Procesul inventatorilor Hirsu si Tofan s-a mutat la Strasbourg

marți, 06 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Procesul inventatorilor Hirsu si Tofan s-a mutat la Strasbourg

Procesul inventatorilor Vintila Hirsu si Dumitru Tofan, fosti angajati ai Laminorului, s-a mutat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Cei doi inventatori au decis sa apeleze la aceasta varianta de justitie deoarece considera ca in Romania nu au avut parte de o judecata dreapta. "Am facut plingere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in termen util. Plingerea a fost formulata impotriva institutiilor statului, deoarece noi consideram ca am avut parte de o judecata nedreapta", ne-a declarat ieri inginerul Hirsu, unul dintre cei doi inventatori.
Hirsu si Tofan sint, dupa stiinta noastra, primii vrinceni care apeleaza la Curtea de la Strasbourg pentru a se pronunta intr-un litigiu. Cei doi ingineri care au inventat un utilaj metalurgic ce reduce costurile de productie cu o suma cifrata la aproximativ 3 miliarde de lei, la valoarea din 1995, i-a actionat in judecata, in 1996 pe directorii a doua societati SC Promir, Mirsa si Promet, Beclean pentru ca au furat inventia celor doi. Procesul a ajuns in acest moment la Parchetul General, dupa ce o curte din Brasov a respins solutia Judecatoriei Focsani prin care cei doi directori erau condamnati la un an de inchisoare si plata unor despagubiri de 550 de milioane de lei. "La apel, dupa ce s-a obtinut stramutarea cauzei la Brasov instanta a invocat tardivitatea reclamatiei noastre si a respins solutia data de Judecatoria Focsani. Mai mult, cei de la Brasov ne obliga sa platim 15 milioane de lei cheltuieli de judecata. Consider ca din aceasta etapa procesul a devenit neechitabil si partinitor, mai ales ca inventia noastra este protejata de catre OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci – n.r.)", ne-a declarat Vintila Hirsu.
Strasbourg, singura speranta
Drept urmare, cei doi inventatori au decis ca, in paralel cu cercetarea dosarului de catre Parchetul General din Romania, sa sesizeze si Curtea de la Strasbourg. Ei considera ca Statul Roman – respectiv Curtea de Apel Brasov – a incalcat dreptul de proprietate al celor doi, care detin certificat de inventator, pentru utilajul metalurgic realizat la fosta intreprindere de la Focsani "Laminorul". "La Parchetul General noi am depus un memoriu prin care solicitam introducerea recursului in anulare la hotarirea Tribunalului Brasov care da cistig de cauza celor care ne-au furat inventia, respectiv SC Promet si SC Promir", ne-a mai spus Vintila Hirsu.
Istoria procesului
Decizia Curti de Apel Brasov pare cu atit mai bizara cu cit, in prima faza a procesului, judecat la Focsani, fostul director de la Promet Beclean, Valentin Coman, a fost nevoit sa recunoasca chiar faptul ca in 1995 s-a incercat o negociere cu Vintila Hirsu si Dumitru Tofan pentru obtinerea dreptului de folosire a modelului: "Ulterior, la sfatul juristului, s-a renuntat la orice negociere cu cei doi, pe motiv ca doar Laminorul ca societate ar fi fost indreptatit la o eventuala plata si nu autorii".
Dupa un an si jumatate de procese, Judecatoria Focsani a dat cistig de cauza inventatorilor focsaneni. Instanta focsaneana le-a acordat celor doi fosti laminoristi despagubiri totale in valoare de 550 milioane de lei, suma ce ar trebui sa fie achitata de firmele SC Promet Beclean si SC Promir Mirsa. Instanta a retinut faptul ca patru reprezentanti ai celor doua firme se fac vinovati de contrafacerea desenelor si modelelor industriale, fapta ce contravine legilor in vigoare. Cei patru ocupa sau au ocupat functii de conducere in cadrul celor doua societati, astfel: Valentin Coman, manager general al SC Promir Beclean, Simion Pop, director tehnic al SC Promet, Nicolae Mosoiu, inginer sef la SC Promir Mirsa si Emil Rotaru, fost manager general la aceeasi societate.
Potrivit sentintei pronuntate pe 1 iulie 1999, cei patru au fost
condamnati la cite un an inchisoare. Pedepsele au fost insa gratiate potrivit Legii 137/1997.
Decizia Judecatoriei Focsani a fost atacata si Curtea de Apel Brasov a respins aceasta hotarire la judecarea apelului considerind ca plingerea a fost tardiva. Vintila Hirsu spune insa ca nici vorba de asa ceva: "Nu poate fi vorba de asa ceva deoarece ceea ce se intimpla la Promet este o infractinue continua. De ani de zile societate din Beclean foloseste inventia noastra".
Pentru Vintila Hirsu, fost sef serviciu Proiectare la Laminorul SA si Dumitru Tofan, fost sef Birou Proiectare la aceeasi societate, care au creat un utilaj de producere a sirmei de 6 mm, unic in Romania, inregistrat la Oficiul de Stat pentru inventii si Marci in 1995, singura speranta de rezolvare a acestui caz sta in Curtea de la Strasbourg. (Traian NEGULESCU)

Comentarii