Mindrescu a reinceput „instructia” cu directorii de scoli

vineri, 26 noiembrie 2004, 00:00
4 MIN
 Mindrescu a reinceput „instructia” cu directorii de scoli

Directorii unitatilor de invatamint din judet, prezenti ieri la sedinta de lucru cu sefii Inspectoratului Scolar, au fost din nou apostrofati pentru anumite aspecte ale activitatii desfasurate. Managerii au fost acuzati ca nu mai fac asistente la ore si ca trec cu vederea anumite comportamente ale profesorilor. Oficialii au solicitat dascalilor sa ofere modele in scoala si sa nu mai ceara elevilor ceea ce ei nu fac, referindu-se in special la punctualitate. „Sa nu ne ferim de realitati. Avem cadre didactice care intra ultimii la ora si ies primii, iar totul se petrece sub ochii ingaduitori ai directorului de scoala. Avem directori de scoala care nu isi indeplinesc o atributie elementara, de a face asistente la toti colegii, dar mai ales la cei nou veniti in scoala, la cei aflati in primii ani de activitate, la cei care nu-si fac treaba la ore, la cei care avem semnale ca prestatia nu este pe masura. Din cauza necunoasterii realitatii din scoli, gasim in inspectiile noastre calificative de «foarte bine» de la un capat la altul, celelalte calificative au disparut din dictionarul pedagogic”, a sintetizat inspectorul general Enache Mindrescu citeva din problemele existente in scoli. Aceste afirmatii, facute la sfirsitul sedintei, au cam iscat rumoare in sala, cu toate ca aproape toti cei prezenti erau inghetati de frig. De altfel, in cadrul inspectiilor realizate in acest inceput de an scolar, oficialii din invatamint au gasit si alte nereguli, cum ar fi prezentarea unor documente de planificare de acum citiva ani, chiar si la persoane cu vechime la catedra. In acest sens, inspectorul general adjunct Mihai Ladaru l-a nominalizat pe profesorul de romana Ciubotaru, de la Dealu Lung. „Nu are sens sa obturam accesul elevilor la un invatamint de calitate, pentru ca un profesor nu-si face datoria. Acest profesor nu a ramas nesanctionat, el a fost binecuvintat cu calificativul «necorespunzator», urmind a fi sanctionat pe linie administrativa si intr-un timp foarte scurt el va trebui obligatoriu sa fie implicat intr-o activitate de formare- perfectionare. Asemenea cazuri ar trebui sa fie cit mai putine in invatamint sau chiar deloc”, a mentionat „generalul” scolilor vrincene. „Inspectiile curente sint anuntate si probabil ca multe din cadrele didactice depun un efort mai mare. Avem garantia ca acesti profesori isi continua activitatea la clasa la fel cum au fost vazuti de noi? Este datoria dvs. sa verificati acest lucru pe parcursul anului. Insa daca la sarcinile administrative puteti primi si un bonus pentru implicare, la capitolul asistente la ore sinteti deficitari. De aceea trag un semnal de alarma sa treceti cit de curind la derularea acestei activitati, care intra in atributiile dumneavoastra”, a completat si adjunctul ISJ, Mihai Ladaru.
Mai multa exigenta in notarea elevilor
Sefii Inspectoratului Scolar au atras atentia ca exigenta profesorilor in privinta notarii a cam slabit in ultima vreme si ca aceasta supraevaluare a elevilor se reflecta in rezultatele de la testele nationale si bacalaureat. Oficialii spun ca si pentru scolile din rural trebuie sa aplice sintagma „aici se face carte”. „Sint situatii in care notele din catalog nu reflecta adevarata pregatire a elevilor. Sintem tentati sa supraevaluam elevii, pentru a ne pune bine cu parintii, sint elevi care au absente si se trezesc ca la final le sint motivate… Acest fenomen se intilneste mai ales in licee. Din sondajele facute de noi pina acum, ar trebui exmatriculati din cauza absentelor circa 35 de elevi, mai ales din clasele terminale. Se apropie sarbatorile, asa ca va rugam sa supravegheati cu mai multa atentie elevii. Aceasta perioada este una propice pentru a lipsi de la scoala si astfel se amplifica numarul de absente. Fiti intransigenti cu cei care lipsesc, scadeti-le nota la purtare. Noi nu vom tolera lenea”, a mai recomandat Enache Mindrescu. Oficialii din invatamint au afirmat ca si la clasele mici se dau cam multe premii, pentru ca si aici calificativele de „foarte bine” se dau dintr-un „sentiment de bunavointa fata de elevi si parinti”. In acest sens, Mindrescu le-a cerut invatatorilor sa-si reaminteasca de „coronita lui Nicolae Moromete”. Directorii au mai fost atentionati si cu privire la respectarea graficului de planificare al tezelor, pentru ca in timpul inspectiilor au fost descoperite teze programate una dupa alta. Profesorilor li s-a recomandat sa respecte timpul aferent lucrarilor semestriale si sa alcatuiasca subiecte echilibrate, care sa nu-i puna pe elevi in prea mare dificultate. Sefii ISJ mai spun ca lucrarile trebuie corectate cu atentie, notate si apoi discutate la clasa. (Camelia STANILA)
Scolile nu sint autorizate sanitar
Una dintre problemele abordate de sefi Inspectoratului Scolar a fost cea a autorizatiilor sanitare de functionare, care nu prea exista in scoli. Inspectorul coordonator Paraschiv Macrineanu a atras atentia ca nerespectarea prevederilor in acest sens poate aduce o amenda intre 10 si 40 de milioane de lei, iar ISJ nu va putea interveni cu nimic. „Va spun ca nu este un lucru pe care sa-l trecem cu vederea, ati dat acolo si o semnatura, ati incheiat un proces verbal pe care l-ati uitat intr-un sertar. In ultima adresa primita de la DSP se preciza ca numai citeva unitati au intocmit aceasta documentatie. Aceste institutii vor respecta legile. Nu este deloc placut, dar in discutiile cu DSP am tot incercat sa va scuzam, ca sint alte probleme. Nu se poate amina la nesfirsit si nu putem sa acceptam sa nu depuneti macar documentatia, macar sa vi se spuna ce piesa va mai trebuie… Dar nici sa nu dati nici un semn de viata”, a atras atentia inspectorul coordonator Paraschiv Macrineanu. Inspectorul scolar general a adaugat ca multi directori nu depun actele necesare din comoditate, cum este si cazul scolii Suraia, care are toate conditiile pentru a fi autorizata. (C.S.)

Comentarii