"Boala sobolanului" face victime printre instalatori

miercuri, 20 decembrie 2000, 00:00
5 MIN
 "Boala sobolanului" face victime printre instalatori

Focsaniul se confrunta chiar in toiul iernii cu o boala extrem de grava, specifica sezonului cald, leptospiroza, care a si facut victime printre muncitorii de la CUP RA. Dumitru Caldare, de 39 de ani, sudor in cadrul regiei locale, a murit, iar alti instalatori au fost internati in Spitalul Judetean cu acest diagnostic, dupa ce au lucrat la remedierea instalatiilor din subsolurile inundate ale unor blocuri. Boala, transmisa in primul rind de catre sobolani prin contact cu apa infestata de urina acestora, are o evolutie foarte rapida. Dincolo de tragedia unui muncitor de la regia locala, situatia este cu atit mai grava cu cit este posibil sa existe mai multe focare de infectie raspindite pe raza intregului oras.
Din cele 1700 de scari de bloc din Focsani, 400 au subsolurile inundate. Motivul invocat de locatari pentru faptul ca nu isi remediaza defectiunile majore din blocuri este, de cele mai multe ori, saracia. Acest aspect, cumulat cu faptul ca din aceeasi ratiune nici municipalitatea nu a facut deratizarea de toamna, a facut ca aceste spatii sa devina adevarate focare de infectii.
Sudorul Dumitru Caldare, de 39 ani, angajat la Punctul Termic 57 al CUP, a murit dupa ce a contactat, intr-un astfel de subsol, parazitul care provoaca leptospiroza. Dupa un control medical, alti doi muncitori ai CUP au fost trimisi la spital fiind suspectati de aceeasi boala. Diagnosticul a fost confirmat dupa ce medicii de la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean le-au facut analizele.
"Boala sobolanului" poate fi mortala
Leptospiroza, socotita in popor "boala sobolanului", apare in general vara si toamna. Debutul bolii poate fi cu simptomele gripei. In general, primele semne sint febra, durerile de cap, durerile musculare puternice mai ales in zona gambelor, durerile de oase, tusea, oboseala. Totodata, la persoanele contaminate cu leptospire pot aparea afectiuni renale, ajungindu-se chiar la blocaj renal, daca boala nu este tratata. Mai mult, in unele cazuri poate aparea icterul.
Leptospirele se depun in rinichi si provoaca leziuni grave la nivelul lor. "Aparitia icterului febril cu mialgii (dureri de cap) si urina diminuata cantitativ impune prezentarea de urgenta la medicul specialist. De altfel, aceste semne indica faptul ca forma de boala este foarte grava", ne-a declarat medic Georgeta Gheragosian, sefa sectiei de Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean.
Cum se transmite leptospiroza
Boala se transmite prin intermediul animalelor salbatice sau domestice purtatoare de leptospire. Medicii spun ca rozatoarele (soarecii si sobolanii) transmit leptospira cea mai periculoasa, 10-18% din cazuri fiind mortale, chiar daca se face tratament.
Sobolanii contamineaza prin urina solul, tevile, apa, etc. Leptospirele patrund in organismul uman prin contact direct cu urina acestor animale. Subsolurile in care apa balteste de o perioada buna de timp sint extrem de periculoase. Cu totii stim ca aceste locuri sint "raiul" sobolanilor, deci oricine intra in contact cu apa contaminata are toate sansele sa contacteze aceasta boala foarte grava, care in general apare mai mult vara. Cei care prin natura meseriei sint obligati sa-si desfasoare activitatea in astfel de spatii, sint cu atit mai predispusi la contaminare. Ei trebuie sa stie ca nu trebuie sa intre in subsoluri fara echipament de protectie: cizme de cauciuc, manusi, chiar si ochelari sau masca. Boala este cu atit mai periculoasa cu cit contaminarea se poate face chiar si in absenta unei leziuni la nivelul pielii. O simpla picatura de apa contaminata ajunsa in ochi poate fi fatala, ajungindu-se chiar la orbire.
