Profesor la liceu teoretic, bolnav de schizofrenie

vineri, 02 noiembrie 2001, 00:00
5 MIN
 Profesor la liceu teoretic, bolnav de schizofrenie

Un liceu teoretic vrincean s-a pricopsit, in urma concursului de titularizare din august, cu un profesor de discipline reale, bolnav de schizofrenie paranoida compensata. Este pentru prima data in istoria invatamintului vrincean cind, conducerea unei scoli isi asuma riscul de a angaja un cadru didactic, deja diagnosticat cu schizofrenie, pentru a instrui si educa elevii. Retinerile manifestate pina la inregistrarea acestui caz inedit au ca argument, precizat de directorii scolilor, numarul mare, si aflat in crestere, de dascali suspectati a fi bolnavi mintal. In conditiile in care, in aceasta perioada, Inspectoratul Scolar, si nu numai, face eforturi sa scape de "uscaturile" din sistem, solicitind expertizarea psihiatrica a peste 15 cadre didactice, profesorul bolnav de schizofrenie a fost asezat la catedra, pentru a scoli cei peste 400 de elevi ai liceului. Pentru a nu isca o eventuala stare conflictuala in scoala, cit si pentru a proteja sanatatea profesorului, "Monitorul" a ales sa nu-i dezvaluie identitatea.
Cazul profesorul bolnav de schizofrenie, angajat ca titular sa predea la un liceu teoretic in judet, a facut mare vilva in rindul profesorilor, ajungind repede la urechile Inspectoratul Scolar. Surprinderea, manifestata la momentul vehicularii zvonului ca exista in invatamintul vrincean un profesor nebun cu acte in regula, a avut repercursiuni. In primul rind, directorul liceului a fost inlocuit, fara drept la replica, odata cu inceperea anului scolar, in momentul in care profesorul respectiv si-a ocupat locul la catedra. Un posibil argument al demiterii directorului se contureaza si in jurul titularizarii profesorului bolnav de schizofrenie. Si la acest capitol, se ridica semne de intrebare.
Din curier la Spitalul Judetean, profesor de liceu
Profesorul bolnav in prezent de schizofrenie a mai predat in invatamint. Are 32 de ani, si este de loc din Focsani. A absolvit Facultatea de Chimie-Fizica, dar a predat diverse materii la Scoala Generala nr.6 Focsani, Scoala nr.2 Verdea-Varnita, Scoala Chiojdeni, si chiar la Liceul nr.4 Constructii Montaj, specialitatea limba engleza. La liceul teoretic unde se afla astazi a fost angajat prin concurs de titularizare, in vara acestui an. Citeva luni, pina la ultima angajare, a fost curier la Spitalul Judetean. "In vara mi-a venit idea sa intru in invatamint. M-am ambitionat. Am pregatirea necesara, am terminat o facultate, de ce sa nu intru?!", a argumentat profesorul.
Titularizarea profesorului este dubioasa
Si a incercat sa obtina un post, inscriindu-se la concursul national de titularizare, desfasurat pe 16 iulie a.c., unde a obtinut nota 3.25. Este de remarcat ca la dosarul de inscriere a atasat si un document medical care il prezinta cu "schizofrenie paranoida compensata, apt pentru a lucra in invatamint, in prezent". Documentul a fost eliberat de un medic psihiatru al Policlinicii nr.2 Focsani, pe data de 28 iunie a.c. Cum n-a reusit sa promoveze concursul national, a ales sa se inscrie la o unitate de invatamint reprezentativa, la un alt concurs. Surprinzator, la aceasta examinare, sustinuta la o luna dupa concursul national, a luat nota 8.00, reusind sa descalifice cei doi contracandidati. Pentru cel de-al doilea examen, profesorul a adus la dosarul de inscriere un alt document medical din care reiese ca pe data de 14 septembrie, cu o zi inaintea inceperii anului scolar, are o "stare defectiva neurosteroforma" si este "apt pentru activitate in invatamint". Despre diferenta curioasa intre notele obtinute la acelasi tip de concurs, cu comisii diferite, profesorul zice ca a pus burta pe carte. "O luna de zile (in timp ce era angajat la Spitalul Judetean – n.r.), am invatat cite zece ore pe zi ca sa iau postul, si l-am luat", spune cu convingere dascalul.
Este de precizat ca titularizarea profesorului a stirnit mirarea si noului director, cit si Inspectoratului Scolar, care deja a dispus o ancheta. Directorul nou numit a cerut o alta expertiza psihiatrica. Pentru a treia oara ajuns in fata psihiatrilor, profesorul a iesit cu sindrom discordant, si "apt pentru predare in invatamint".
"Ma deranjeaza ca nu ma consulta"
Profesorul a precizat reporterilor nostri ca n-a fost internat decit o singura zi in spital, dar nu-si mai aminteste unde, nici localitatea, nici spitalul, nici sectia. "Am facut o depresie la Scoala Chiojdeni din cauza ca mergeam prin padure si auzisem ca erau ursi. Mi se parea ca-i vad", ne-a relatat profesorul. In timpul discutiei, si mila si-a gasit un loc. Chiar daca are o infatisare nu tocmai prieteneasca, povestea sa, spusa pe indelete, lasa loc la interpretari. O concluzie, aparenta, ar fi ca omul si-a cautat un serviciu, si avind, cum spune, pregatirea necesara pentru a lucra in invatamint, a concurat, a luat postul, si are acum locul de munca dorit. Ca este bolnav, recunoaste. "Acum sint sub tratament. Nu ma manifest violent, si n-am facut-o niciodata. Sint un om linistit. Eu n-am vrut sa creez probleme. Nici n-am stiut ca diagnosticul pe care il am ar putea sa creeze probleme. Ma deranjeaza ca nu ma consulta doctorii. Imi pun citeva intrebari, si apoi imi pun un nou diagnostic. Dar ma intreaba daca am insomnii, daca dorm bine", povesteste profesorul.
Seful scolilor este foc si para
Inspectorul scolar general Enache Mindrescu se arata de-a dreptul bulversat de hotarirea luata de conducerea liceului de a-si asuma riscul de a angaja un absolvent cu schizofrenie ca titular, in conditiile in care, Inspectoratul Scolar face eforturi sustinute sa scoata din scoli toti profesorii cu un comportament dubios, suspectati a fi bolnavi mintal. "Lucrurile nu vor ramine asa. Nu putem permite ca un profesor diagnosticat cu schizofrenie sa fie in preajma elevilor. Nu facem discriminari, nu incercam sa-i obstructionam personalitatea, dar e in joc viata si educatia elevilor. Ne intrebam, daca se aude in rindul parintilor, va rezista profesorul in scoala? Elevii vor mai veni la scoala? Trebuie sa facem o analiza serioasa a cazului", a subliniat seful scolilor vrincene, Enache Mindrescu.
Schizofrenicii pot deveni periculosi
Specialistii in neuropsihiatrie ne-au precizat ca pacientii cu schizofrenie paranoida compensata pot deveni periculosi. Ei pot fi recunoscuti relativ usor, fiind reclamagii de profesie. Aparent se comporta ca niste oameni normali, duc o viata normala, doar ca traiesc cu impresia ca cineva are ceva cu ei, ca sint urmariti, ca cineva le vrea raul, sufera de mania persecutiei. Insa in momentele de criza pot avea un comportament violent.
Ancheta demarata de ISJ are ca obiect nu numai repercursiunile angajarii unui profesor cu schizofrenie paranoida compensata, cit si conditiile de titularizare ale profesorului, la unitatea reprezentativa.
(Cristina LAZARIN)

Comentarii