Procesomanilor li se taie cheful de harta

luni, 07 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Procesomanilor li se taie cheful de harta

Procesomanilor li se va taia cheful de reclamatii de acum incolo. Intrucit numarul plingerilor nefondate intrecuse masura, iar magistratii aveau pe rol tot felul de procese in care unele persoane se judecau pentru te-miri-ce, a fost nevoie de modificarea Codului de Procedura Civila. Astfel, reclamagiii vor fi obligati sa plateasca o amenda, ce se va ridica la citeva milioane bune de lei, in cazul in care se justitia va considera ca plingerea este nefondata sau este facuta cu rea credinta.
Noul Cod de Procedura Civila, care a intrat in vigoare saptamina trecuta, aduce modificari importante in mersul instantelor. Cei mai loviti de prevederile noului Cod sint procesomanii, care vor putea fi amendati cu sume cuprinse intre 300.000 si 7.000.000 de lei. In capitolul care prevede aplicarea sanctiunilor respective, este considerata obstructionare a justitiei "introducerea cu rea-credinta a unor cereri vadit neintemeiate, precum si formularea cu rea-credinta a unei cereri de recuzare sau de stramutare".
Gheorghita Chitroceanu, presedintele Tribunalului Vrancea, spune ca aceste reglementari sint binevenite, desi numarul procesomanilor din judet a scazut in ultimii ani. "Unii au murit de batrinete, altii nu-si mai pot permite, din cauza conditiilor socio-economice, sa deschida procese peste procese", ne-a declarat Chitroceanu, care isi aminteste ca au fost si in Vrancea cazuri de oameni care aveau palmaresuri impresionante la acest capitol. "Sint unii, ce-i drept putini, care vin si acum, la fiecare audienta, si reclama pe toata lumea, de la institutii pina la ministere", spune el. Mai apar probleme cu unele persoane, care se dau drept avocati si formuleaza, probabil contra cost, plingeri si reclamatii.
De asemenea, aceleasi sanctiuni vor putea fi aplicate in cazul celor care incearca sa tergiverseze indeplinirea actului de justitie. Dintre aceste manifestari de obstructionare a justitiei amintim: contestarea cu rea credinta a scrierii sau semnaturii unui inscris; neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune marturie; refuzul expertului de a primi lucrarea sau de a nu o depune la termenul fixat; neprezentarea unui inscris de catre cel care il detine, la termenul fixat, in acest scop in instanta. Persoanele turbulente care vor face scandal in salile de judecata sau care nu vor respecta dispozitiile legale privind executarea silita vor fi amendate la rindul lor, cu aceleasi sume.
Cei care au de-a face cu justitia trebuie sa mai stie ca intimpinarea trebuie depusa pina la prima zi de infatisare in fata instantei, in caz contrar, piritul fiind decazut din dreptul de a mai propune probe.
Prin noul Cod de Procedura Civila s-a extins posibilitatea de a fi atacata o hotarire judecatoreasca. Recursul in anulare va putea fi declarat daca prin hotarirea atacata s-a produs o incalcare esentiala a legii, sau daca aceasta hotarire este vadit netemeinica. Recursul in anulare poate fi promovat in termen de un an de la data cind hotarirea judecatoreasca a ramas irevocabila. Pentru evitarea unor noi procese care ar aglomera instantele de judecata, noul Cod de Procedura Civila prevede si posibilitatea ca in momentul executarii silite sa fie actualizate debitele, fara a mai fi nevoie de o noua actiune si un nou titlu executoriu. (Ciprian BOBEICA)

Comentarii