Preotii, politistii, sectantii si profesorii, mobilizati la referendum

vineri, 17 octombrie 2003, 23:00
5 MIN
 Preotii, politistii, sectantii si profesorii, mobilizati la referendum

Sediul nou de primarie pus la bataie de prefectul judetului a impulsionat primarii din comune si i-a determinat sa aleaga cele mai practice solutii, pentru a convinge populatia sa vina la urne. Disperati, primarii au batut timp de doua saptamini, din poarta in poarta si au prezentat intr-o forma atractiva noile amendamente ale Constitutiei, visind la cladirea nou nouta in care isi vor desfasura activitatea. In comunele cu rromi, cel mai mare efect l-a avut articolul care abroga stagiul militar, dar si bursele acordate celor care provin din familii sarace. In plus, fiecarui director al institutiilor publice i s-a repartizat cite o comuna din judet ca sa raspunda pentru modul in care se desfasoara referendumul.
„DA pentru Constitutie”, „DA pentru Europa” au fost sintagmele cu care s-au inarmat timp de doua saptamini primarii din comune pentru a convinge alegatorii sa vina la referendum. Oamenii cu cea mai multa credibilitate in comuna, profesorii, preotii si politistii s-au transformat in adevarati agenti electorali, inarmati cu fluturase si cu amendamente invatate pe dinafara. Primarii spun ca cel mai mare succes l-au avut „oamenii in sutana” datorita imaginii de „trimis al lui Dumnezeu”. In comuna Slobozia Bradului au fost mobilizati 13 consilieri locali, 56 de profesori, 3 preoti si tot atitia politisti care au discutat cu fiecare cetatean in parte despre ce inseamna Constitutia. „Fiecare consilier a raspuns de un sector din comuna. Eu m-am dus si la Biserica Penticostala, pentru ca acolo se string peste 300 de oameni si am discutat cu ei, le-am explicat despre ce este vorba”, ne-a declarat primarul comunei Slobozia Bradului, Valerica Zamfirescu.
In satele cu rromi, amendamentul care i-a convins imediat a fost faptul ca stagiul militar nu mai este obligatoriu. „Asta a mers cel mai bine la tigani. Nu stiti ca armata este spaima tiganilor?”, a spus primarul comunei.
Cadourile si mai ales promisiunea ca in comuna care va avea cel mai mare procent la vot se va construi un sediu nou, finantat de Prefectura, l-a convins pe primar sa apeleze la toate „personalitatile” din comuna. „Eu vreau neaparat sa cistig sediul nou si i-am trimis pe toti, profesori, politisti, preoti sa mearga sa vorbeasca cu lumea si sa-i convinga sa vina la vot”, a mai adaugat harnicul liberal, Valerica Zamfirescu.
Ca sa testeze rezultate celor doua saptamini de campanie inainte de alegeri, unii primari au facut chiar si sondaje de opinie printre cetateni. „Eu ma bazez pe mai bine de 80% din cetateni, ca vor veni sa voteze”, a precizat primarul de la Slobozia Bradului.
Tarani nemultumiti voteaza impotriva
In unele comune, producatorii agricoli nemultumiti de conditiile impuse de Ordonanta nr.72, privind ajutorul de 2 milioane ameninta ca nu vor merge la vot. „Cei care au peste 5 hectare de teren sint foarte suparati ca nu vor primi si ei 2 milioane de lei. Dar noi nu avem ce sa le facem. Ei spun ca nu merg sa voteze Constitutia”, a mai adaugat primarul comunei Slobozia Bradului. La fel au amenintat si viticultorii care s-au declarat inselati de afaceristul Corneliu Prunache. Oamenii din Virtescoiu au amenintat ca nu merg sa voteze la referendum.
