Profesorii se pregatesc de greva

miercuri, 27 octombrie 2004, 23:00
2 MIN
 Profesorii se pregatesc de greva

Cadrele didactice afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) nu au renuntat la ideea declansarii unei greve generale. Colegiul Liderilor FSLI, reunit in 22 si 23 octombrie, a hotarit reluarea protestelor, in cazul in care revendicarile solicitate prin legile privind salarizarea personalului didactic si nedidactic nu vor fi luate in discutie si aprobate de noul Parlament constituit dupa alegeri. FSLI asteapta elaborarea actelor normative, care conform protocolului semnat cu celelalte trei federatii din invatamint, trebuie sa apara pina la sfirsitul acestui an, pentru a putea fi aplicate de la 1 ianuarie 2005. La ultima intilnire a sindicalistilor din invatamint, acestia au protestat impotriva alocarii unui procent sub 4% din PIB, in proiectul de Buget pe 2005, avind in vedere ca initiativa legislativa initiata de FSLI solicita acordarea a cel putin 6% de anul viitor. Aceasa initiativa inca mai asteapta sa fie aprobata de Parlament, dupa ce a intrunit votul, doar pe articole, in Camera Deputatilor. „Colegiul Liderilor FSLI, luind in dezbatere proiectul legii bugetului de stat pe anul 2005, apreciaza ca alocarea pentru invatamint a unui procent sub 4% din PIB nu poate asigura o salarizare decenta si o baza materiala corespunzatoare pentru buna desfasurare a procesului instructiv – educativ. In acest context, daca in proiectul legii salarizarii personalului didactic si proiectul legii salarizarii personalului TESA din intreg sistemul bugetar nu vor fi prevazute majorari salarizale care sa conduca la dublarea salariilor personalului din invatamint pina la sfirsitul anului 20006, FSLI va recurge la forma extrema a luptei sindicale – greva generala”, a declarat Constantin Grigore, presedintele SLI Vrancea.
FSLI este singura federatie din ?nvatam?nt care nu a semnat un protocol cu Guvernul si, totodata, cea mai importanta, av?nd ?n vedere ca cei aproximativ 170 de mii de membri ai acesteia reprezinta doua treimi din personalul didactic din ?nvatam?ntul preuniversitar. Dupa acest protocol au continuat sa existe nemultumiri si in cadrul celorlalte federatii, unii membrii chiar migrind la FSLI. (Camelia STANILA)
CSDR a implinit 10 ani
Sindicalistii din invatamint si nu numai au sarbatorit, la sfirsitul saptaminii trecute, si implinirea a 10 ani de la infiintarea Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR). Intr-un moment solemn, s-a prezentat bilantul anilor de activitate, un material video cu momentul infiintarii CSDR si s-a aprobat o rezolutie privind strategia viitoare a confederatiei. La intilnirea aniversara a participat si presedintele fondator al Confederatiei, Victor Ciorbea. CSDR reuneste, pe linga FSLI, sindicate din mai multe domenii de activitate, cum ar fi cele din industria alimentara, a lemnului, cimentului, precum si o parte din sindicatele din sanatate. Ultimele care au solicitat afilierea sint Sindicatul uzinelor de vagoane „Astra” din Arad, Federatia Consilierilor Juridici din Romania, Societatea Ziaristilor din Romania si Federatia din industria usoara „Confectii textile”. „Concluzia la care s-a ajuns este ca CSDR este una dintre cele mai puternice confederatii sindicale din Romania, prin numarul de membri si prin politica sindicala consecventa, echidistanta si neimplicata politic. CSDR este alcatuita din oameni care fac un sindicalism autentic”, a afirmat Constantin Grigore, reprezentantul vrincean al CSDR. (C.S.)

Comentarii