Misterul de la Vijiitoarea

marți, 18 martie 2003, 00:00
3 MIN
 Misterul de la Vijiitoarea

Un batrin din satul Vijiitoarea, comuna Tataranu, sustine ca ii este frica sa mai stea in propria casa, de teama sa nu ia foc. In ultimii ani, in locuinta lui Vasile Mihai, 78 de ani, au aparut pe podea niste pete, uleioase la pipait, care se intind in toate camerele. In ultimele luni, substanta respectiva a inceput sa urce pe peretii interiori ai imobilului. „Daca era apa, aveam igrasie sau mucegai. Totul a inceput acum vreo trei ani. Dar pina acum nu a fost atit de mult. De la inceputul acestui an petele au inceput sa se intinda din zi in zi. Noaptea miroase ca si cum ar fi gaz de butelie. Apa nu are cum sa fie, pentru ca punem ziare si se pateaza. Cind se usuca ramine pe ele ca un fel de ulei si daca dau foc arde. Daca ziarul era ud, nu ardea, nu?”, se intreaba retoric nea Vasile. Problema este cunoscuta si de autoritatile locale, care s-au deplasat la fata locului au luat probe si… cam atit.
Apa sau petrol?
De vreo trei ani de zile, in locuinta lui Mihai Vasile, in virsta de 78 de ani, au inceput sa apara pete unsuroase pe pardoseala. Cei doi batrini care locuiesc in casa destul de veche, construita in anul 1953, Vasile Mihai si Maria Vieru, spun ca le e frica sa nu fie petrol, desi nimeni din zona nu ar fi auzit vreodata ca satul sa fie ridicat pe un asemenea zacamint. Consoarta batrinului spune ca, de cind au inceput sa apara pete pe lutul de pe jos, trebuie sa spele presurile in continuu. „Totdeauna pun intii ziare pe podea, acolo unde apar astfel de pete, ca altfel imi pateaza presurile. Dar si asa, trebuie sa le schimb la citeva zile, pentru ca altfel imi murdareste toalele”, se plinge Maria Vieru. Cei doi batrini au intrat in panica in momentul in care au vazut ca nici varul si nici un alt strat de lut nu se lipeste acolo sint astfel de pete. „Am vrut sa varuiesc mai intii, dar varul nu se lipeste de loc. Apoi am incercat sa lipesc pe jos, dar acolo unde erau petele, lutul pe care il lipeam eu dupa citeva zile se ridica in sus, si se coscovea”, sustine Maria Vieru. Vasile Mihai povesteste ca a fost sfatuit de copiii sai „sa nu cumva sa sape sau sa sfredeleasca podeaua, ca sa nu ia foc”. Mai mult, din cite afirma batrinii, petele de culoare neagra ar fi aparut si pe sol, in gradina, fiind identificate la prasitul din vara trecuta.
Autoritatile… „vor interveni”
Viceprimarul comunei Tataranu, Constantin Coviltir, este convins ca infiltratiile din casa lui ‘nea Vasile provin de la „apa meteorica”. „Acum vreo citiva ani s-au forat in comuna niste puturi de apa. Daca era petrol, gaseau atunci. Am fost la familia Vasile, acum vreo luna de zile. Am vazut si eu ca sint pete aproape in toate camerele. Dar, dupa parerea mea, cred ca apa meteorica a patruns pe sub talpa casei. Am luat probe de pamint de acolo, dar nu le-am trimis la nici o institutie specializata in acest sens pentru ca nu am considerat necesar”, ne-a declarat Constantin Coviltir. Si primarul Nicolae Pavel s-a aratat dispus sa intervina: „O sa mergem luni acolo sa vedem cum sta treaba. Eu stiu ca a fost viceprimarul la familia Mihai si mi-a spus ca nu este nimic neobisnuit”.
Una dintre posibilele explicatii ale fenomenului de la Vijiitoarea este, dupa cum afirma viceprimarul, vechimea casei si stratul de apa sarata care poate fi gasit in subsolul comunei la o adincime cuprinsa intre 5 si 8 metri. Avind in vedere calitatile specifice ale lutului folosit la podeaua casei, combinatia ar putea da aspectul uleios al suprafetei umede care se intinde in toate cele cinci camere ale imobilului. Pentru zilele urmatoare si-au anuntat prezenta la Tataranu si inspectorii de la Mediu. „Noi nu am primit nici o sesizare pina acum in legatura cu acest lucru. Prin lege, autoritatile locale ar fi trebuit sa ne anunte, in orice situatie, chiar daca era apa sau altceva. Asta e una din datoriile lor. Noi o sa ne ducem in zilele imediat urmatoare sa facem niste analize acolo”, ne-a declarat Vasile Jalba, inspectorul sef al Inspectoratului pentru Protectia Mediului Vrancea. (Lacramioara BOTEZATU, Ciprian BOBEICA)

Comentarii