"Elefantii" de la bloc

sâmbătă, 17 martie 2001, 00:00
4 MIN
 "Elefantii" de la bloc

Mirarea redactorilor nostri a fost probabil la fel de mare ca socul pe care unii locatari l-au avut cind au citit suma pe care o au de plata pentru apa rece consumata. Din informatiile furnizate reiese faptul ca o persoana de la un astfel de imobil a putut consuma, in perioada amintita, 48 mc de apa sau chiar 72 de mc. Incredibil, dar cantitatea amintita este echivalentul capacitatii a citorva vagoane bune de apa sau cisterne de capacitate medie.
"Oamenii-elefanti" nu sint o specie hibrida de inspirantie stiintifico-fantastica, ci traiesc printre noi, chiar in Focsani. Daca ar fi sa dam credit unor calcule care se oglindesc in facturi, pentru un astfel de "exemplar" apa este mediul de viata preferat. Altfel nu ne-am putea explica consumul de apa cu care au fost facturati, pe luna februarie, locatarii unor imobile de folosinta comuna.
"Monitorul" a obtinut de la CUP RA adresele blocurilor unde se inregistreaza consumuri care depasesc 15 mc de apa pentru fiecare persoana. Daca ar fi sa ne raportam la cantitatea standard de apa luata in considerare in sistemul pausal, adica 8,4 metri, consumul pare imens. Ei bine, nu este chiar asa. Pentru ca in statistica regiei exista locuri unde se inregistreaza un consum lunar de peste 48 de mc de apa sau chiar de de 72,5 mc. "Vagoanele" de apa inseamna in facturi sute de mii de lei, adica mult mai mult decit se obisnuisera sa plateasca focsanenii in stravechiul sistem pausal.
De remarcat este faptul ca toate blocurile unde sint inregistrate astfel de consumuri sint dotate cu contori de scara, montati de CUP in cadrul programului sau finantat de BERD. Contorizarea blocurilor a inceput in toamna lui 1998 si este pe cale sa se incheie. Regia a explicat inca de la inceput fenomenul consumurilor mari de apa la blocurile contorizate, fie prin "risipa involuntara" sau instalatiile defecte din apartament, fie prin stricaciunile de mai mare amploare de la subsolul apartamentelor.
Vagoane de apa pentru un singur om
Ingrijorate de fenomen, autoritatile locale au decis sa se implice, fortind locatarii care figureaza cu consumuri foarte mari sa isi repare stricaciunile interioare. Directorul CUP, Gheorghe Vasilescu, anunta chiar ca se va trece la intreruperea apei la imobilele in cauza, amenintarea putind sa fie pusa in practica in citeva saptamini.
Prezentam in continuare citeva din adresele pe care regia locala le-a indicat ca figurind pe aceasta nefericita "harta rosie" a Focsaniului. Citirea contorilor de scara au avansat pe primul loc la consumul de apa pe luna februarie, scara 6 a blocului 5 din Aleea 1 iunie, cu fabuloasa cantitate de 72,5 mc de apa pe persoana. Un alt exemplu aflat in top este cel de pe bdul Garii bl.9, unde un locatar care nu poseda apometru in apartament a ajuns sa fie facturat pentru un consum de apa de 48,45 mc. Alte consumuri astronomice sint la blocul 52, sc 1 de pe str. Mare a Unirii (38,47 mc), M.Kogalniceanu nr 25(36, 9 mc), sau str. Aurora bl.9 (35,8 mc). Insa exemplele sint nenumarate, de vreme ce nu mai putin de 173 de blocuri din oras au fost trecute de CUP pe lista "neagra" a celor care inregistreaza consumuri de apa exagerate.
Locatarii nu se simt cu musca pe caciula
Intrigati de aceste valori, unii locatari contesta modul corect de facturare practicat de CUP, si corectitudinea cu care inregistreaza consumul de apa contorii montati la scara blocurilor. Mai mult, fenomenul se pare ca este mai accentuat in cazurile cind cei mai multi din locatarii unui bloc si-au montat apometre de apartament, si doar citiva mai impart diferenta inregistrata de apometrele de pe scara.
"Din douazeci de apartamente de pe scara 6 a blocului de pe Aleea 1 Iunie, doar patru nu si-au montat apometre in casa. Daca noi, care avem apometre, platim in total 90 de metri cubi de apa, contorul de la subsol arata 418 mc. Va dati seama ca aceasta cantitate este impartita la celelalte 4 apartamente, in functie de numarul de persoane. Dar noi la bloc nu avem scurgeri, iar subsolul este cit se poate de uscat. Nu cred ca de vina sint pierderile din bloc, ci contorul de la scara", ne-a declarat Matei Precup, fost administrator al Asociatiei de Locatari nr. 63 din Sud.
Nici in cazul Asociatiei nr 149 de la Gara locatarii nu sint de parere ca sint vinovati de consumul cu care au fost inregistrati de CUP. Administratora Alisica Simionescu crede ca facturarea consumului de apa de la spatiile comerciale din bloc nu se face corect, iar locatarii sint cei care trag ponoasele. "La noi nu sint pierderi, iar cei mai multi locatari si-au montat apometre in apartament. Au ramas tot mai putini cei care sa plateasca pierderile si diferentele rezultate din citirea aiurea a contorilor de la unitatile economice de la parter", a declarat ea pentru "Monitorul"
Daca nu va montati apometru in casa, verificati-l pe cel de la bloc
Cei care sint acuzati ca ar consuma cisterne de apa intr-o singura luna nu au la indemina decit un singur lucru- sa faca demersuri pentru a verifica daca apometrele de la scara inregistreaza corect. Pentru focsanenii care au astfel de indoieli, trebuie precizat un aspect deloc de neglijat: verificarile facute la cerere sint suportate din punct de vedere financiar chiar de ei, in cazul in care se dovedeste ca aparatul inregistreaza corect. Daca locatarii contesta rezultatele, ei au dreptul sa ceara pe cheltuiala proprie o expertiza la inspectiile interjudetene de metrologie. Numai in cazul in care suspiciunea lor se dovedeste intemeiata, CUP va achita in cele din urma aceste cheltuieli. (Lidia GROSEI)

Comentarii