Pe portofelele locatarilor din blocuri scrie faliment

miercuri, 15 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Pe portofelele locatarilor din blocuri scrie faliment

Cota unica de TVA introdusa de Guvern tuturor produselor de baza se va aplica, incepind cu 1 aprilie, si serviciilor gospodaresti. Focsanenii si locuitorii celorlalte patru orase din judet vor trebui sa scoata din buzunar mai mult cu 19 % pentru fiecare astfel de serviciu de care beneficiaza. Urmarea acestui fapt va fi o factura la intretinere care, in medie, va fi la fel de incarcata ca si cea pe care au fost nevoiti sa o plateasca in cursul acestei ierni.
Cea mai usturatoare dintre scumpiri va fi, se pare, cea a apei reci. Pe linga cota de 19 % aplicata obligatoriu incepind cu 1 aprilie, regia locala s-a gindit sa ne mai faca o "bucurie". Invocind ajustarea pretului in raport cu inflatia, CUP a hotarit deja majorarea pretului apei, de la 5 612 lei/metrul cub pina la 6 930 lei/metrul cub.
Intentia regiei, propusa a fi pusa in aplicare incepind cu 1 martie, nu a primit insa girul Consiliului Local, care a hotarit aminarea cu o luna a acestei decizii.
Argumentul invocat de consilieri – sa explice mai intii administratorul CUP, Gheorghe Vasilescu, cum a ajuns Focsaniul orasul cu cea mai scumpa apa din tara. Probabil nu aflasera inca de aplicarea ordonantei amintite, care va conduce municipiul-resedinta de judet in topul celor mai costisitoare urbe nu din Romania, ci din Europa, cel putin la acest capitol. Aceste scumpiri cumulate vor umfla pretul apei din Focsani pina la aproape 8 000 de lei/metrul cub.
Un calcul simplu arata ca o singura persoana care este inca facturata in sistem pausal va plati intr-o luna pentru apa rece peste 65.000 lei.
Pretul gigacaloriei se va majora si el de la 1 aprilie cu 19 procente. In termeni concreti, de la 230.000 lei cit este in prezent, costul va ajunge la 273. 000 lei pe gigacalorie.
Si gazul metan va suporta aceeasi transformare, in sensul ca pretul unui metru cub va salta de la 900 la 1 071 lei/metrul cub.
Acelasi procent de majorare se va aplica si in cazul energiei electrice. Pretul unui kilovat va creste de la 518 lei la 616 lei la un consum lunar de sub 50 kilowati, in timp ce pentru un consum mai mare el va ajunge la 792 lei.
Scumpirea apei ridica cota intretinerii
Pentru o mai clara explicatie, vom incerca sa evaluam viitoarele cheltuieli lunare ale unei familii compuse din patru persoane, care locuieste intr-un apartament de doua camere, cu o suprafata de medie de 70 mp. Numai pentru consumul apei reci, evaluat in sistem "standard" adica pausal (8,4 mc/persoana), aceasta familie va scoate dintr-un foc din buzunare 195.000 lei, plus consumul aferent serviciului de canalizare.
Scumpirea apei calde va fi dublata, in costul ei intrind atit majorarea pretului apei reci, cit si a consumului energiei termice folosite pentru a o incalzi. Spre exemplu, la o cantitate modica de 5 mc apa calda folosita intr-o luna de familia cu trei membri, ei vor avea de plata intr-o luna, numai pentru acest serviciu, peste 570.000 lei.
Ca urmare, o factura simpla, care cumuleaza apa rece si apa calda dintr-o luna va obliga aceasta familie la plata a circa 770.000 lei, fara costul canalizarii.
La iarna, nu vom vedea facturi sub 1,2 milioane de lei
Si daca vreti ca, intr-adevar, sa vi se urce parul maciuca, sa vedem acum care va fi pretul caldurii pentru urmatoarea iarna. Tinind cont de faptul ca in iarna 1999-2000 costul mediu al incalzirii unui metru patrat a fost de circa 6 500 lei, rezulta clar ca majorarea va conduce la un nou pret, de circa 7 835 lei pe metrul patrat.
La o suprafata de 70 de metri patrati, factura lunara pentru incalzire va oscila deci in jurul unei sume de circa 548.000 lei. Adunind aceasta suma cu cea a apei reci si calde pentru o luna rezulta infioratoarea valoare de aproape 1,2 milioane lei. Un consum lunar mediu de 15 metri cubi gaz impovareaza aceasta factura cu inca 16.000 lei.
De remarcat ca nu am inclus in acest sumar exercitiu de calcul costul energiei electrice. Daca il vom adauga, vom avea probabil ca rezultat cel putin venitul lunar mediu al unui salariat obisnuit din Focsani. (Lidia GROSEI)

Comentarii