Puterea a intrat in zodia respectarii promisiunilor

sâmbătă, 12 februarie 2005, 00:00
7 MIN
 Puterea a intrat in zodia respectarii promisiunilor

Societatea Academica din Romania arata in ultimul raport realizat, „Romania in 2005”, care sint tendintele evolutiei tarii in acest an, precum si principalele masuri care trebuie luate de noua putere. 2005 este caracterizat ca anul in care promisiunile trebuie puse in practica. Expertii sustin ca principalul cistig al alegerilor de anul trecut il reprezinta demontarea monopolului PSD asupra institutiilor statului, „cauza majora a coruptiei in Romania”. PNL si PD trebuie sa se concentreze asupra indeplinirii programului de guvernare si nu asupra fuziunii, care ar trebuie realizata anul viitor. In ceea ce priveste PSD, in partid ar trebui sa existe o a treia cale pentru a se reforma. Economia, sectorul care afecteaza cel mai mult la buzunare, va inregistra din nou o crestere economica, insa mai mica decit anul trecut. Expertii SAR cred ca Guvernul trebuie sa continue aplicarea masurilor fiscale luate la inceputul anului, deoarece cele care reduc cel mai mult incasarile la buget se aplica deja. Justitia si mass media reprezinta doua domenii prioritare, unde trebuie sa se actioneze pentru eliminarea influentei politice.
Crestere economica mai mica decit in 2004
Potrivit expertilor consultati de SAR, cresterea economica din acest an va fi ceva mai mica decit in 2004, inflatia va scadea putin, in timp ce deficitele vor fi mentinute in limite controlabile. „In privinta inflatiei exista insa rezerva exprimata ca cifrele oficiale sint doar o medie intre inflatia reala din mediul urban, monetizat, situata pe la 13%, si cea din economia rurala bazata pe troc, care are valoarea de 0%”, se explica in raport. Expertii cred ca vor creste intrarile de capital si, ca atare, presiunile in directia aprecierii leului si a accentuarii deficitului de cont curent. Exista temeri ca alinierea la libera competitie internationala va duce destabilizarea periculoasa a contului curent, urmata de eventualele iesiri masive de fonduri in jumatatea a doua a anului, ce ar obliga BNR sa intervina in sprijinul leului. A doua opinie este ca tensiunile vor disparea repede, iar efectele pe termen lung vor fi benefice. Principalele probleme cu care SAR considera ca Guvernul se va confrunta in acest an, in economie, sint controlarea deficitului bugetar si de cont curent, „evitarea riscului supraincalzirii economiei in urma relaxarii fiscale”, precum si provocarea reprezentata de cresterea productivitatii companiilor. La acestea se mai adauga aplicarea celor mai importante prevederi ale acquis-ului comunitar referitoare la competitie, programare bugetara si tribunale comerciale.
Alianta D.A. – mediocra in campania electoraa
Expertii SAR au tras concluzia, in urma alegerilor de anul trecut, ca tara noastra are o presa si o societate civila puternice. Acestia atrag atentia asupra nereguilor semnalate in ceea ce priveste votul multiplu la alegeri, permis de renuntarea la cartile de alegator. „In ciuda faptului ca media electronica a refuzat sa difuzeze acuzatiile de frauda, presa scrisa, presa internationala si societatea civila romaneasca au reusit sa transmita publicului ca alegerile nu au fost corecte, asfel incit guvernul a fost nevoit sa interzica listele suplimentare pentru cel de-al doilea tur de scrutin, in care Traian Basescu a cistigat in fata lui Adrian Nastase, care se bucurase de un avantaj de 8% in primul tur”, se arata in raport. SAR crede ca, cu exceptia acuzatiilor de frauda, opozitia nu a demonstrat performante deosebite in timpul alegerilor. Punctele tari ale Aliantei D. A. in campanie au fost curatarea listelor electorale, prezentarea unui program de guvenare care a dat impresia ca este pregatita pentru a prelua conducerea, promovarea tinerilor si lansarea inaintea PSD a initiativei privind recalcularea pensiilor. Punctele slabe au fost o investitie foarte mare in zonele rurale, controlate de PSD, corelata cu o investitie insuficienta in zonele dezvoltate, accentuarea solutiei cotei unice de impozitare.
Alianta si PSD in acest an
Alianta D. A. s-a dovedit a fi pina acum un succes, in opinia expertilor SAR. „Pentru anul in curs, prioritatea numarul unu a Aliantei ar trebui sa fie succesul guvernului D.A., si nu ideea fuziunii intr-un partid unic la centrul esichierului politic. PD ar trebui sa-si intareasca rolul in cadrul Internationalei Socialiste, pentru a nu lasa PSD-ului terenul complet liber. Pentru PNL, un statut care sa incredinteze mai multa putere prim-ministrului Tariceanu este cea mai buna solutie pentru a asigura o buna guvernare prin inlaturarea riscului unei cenzuri interne din propriul partid. Varianta fuziunii totale, dupa reunificarea structurilor, nu ar trebui deci discutata mai devreme de anul viitor si ar trebui sa fie rezultatul unei necesitati interne si nu a scopului iluzoriu de a intra in Parlamentul European ca membru al Partidului Popular European”, se mai arata in raport. In ceea ce priveste PSD, expertii cred ca Ion Iliescu a pus stapinire pe partid si isi cauta un inlocuitor, care nu este Adrian Nastase. Mircea Geoana, Ioan Rus, Sorin Oprescu sint cele mai vehiculate nume in legatura cu reformarea partidului. Aparitia unei a treia cai in PSD este legata de aparitia a unei a treia fractiuni in PSD, care nu exista insa.
