Parinti fara inima

vineri, 25 mai 2001, 23:00
6 MIN
 Parinti fara inima

Zilele trecute, doi parinti au fost decazuti din drepturile parintesti printr-o sentinta a Tribunalului Vrancea. Procedura de decadere a fost initiata de Serviciul Social Judetean, in atentia caruia cei doi se aflau de aproape doua luni. Copiii lor, pe linga faptul ca traiau in cea mai crunta mizerie, erau si batuti sistematic. Mama plinge acum dupa copii iar tatal este cercetat de politie.
Povestea familiei I. incepe in urma cu cinci ani, cind Nuti l-a cunoscut pe tatal copiilor care urmau sa vina pe lume. Cum le-o fi fost viata si cum s-or fi gindit sa-si cladeasca viitorul, numai mintea lor poate stii. Cert este insa ca in martie, anul acesta, un fapt iesit din comun i-a adus in atentia autoritatilor responsabile cu protectia copiilor. La vremea respectiva, intimplarea a fost consemnata in paginile cotidianului nostru. Ana Maria, care era atunci un pui de om de numai sapte luni, a ajuns la spital cu un piciorus rupt, comotie cerebrala si numeroase alte leziuni, in urma "mingiierilor" parintesti ale tatalui. "Concubinul meu i-a rupt piciorul Anei Maria si atunci am fost luata in atentia Serviciului Social. Dupa ce am fost externata, m-am dus acasa la Cotesti, am luat si ceilalti doi copii si am venit in Focsani, la frate-meu. Dar aici nu se putea sta, nu avea conditii si copiii s-au umplut de mizerie. M-am gindit ca totusi sa ma intorc la el (concubinul -n.r.) ca este tatal copiiilor si sa fie cu el. Am spus Serviciului Social ca m-am intors la Cotesti si atunci am fost chemata la comisie", povesteste Nuti, fara sa-si puna nici o clipa problema ca furiile facute la betie de concubin s-ar fi putut repeta, cu urmari si mai grave.
"Erau inchisi cu lacatul in casa"
Femeia spune ca in ziua cind a fost programata la comisie si-a lasat cei trei copii de noua luni, trei si patru ani, acasa cu tatal lor. "Dar comisia s-a aminat, n-a mai fost la ora 10 ci la 12. Rindul meu a venit tocmai la cinci seara si m-am trezit ca a venit si el dupa mine, spunind ca a lasat copiii la o vecina. Comisia a hotarit ca trebuie sa-mi ia copiii pina gasesc unde sa stau. Atunci pe loc au mers cu mine si mi i-au luat", afirma Nuti, fara sa precizeze ca de fapt la comisie fusese chemat si concubinul.
Pentru ca cea mica avea pneumonie, a fost internata in spital impreuna cu mama ei iar ceilalti doi, Madalina si Georgian, au fost dusi intr-un apartament al SSJ. Florentin Olteanu, gardianul SSJ care a fost martorul momentului, povesteste insa ceea ce i-a fost dat sa vada depaseste imaginatia. "Cind am ajuns acasa la ei poarta era inchisa si pe usa casei era pus lacat. Am intrat si am vazut copiii murdari, plin de praf de gips si dezbracati. Plingeau, erau speriati si fetita de doi ani tremura toata. Nu era absolut nimic de mincare si in singura camera locuibila era un singur pat si o masa", spune gardianul. Mai mult, el povesteste cit a fost de impresionat de felul in care copiii care au fost dusi intr-un apartament al SSJ s-au napustit pe mincare. "Ce m-a socat, copiii astia nu stiau ce e aia salam. Isi indesau feliile cu degetele in gura, desi aveau gura plina. Nici de cascaval nu stiau, dar nici nu s-au atins de el", explica omul.
Dumnezeu stie ce mincau cei mici in "casa" parinteasca, atita timp cit nici mama nici tata nu lucreaza, iar acesta din urma are obiceiul sa bea zdravan in loc sa-si vada de copii. Iar Nuti, desi i se pusese in vedere sa astepte, in momentul externarii din spital, asistentul social, si-a luat fetita cea mica si s-a dus la domiciliul unei matuse, cu gindul ca astfel isi va recupera si ceilalti copii. Se pare ca nici in cel de-al doisprezecelea ceas nu realiza dimensiunea faptelor petrecute. "Am mers la acel domiciliu sa luam fetita si am gasit-o intr-o camera in care mai era si mama ei, impreuna cu un barbat