La Nanesti profesorii, preotii si politistii rasufla usurati dupa campania de mediatizare pe care au facut-o, in cele doua saptamini. „La noi profesorii nu au mers din poarta in poarta, dar le-au spus copiilor despre ce este vorba si i-am sfatuit pe parinti sa mearga la vot. Si in primarii s-a discutat, dar nu s-a mers din poarta in poarta”, a declarat Romeo Vulpe, primarul comunei Tanasoaia.
In alte comune ale judetului, oamenilor li s-au promis plata ajutoarelor sociale restante, lemne de foc, alimente si haine, numai sa se prezinte in numar cit mai mare la vot. Primarii par dispusi sa aduca satenii cu masina personala ori au tocmit carute, numai pentru a-i vedea pe sateni in sectiile de votare. Procentul este tot ce conteaza, dupa cum au dictat mai marii partidului de guvernamint. (Anca GIRNEATA)
CASETA
Inspectorii OPC chemati la referendum
Ieri, inspectorii OPC au pledat pentru referendum in fata cetatenilor din Chiojdeni. „Fiecarei institutii i s-a recomandat sa verifice cum se desfasoara votarea la videoconferinta de la Prefectura. Mie mi s-a dat Chiojdeni. Trebuie sa le spunem cetatenilor ca trebuie sa aiba simtul datoriei civice si sa mearga la vot si sa verificam cum se desfasoara votarea”, ne-a declarat inspectorul sef al OPC-ului Liviu Burtea.
Dupa recomandarile facute de prefect, fiecare institutie publica trebuie sa urmareasca indeaproape modul in care se desfasoara votarea. (A.G.)
Medicii, legati de cabinet
Simbata si duminica medicii de familie au fost mobilizati la cabinetele din dispensare pentru a acorda in permanenta asistenta medicala. Printr-o nota telefonica, Directia de Sanatate Publica a anuntat toti medicii de familie din judet, ca simbata trebuie sa stea la cabinet de la ora 8.00 pina la ora 22.00, iar duminica de la ora 8.00 pina la ora 20.00. In cazul in care cetatenii care vor merge la vot vor avea probleme de sanatate, ei se vor putea adresa cabinetelor medicale din localitate. Medicii de familie spun ca s-au mai intilnit cu asemenea situatii pe vremea comunistilor. „La nici o campanie electorala care s-a facut dupa ’90 nu am primit asemenea directive. Problema este ca noi am cerut sa fim platiti suplimentar pentru orele prestate. Asa cum profesorii care participa la referendum sint platiti, ar trebui sa ne plateasca si pe noi in sistemul centrelor de permanenta, dar deocamdata nu au primit nici un raspuns”, ne-a declarat un medic de familie din Odobesti.
In situatia in care intr-un dispensar exista mai multi medici de familie acestia vor lucra simbata si duminica prin rotatie. (A.G.)
Lemne gratuite pentru sectiile de votare
Directia Silvica va asigura in sectiile de votare in care este nevoie, lemne pentru incalzire. In plus, comuna cu cel mai mare procentaj va fi premiata cu 10 metri cubi de lemne de foc, care vor fi folosite de institutiile locale. Daca in unele comune de munte localnicii nu vor putea ajunge la sectiile de vot, Directia Silvica va asigura din bugetul propriu transportul acestora. „Unde va fi nevoie de sprijinul nostru vom pune la dispozitie mijloace de transport pentru oamenii mai in virsta, pentru cei suferinzi care vor sa mearga la vot. Directia Silvica este implicata direct in desfasurarea refendumului, personalul silvic intelegind necesitatea votarii Constitutiei”, ne-a declarat directorul Directiei Silvice, Gica Duta.
Directorul Duta sustine ca i s-a repartizat, pentru verificarea modului in care se desfasoara votarea, comuna Mera. Inginerul sef Titi Olteanu va merge la Nereju, iar seful Corpului de Control din cadrul acestei institutii, Gica Ticoi, la Poiana Cristei. „Noua ni s-au repartizat comunele izolate, unde pot sa apara solicitari si pentru transport”, a adaugat inginerul Gica Duta. (C.S.)

Comentarii