Spargerea monopului PSD, cistigul alegerilor
SAR considera ca principalul cistig al alegerilor generale il reprezinta spargerea monopolului PSD asupra institutiilor statului. Noua putere are insa o majoritatea fragila in structurile de conducere, in special in Parlament. Expertii considera ca alegerile nu au rezolvat problema „diferitelor forme de capturare a institutiilor statului”, care mai persista inca. Potrivit Freedom House, Romania este la egalitate cu Albania in ceea ce priveste independenta justitiei. Jumatate dintre judecatori considerau anul trecut ca justitia este supusa presiunilor politice. Potrivit SAR, situatia este si mai proasta in cazul procurorilor, deoarece anul trecut nu a fost finalizat nici un dosar de coruptie, cu exceptia celui legat de privatizarea flotei romanesti, unde a existat un interes politic. Mediatizarea excesiva a cazurile deschise in 2005 si folosirea arestarilor preventive ca o metoda de a intimida nu sint vazute cu ochi buni de SAR, care arata ca in anii trecuti asemenea „investigatii spectacol” s-au finalizat cu dosare slabe. Legislatia adoptata in anul 2004 nu a adus un suflu nou in justitie, iar una dintre cauze a fost transferul de responsabilitati, dar si de probleme, de la Ministerul Justitiei la Consiliul Superior al Magistraturii. O alta problema identificata de SAR este procedura greoaie de schimbare a procurorilor care detin functii de conducere, in conditiile care nu exista criterii de evaluare a activitatii acestora. SAR recomanda ridicarea calitatii investigatiilor si a acuzatiilor in dosarele de coruptie, stabilirea unor indicatori clari de performanta pentru procurori, precum si verificarea activitatii PNA si a Procuraturii Generale anul trecut. Procurorul general ar trebui sa renunte la toate recursurile in anulare, deoarece s-a renuntat la ele atit in civil, cit si in penal.
Romania – primul loc la mass media „capturata”
Potrivit SAR, tara noastra se afla pe primul loc in ceea ce priveste influenta politica asupra mass media. „Cauza principala a problemelor mass media din ultimii ani a fost concentrarea prea mare a puterii intr-o singura sursa. Oligarhizarea duce inevitabil la captura media”, afirma expertii SAR. Recomandarile privind media publica se refera la cazurile cenzurii din TVR si Radiodifuziunea Romana. In privinta mass mediei private, SAR spune ca trebuie luate de catre comisiile parlamentare masuri privind cresterea transparentei in ceea ce priveste creditele si datoriile. „Adoptarea si punerea ?n practica a unor hotariri privind publicitatea de stat, care sa puna pe o baza transparenta si obiectiva cheltuirea fondurilor publice pentru reclama” este a doua masura propusa de SAR. In ceea ce priveste datoriile mari ale institutiilor media, ar trebui sa aiba loc discutii publice pe aceasta tema pentru a exclude santajul din partea guvernului.
Rezultate maxime cu eforturi minime
SAR considera ca in economie si administratie noua putere trebuie sa obtina in acest an efecte maxime cu eforturi minime, avind in vedere angajamentele cu Uniunea Europeana, care trebuie respectate. In acest sens, guvernul trebuie sa revada angajamentele de cheltuieli bugetare. Astfel, expertii SAR considera ca subventia pentru energie termica trebuie redusa treptat, iar programul „Laptele si cornul” trebuie dirijat catre familiile sarace. „Programul «sali de sport» trebuie redus sau suspendat, pentru ca a reprezentat o imensa risipa de resurse publice”, se arata in raportul SAR. Expertii care l-au realizat sustin ca multe din salile construite in mediul rural sau in orasele mici sint de proasta calitate, iar bugetele locale nu pot suporta cheltuielile de intretinere. Subventiile la salarii pentru angajarea tinerilor absolventi ar trebui eliminate sau mentinute doar in zonele cu somaj ridicat. De asemenea, trebuie gasita o cale pentru a impiedica promovarea proiectelor „electorale si falimentare”. Expertii SAR mai cred ca trebuie revizuite marile contracte de infrastructura intr-o maniera transparenta, cum ar fi construirea autostrazii Brasov – Bors. In aceasta categorie se incadreaza si locuintele construite prin ANL, „care trebuie reevaluate si reduse ca scara”. Expertii SAR sustin ca autoritatile locale au vazut ca o „pomana” construirea acestor locuinte si s-au angajat la cheltuieli suplimentare, ca si in cazul salilor de sport. „Ironia este ca de o buna bucata de vreme exista disponibile ?n Rom?nia fonduri substantiale venite fie ca ?mprumuturi, fie ca granturi nerambursabile, destinate sa ajute guvernului Romaniei sa acopere aceste costuri ale schimbarii, dar unele dintre acestea stau ?n mare parte nefolosite, fie pentru ca n-a existat rabdare si expertiza pentru a le accesa, fie pentru ca derularea lor presupunea un nivel de transparenta care le facea neinteresante pentru oficialii rom?ni”, se puncteaza in raportul SAR. In continuare se arata ca reforma fiscala trebuie continuata, deoarece masurile care au ca efect cea mai drastica reducere la buget au fost aplicate deja. Expertii SAR recomanda totodata eliminarea numeroaselor scutiri acordate in tot felul de domenii, precum si a bonurilor de masa ca supliment pentru salarii. (Mihai BOICU)

Comentarii