dezbracat pe jumatate si inca o femeie. Pe masa erau pahare pline cu vin, sticle de bere si scrumierele pline de mucuri de tigari. A zis ca bautura a adus-o musafirul, adica barbatul dezbracat", isi aminteste gardianul SSJ. Pina la urma si Ana Maria, fetita de noua luni, a ajuns intr-una din institutiile de ocrotire. Nuti afirma ca a incercat si a cerut deseori sa i se spuna unde ii sint copiii si sa fie lasata sa-i vada, dar ca a fost refuzata mereu. Acum, dupa ce a fost decazuta din drepturile parintesti, spune ca vrea cu orice pret sa-si ia copiii inapoi. "Copiii astia eu nu i-am lasat o clipa de linga mine, am trait in chin si panarama cu el (concubinul-n.r.), ca sa aiba copiii un tata. Eu copiii nu i-am batut, nu i-am chinuit, cind eram gravida in sase luni cu asta mica lucram in piata si-i duceam si pe astialalti doi mai mari cu mine. Ma angajez si pot sa-i cresc singura, ca la el nu ma mai intorc niciodata", plinge acum femeia. Regretele sale sint, din pacate, putin cam tirzii. Iar concubinul, care pina si in tribunal a venit beat si a facut scandal de a trebuit sa fie luat pe sus de politisti, este clar un pericol pentru proprii copii. Se pare ca in cazul lui "naravul din fire n-are lecuire", pentru ca in urma cu ceva vreme a mai fost condamnat pentru acte de violenta.
"Unde-i lege nu-i tocmeala"
Acum, faptele sint consumate. Si din spusele specialistilor SSJ, situatia ar fi fost cu totul alta daca Nuti se dovedea mult mai grijulie fata de copii. Ce fel de mama si-ar mai fi dus copiii inapoi la un tata care a dovedit ca e capabil de asemenea cruzime?! "O solutie ar fi fost sa fi venit la noi si sa anunte ca avea copii in risc. Daca ea anunta, copiii ar fi fost internati in centrele de plasament pentru o perioada si nu se ajungea aici", a declarat unul din asistentii sociali ai SSJ. Daca parintii, rudele sau ceilalti oameni din jurul lor nu au luat atitudine, e bine de stiut ca cei mici sint ocrotiti de lege. Iar in acest caz, legea este neiertatoare. Articolul 14 din Ordonanta de Urgenta nr. 26/1997 specifica clar ca "in situatii exceptionale, daca parintii sau unul dintre acestia pun in pericol securitatea, dezvoltarea sau integritatea morala a copilului prin exercitareain mod abuziv a drepturilor parintesti sau prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor de parinte, serviciul public specializat pentru protectia copilului poate decide plasamentul copilului in regim de urgenta intr-un centru de primire…. la o persoana sau la o familie, atestate in acest scop."
Ce-i drept, nici un copil nu merita sa suporte nici un fel de violenta. Chiar daca sint mici, au si ei drepturi la fel ca orice alt om de pe pamintul acesta. Si poate ca mai mult decit in alte cazuri, copiii trebuie protejati astfel incit sa poata deveni oameni normali ai societatii in care traim. Doctorul Danut Ceamburu, directorul SSJ atentioneaza chiar asupra faptului ca au crescut ingrijorator cazurile de abuz asupra copiilor. "E timpul sa procedam si asa cu astfel de parinti. Bautura asta, lipsa de Dumnezeu fac ca aceste abuzuri – si psihice si fizice si emotionale – sa creasca. Cresc cazurile de abuz de orice fel. Chiar si neglijenta este un abuz. Unde ajungem? Este vorba de moralitatea societatii, de sanatatea ei. Unde anume ne ducem?", isi arata indignarea seful SSJ.
In orice caz, tot legea spune ca Nuti, chiar daca a fost decazuta din drepturile parintesti, si-ar putea lua inapoi copiii. Dar numai in cazul in care va putea dovedi ca are cu ce si unde sa-i creasca. Si mai ales, ca nimeni niciodata nu ii va mai chinui. Pina atunci, acestia vor fi ocrotiti de stat, iar mamei lor nu-i mai ramine decit sa lupte cu ea insasi pentru ca aceasta realitate sa se schimbe. Pentru ca acum este greu de crezut ca rezultatul unui eventual recurs ii va da cistig de cauza. (Laura BREANA, Ciprian BOBEICA)

Comentarii