si ascunda sarcina timp de sapte luni, moment in care mama sa a aflat tot necazul. Incercind sa-si protejeze fiica, mama a pastrat secretul fata de sotul ei, care nici in prezent nu stie unde ii este copila. „Fata provine din mediul rural, a nascut, iar mama sa nu-i mai poate justifica lipsa de la domiciliu. Acum este internata in Centrul nostru maternal, unde invata cum sa-si ingrijeasca copilul. Cu toate ca mama este atasata de acesta, ne-am confruntat mai intii cu reactia bunicii micutului, de a-l refuza. Spunea ca ea isi ia fata inapoi acasa, dar fara copil. Noi vom continua sa facem consilierea familiei, vom merge si la tatal proaspetei mamici asa incit sa fie primiti acasa si aceasta si copilul ei. De asemenea, fata va fi evaluata din punct de vedere psihologic, asa incit sa se poata constata daca este sau nu apta sa isi creasca copilul”, a declarat Violeta Graur.
Un alt caz, la fel de dramatic, dar cu deznodamint fericit, l-a constituit o tinara din Focsani, eleva in clasa a XII-a la un liceu. Parintii sai erau plecati in Italia, iar fata, impreuna cu fratele mai mic, ramasese in grija unei surori de 21 de ani. In urma unei prietenii cu un baiat, fata a ramas insarcinata iar tinarul a rupt imediat legatura cu ea, cind a aflat ca va avea urmasi. Baietelul adus pe lume pina la urma a fost parasit de mama in maternitate. Timp de noua luni, micutul a ramas in grija spitalului fara ca cea care l-a nascut sa-l mai viziteze vreodata. Si-a terminat liceul si si-a vazut de viata mai departe, pastrindu-si secretul adinc in suflet. „Pe noi ne-a sesizat spitalul despre acest caz si am inceput sa facem demersuri ca tinara sa-si accepte copilul si sa il ia acasa. Intre timp parintii fetei au aflat si i-au spus ca nu cumva sa aduca copilul, o amenintau din Italia. Am inceput consilierea cu tinara mama, dar momentul hotaritor, decisiv in demersul nostru a fost cind si-a vazut copilul, cind l-a luat in brate”, povesteste Violeta Graur. Eforturile depuse de specialistii Protectiei Copilului s-au finalizat cu reintegrarea micutului in familie. Mama acestuia a fost invatata sa-l ingrijeasca, i s-a promis ajutor si pe viitor si pina la urma copilul a fost acceptat si de parintii ei.
Discutiile despre sex sint tabu!
Potrivit observatiilor asistentilor sociali, vina pentru amploarea pe care a luat-o acest fenomen o poarta lipsa de comunicare. Si intre mama si fiica dar si in scoala, intre elevi si profesori. Chiar daca este greu de crezut, discutiile despre sex inca sint considerate tabu, ceea ce nu face altceva decit sa duca la consecinte nedorite de nimeni. Iar cind totusi se intimpla ca o fata sa ramina gravida, ea se confrunta cu o multime de temeri si realitati care o determina sa-si paraseasca nou-nascutul. „Multe ar dori sa-si creasca copilul dar intervin o multime de factori. In primul rind ele sint parasite de parteneri. Apoi, minorele nu au nici un fel de situatie materiala, depind economic de parinti care au o reactie negativa, de respingere a copilului. Ele se mai gindesc ca daca-si vor pastra bebelusul, vor trebui sa faca fata oprobiului public. Iar ca sa nu se ajunga la asa ceva ar trebui ca mamele sa discute cu fetele, sa le puna in tema. Nici scoala nu face un planing pe teme sexuale, adolescentii se ascund si de profesori care nu de putine ori au aceeasi reactie cu a omului de la tara. Intind degetul si le acuza. Majoritatea profesorilor au tendinta de a fi critici cu eleva care a ramas gravida si nu se implica deloc in rezolvarea cazului”, a specificat Violeta Graur, asistent social, subliniind faptul ca si personalul medical contribuie la hotarirea tinerelor de a-si parasi copiii. Ea a declarat reporterilor nostri ca au fost destule cazuri in care chiar mamele au spus ca li s-a propus din spital sa-si dea copiii spre adoptie. „Chiar fata de 15 ani, despre care am povestit, a fost incurajata sa-si dea copilul de catre personalul medical. Dar, in primul rind, nu spitalul da copii spre adoptie si, in al doilea rind, adoptia este ultima solutie, la care se apeleaza doar dupa ce toate celelalte au fost incercate. Tot catre spital se adreseaza deseori si familii care vor sa infieze copii, de parca copilul ar fi obiectul unui troc! Cine doreste asa ceva trebuie sa se adreseze DGPDC, unde se urmeaza o procedura indelungata, care poate dura chiar si doi ani”, a precizat Violeta Graur.
Fara vina
Dintre cei 57 de copii adusi pe lume anul acesta si parasiti prin spitale, 21 au ajuns pina al urma alaturi de mamicile lor. Trei au fost dati spre adoptie, sase au fost internati in centrul maternal, patru se afla in centrul de sugari iar in programul de preventie abandon, se afla un copilas. Mama lui primeste din partea Protectiei Copilului sprijin in valoare de 560 mii lei lunar, pentru ca aceasta sa-i poata asigura ceea ce are nevoie. Din nefericire, un copilas parasit de mama a murit, iar 13 cazuri mai sint inca in lucru la Directia pentru Protectia Copilului Vrancea. Nu se stie cu certitudine daca acestia vor ajunge sau nu inapoi linga mame, insa ceea ce se poate spune cu siguranta este ca – desi devin personaje principale intr-o drama existentiala – sint singurii care in toata povestea, nu poarta nici un fel de vina. Si tinerele mame, dar mai ales copiii sint cei care vor ramine marcati, pornind in viata din start, cu cel mai groaznic handicap: lipsa iubirii parintesti. (Laura BREANA)

Comentarii