Matrapazlicuri la asociatiile de locatari

miercuri, 13 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Matrapazlicuri la asociatiile de locatari

Mai multi administratori de bloc au intrat in colimatorul organelor de ancheta privind derularea fondurilor asociatiilor de locatari. Opt dintre acestia se afla deja in conflict juridic cu CUP RA Focsani, regia la care ar trebui sa ajunga, in final, banii pe care cetatenii ii platesc pentru intretinere. Din pacate, legislatia lacunara nu permite o verificare a modului in care administratorii, pe care focsanenii ii platesc pentru a le apara interesele, gestioneaza fondurile de zeci de milioane ale asociatiilor. Cazurile de delapidare, tot mai dese, ar trebui sa le dea de gindit locatarilor de rind.
Regia locala incearca sa recupereze sume de ordinul a sute de milioane de la administratori acuzati de delapidare. Numai in ultimul an CUP a depus plingeri la Politie impotriva a opt dintre ei, care au gestionat fondurile asociatiilor 209, 6, 72, 45, 108, 137, 56 si 64. Descoperirea delapidarilor a fost posibila odata cu preluarea facturarii de catre regia locala, moment in care situatia contabila a asociatiilor a fost confruntata cu cea existenta in evidentele CUP.
Din cauza procedurii greoaie, recuperarea banilor pe care respectivii administratori i-au strins in contul intretinerii, dar i-au folosit in alte scopuri, pare un proces foarte complicat. Unii dintre administratorii in cauza n-au mai fost de gasit dupa actionarea lor in instanta sau, speriati, s-au angajat sa achite in rate sumele pe care, nejustificat, le-au bagat in propriul buzunar. Un astfel de exemplu este cel al administratorului Asociatiei 209, Gheorghe Nicoglu, care nu a virat catre casieria CUP suma de 155 de milioane lei, desi i-a incasat de la locatari. Regia a solicitat Politiei economice sa faca cercetari, aflate acum in curs de desfasurare. Fosta administratora de la Asociatia nr.108, Angela Mocanu, a fost deja condamnata la un an si jumatate pentru delapidarea a 190 milioane de lei, in timp ce politia cerceteaza folosirea in scopuri personale a sumei de 105 milioane de lei de catre administratora Asociatiei 6, Florica Ichim. Stefan Mihaila de la Asociatia 45, a convenit sa plateasca in rate cele 21 de milioane de lei pe care le-a incasat, dar nu le-a virat regiei locale.
Cereti lista detaliata a intretinerii lunare
Acestea sint doar citeva cazuri intrate in atentia autoritatilor in ultimul timp. Din pacate, si cercetarile Politiei cam bat pasul pe loc de multe ori, invocate fiind lipsa de specialisti sau de bani pentru a plati expertii. In orice caz, suspiciunile celor pagubiti se refera la faptul ca unii dintre administratori fie isi iau masini sau case cu banii asociatiilor, fie ii depun in banci si incaseaza dobinzile aferente. "Delapidarea de catre administratori nu este neaparat un fenomen in Focsani. Nu trebuie sa-i bagam pe toti in aceeasi oala, cunosc destui administratori corecti, care lupta pentru interesele locatarilor pe care ii reprezinta. Ce trebuie sa faca cetatenii ca sa evite totusi astfel de situatii? Atunci cind se duc si platesc intretinerea, ar trebui sa solicite de la administrator mai multe informatii despre componentele facturii, sau sa ceara afisarea in detaliu, pe fiecare tip de serviciu, a listelor lunare de plata. Listarea intretinerii la gramada poate face sa apara astfel de tentatii la administratori", este de parere directorul general al CUP Focsani.
Gheorghe Vasilescu a precizat ca asociatiile, care se sustrag oricaror verificari financiare din cauza lipsei unui cadru juridic in acest sens, ar trebui totusi sa se supuna anual unor expertize contabile la cerere, desi acestea inseamna o povara financiara in plus pentru locatari. "Chiar cetatenii ar trebui sa ceara asta de la administratorii lor, pentru ca desi au o comisie de cenzori la asociatie, de cele mai multe ori membrii acesteia nu au cunostiintele necesare. In acest mod ei vor fi incredintati ca banii lor ajung unde trebuie si administratorii sint corecti", a mai spus el.
In ceea ce priveste sesizarile la Politie, directorul CUP a mentionat ca ele ar trebui facute in primul rind de cetatenii care au suspiciuni in ceea ce priveste cinstea administratorului de asociatie. "Politia a luat in consideratie si sesizarile noastre, pentru ca am insistat. Cele mai bune reclamatii sint tot cele ale locatarilor, pentru ca, la urma urmei, este vorba despre banii lor", a declarat Vasilescu.
Asociatiile, in topul datornicilor
In "topul negru" al datornicilor la CUP se afla multe asociatii de locatari. Desi nu se poate spune ca administrarea frauduloasa de catre administratori a fondurilor de la locatari este de vina, regia incearca sa reduca pe cit posibil debitele populatiei care plateste intretinerea in acest sistem. Pe primul loc in aceasta nedorita competitie se afla Asociatia 119, care figureaza in evidentele CUP cu un debit de peste 750 milioane de lei. Urmeaza, in ordine, Asoc. 78 (635 milioane), Asoc.142 (610 milioane), Asoc.127 (598milioane) si Asoc. 147 (546 milione de lei ).
O solutie pentru evitarea situatiilor de genul celor sesizate este facturarea individuala, intr-un program pe care CUP l-a demarat de doi ani. In acest moment 16.600 de apartamente isi platesc deja intretinerea direct la casieriile regiei locale, in timp ce 11.400 urmeaza vechiul traseu, in care incasarile trec prin filiera administratorilor de asociatii. Conducatorii CUP spera ca trecerea la facturarea individuala sa fie finalizata in circa un an, avind in vedere ca aproximativ 1000 de apartamente sint lunar preluate in noul sistem de plata a intretinerii. "Ii preluam cu prioritate pe cei care au datorii foarte mari. Noi plecam totusi cu fisa locatarului de la zero, iar administratorul devine responsabil scriptic de sumele pe care le-a calculat ca restante pentru cetateni", a precizat directorul CUP, Gheorghe Vasilescu. (Lidia GROSEI)

Comentarii