MEC a stabilit regulile in alegerea directorilor

joi, 02 mai 2002, 23:00
3 MIN
 MEC a stabilit regulile in alegerea directorilor

Ministerul Educatiei a anuntat metodologia de organizare si desfasurare a concursului pentru functiile de director si director adjunct in invatamint. Documentul, desi nu prezinta noutati spectaculoase, asa cum ne-au obisnuit ministeriabilii odata cu ultimele ordine emise, este de mare interes pentru oamenii scolii. Peste 90% din actualii directori ai scolii vrincene, fie se apropie de termenul limita al perioadei, fie le-a expirat deja mandatul. Concursul se va organiza atunci cind Inspectoratul Scolar isi va gasi timp si pentru asta, in opinia responsabililor sistemului, numirea in functii prin concurs de competenta a unor profesori nefiind o urgenta comparativ cu alte actiuni dirijate de ISJ.
La concursul pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct poate candida personalul didactic care a absolvit o institutie de invatamint superior, cu diploma de licenta sau echivalenta, "care are rezultate profesionale remarcabile, calitati manageriale si are disponibilitatea de a se implica in rezolvarea problemelor scolii". Candidatul trebuie sa dobindeasca recomandarea/caracterizare favorabila din partea consiliului profesoral, sa fi obtinut calificativul "foarte bine" la evaluarile din ultimii cinci ani. In plus, trebuie sa aiba virsta cu cel putin patru ani mai mica decit virsta standard de pensionare, corespunzatoare datei la care expira mandatul.
Aspirantul la functia de director va fi evaluat de inspectorul scolar general-adjunct, un inspector scolar pentru management scolar sau un inspector de specialitate si un director recunoscut prin autoritatea sa profesionala si morala. Din comisia de evaluare a candidatilor la functia de director adjunct nu va lipsi directorul scolii respective, care are dreptul de a acorda nota aspirantilor.
Concursul consta in analiza si notarea C.V. depus de candidat si un interviu, prin care se testeaza cunostintele de legislatie scolara si management educational ale candidatului si se analizeaza oferta manageriala prezentata de acesta.
Directorii de licee sint numiti de MEC
Candidatii agreati de comisia ISJ vor deveni directori daca depasesc cu bine cele 90 de zile de proba. Este de mentionat ca Inspectoratul Scolar nu are dreptul de a numi, respectiv elibera din functie, directorii de unitati liceale si scoli postliceale. Acestia sint numiti in functie prin ordin MEC, iar demiterea se face numai in cazuri grave, cu acordul ministerului. In aceasta ordine de idei, mentionam ca Anca Tiru, directoarea Liceului "I.Slavici" Panciu a fost repusa in functie si datorita faptului ca demiterea a fost decisa de Inspectoratul Scolar Judetean, si nu de catre MEC asa cum prevede legea.
Metodologia prevede ca, dupa ce a devenit director, in perioada celor patru ani de activitate, managerul trebuie evaluat anual prin inspectie speciala de catre ISJ sau MEC. Este de precizat ca profesorii care au absolvit cursul de management educational, organizat de ISJ si Casa Corpului Didactic – unde s-au scos manageri pe banda rulanta, inclusiv din profesori din mediul rural cu competenta manageriala indoielnica – cistiga doua puncte in plus la evaluarea C.V. fata de restul candidatilor. Insa este greu de crezut ca la concurs se vor prezenta dascali care n-au facut vorbele de dinainte cu echipa ISJ, respectiv fara diploma de manager in buzunar, chiar daca n-au fost in toata viata lor directori. (Cristina LAZARIN)

Comentarii