Zeci de oameni ajung la spital cu leptospiroza
Cazurile muncitorilor de la punctele termice ale CUP contaminati cu aceasta boala nu sint singulare. In ultimele 15 zile 7 persoane au ajuns pe paturi de spital suspecti de leptospiroza. In urma cu doua saptamini, Dumitru Caldare, sudor la CUP, si-a gasit sfirsitul datorita groaznicei boli. El a murit la mai putin de o zi dupa ce a fost internat, pentru ca, nestiind ce are, a stat acasa pina in ultimul moment. In urma tragicului eveniment, medicul de la CUP a trimis la specialisti alti instalatori de la punctele termice care aveau simptome similare decedatului, pentru stabilirea cauzei bolii. D.I., in virsta de 36 de ani si G.A., de 47 de ani, ambii instalatori, sint si acum in spital, pentru a scapa de cumplita boala, contactata in timp ce lucrau in subsolurile inundate ale blocurilor din Focsani. De mentionat ca vara trecuta, cind in multe judete era epidemie de leptospiroza, in Vrancea s-au depistat foarte putine cazuri.
CUP-ul nu se crede vinovat
Conducatorii regiei locale sustin ca nu sint vinovati de imbolnavirea muncitorilor de la punctele termice. Seful sectiei Termoficare, Puiu Ciocildau, a declarat reporterilor nostri ca de regula sint luate masuri de protectie pentru cei care coboara in subsoluri: cizme, sapun, spirt pentru dezinfectat. El nu a exclus insa posibilitatea ca dupa noile cazuri de leptospiroza aparute, care nu par nicicum unele izolate, regia sa ia masuri mai radicale care pot merge pina acolo incit subsolurile inundate sa devina "tabu" pentru instalatorii CUP. "Daca se dovedeste ca oamenii s-au molipsit in aceste subsoluri ei ar putea, pe buna dreptate, sa refuze sa mai coboare sa lucreze acolo. Vom discuta ce trebuie facut si din punctul de vedere al protectiei muncii si vom trimite adrese la Directia de Sanatate pentru o analiza a apei de la subsolurile blocurilor. Cred totusi ca principala responsabilitate revine asociatiilor de locatari care stau de ani de zile cu aceste focare de infectie la ei in bloc, fara sa remedieze defectiunile majore ale instalatiilor", a spus Puiu Ciocildau.
Conform unei statistici furnizate de regia locala, aproape un sfert din blocurile din Focsani au subsolurile inundate din cauza unor instalatii defecte. In afara muncitorilor de la CUP care pot interveni pentru reparatii la subsoluri contra-cost, in municipiu alte 15 firme de specialitate isi trimit in mod curent oamenii sa desfasoare astfel de lucrari. In cazul in care nu se protejeaza, toti acesti instalatori sint primii care se expun riscului de a se contamina de leptospiroza.
DSP si Primaria isi iau mina de pe subsolurile contaminate?
In mod surprinzator, Directia de Sanatate Publica nu pare interesata de problema cazurilor de leptospiroza aparute la Focsani. Desi sefa sectiei de Boli Infectioase de la Spitalul Judetean a informat DSP de gravitatea situatiei, Laboratorul de Epidemiologie din cadrul institutiei ramine rece. "Nu este treaba noastra", ne-a spus doctorita Marina Maiorov, sefa Laboratorului. Medicul Petru Tocari, adjunct la DSP, a fost informat de reporterii nostri ca in Vrancea au aparut mai multe cazuri de leptospiroza. "Voi vedea exact care este situatia si vom decide ce masuri se vor lua. Este clar ca rezolvarea problemei apartine oarecum si Directiei de Sanatate", a spus doctorul Tocari.
Nici primarul Decebal Bacinschi nu a parut alarmat de existenta focarelor de infectie la subsolurile blocurilor. " Nu sint problemele noastre. O sa-i atentionez totusi astazi pe administratorii de asociatii ca sa faca demersuri pentru a-si curata subsolurile de la blocuri", a afirmat seful executivului local. (Lidia GROSEI, Monica GRIGORE)

Comentarii