"Industria" meditatiilor la negru

joi, 20 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 "Industria" meditatiilor la negru

Cu cit se apropie mai mult examenul, cu atit tariful unei sedinte de pregatire in particular se "pipereaza". Unii profesori-meditatori tin pasul cu dolarul sau, mai simplu, spun de la inceput pretul orei de meditatii in dolari. Si aici este o problema. Nu oricine isi ofera serviciile pe leul romanesc. De regula, dolari cer dascalii care se tin cu adevarat de treaba, adica meditatia devine meseria de baza, iar munca la catedra, care nu aduce bani prea multi, isi pierde din importanta. Asa ajung unii profesori meditatori de profesie, care tot timpul liber si-l rezerva pregatirii elevilor ai caror parinti prefera sa-i dea un ban profesorului, cu conditia sa invete carte si odrasla sa. Pentru cei mai multi parinti, meditatia e un moft, caci e la moda sa-ti dai copilul la pregatire. Iar profesorii cistiga bani frumosi adaugind la leafa veniturile obtinute din orele de meditatii in particular.
"Fabricuta" ruleaza 100-150 de milioane anual
Profesorii care-si ocupa timpul cu meditarea elevilor nu spun nici in ruptul capului ce preturi practica. Reporterii nostri, ajutati de citiva liceeni, au incercat un calcul estimativ pornind de la premiza ca un cadru didactic mediteaza trei elevi pe zi. Asta inseamna sase ore de pregatire, iar pretul unei sedinte ajunge la 180-200 mii de lei. Numai intr-o zi de lucru de dimineata pina seara, un profesor meditator poate cistiga salariul pe o luna intreaga al unui muncitor de rind. Iar intr-un an de zile ajunge multimilionar, venitul anual depasind suma de 100-150 de milioane de lei.
Bineinteles, nici tariful si nici numarul de elevi meditati nu este batut in cuie. Evident, un profesor mai putin cunoscut nu cere 200 de mii de lei de sedinta. Se multumeste si cu 100 de mii de lei. Cele mai mari preturi la meditatii practica profesorii de limba romana, matematica, limbi moderne si mai nou, cei de istorie si geografie, materii pentru examenul de capacitate.
Oamenii scolii se feresc sa spuna cit mai ajunge acum ora de pregatire. Directorul Colegiului National "Cuza", Marius Poll, priveste meditatia ca pe o problema delicata, "intima", despre care nu vrea sa discute, dar precizeaza faptul ca practica aceasta noua metoda de supravietuire. La fel de surprins de intrebarile reporterilor s-a aratat a fi si directorul Scolii nr.10, Fanuta Lazar. "Profesorii scolii nu mai fac meditatii acasa. Vin simbata la scoala si pregatesc elevii pe grupe, fara a cere bani si fara a fi platiti", subliniaza profesorul Lazar, vadit iritat de subiectul supus discutiei.
Am mai intrebat pe ici pe colo, prin scolile Focsaniului, cam care mai e mersul meditatiilor, dar fiecare dintre profesorii intervievati s-a eschivat in fel si chip. Inspectoratul Scolar nu are o evidenta a profesorilor care fac meditatii, iar seful ISJ sustine ca nu-l intereseaza aceasta chestiune. "Eu nu ma pronunt. Iar noi, ca institutie, nu ne bagam in aceasta problema. Este treaba lor daca platesc impozite si cit cistiga din meditatii".
Nu orice dascal poate face meditatii
In general, profesorii se impart in trei categorii: cei care nu fac deloc meditatii, cei care si-ar dori dar nu au specialitatea ceruta de elevi si meditatorii de profesie. Acestia din urma, pentru faptul ca se afla permanent in concurenta cu colegii de breasla, trebuie sa-si faca un renume pentru a avea "clienti". Apoi, in timp, ridica si pretul. "Eu consider ca un profesor care da meditatii trebuie sa fie foarte pregatit si ii trebuie material ajutator. Nu este o placere sa stai 2-3 ore pe scaun, incordat, ca sa-si ajuti elevii. Si orice parinte investeste incredere in profesor, el se asteapta ca copilul lui sa se descurce mai bine la scoala si sa ia neaparat examenul. Nu orice profesor poate face meditatii", a argumentat profesorul Enache Mindrescu de la Colegiul National "Al.I."Cuza".
In scolile judetului exista 2200 de profesori si aproape 30.000 de elevi (cls.I-XII). Dupa toate probabilitatile, in maximum cinci ani, industria meditatiilor "la negru" va intra in lichidare. Nu va mai fi nevoie de o pregatire suplimentara la un profesor anume pentru admiterea la facultate, caci "biletul de intrare" va fi diploma de bacalaureat. La fel se va intimpla si in cazul absolventilor de gimnaziu. Dar meditatorii sustin ca nu se gindesc decit la prezentul continuu.
Doar 13 profesori platesc impozite la Finante
La Directia Finantelor Publice platesc impozite pentru banii proveniti din meditatii doar 13 profesori. Dintre acestia, 11 sint profesori de limbi straine, unul de economie si unul de matematica. Pentru a deveni platitor de impozit un profesor trebuie sa mearga la Primarie cu buletinul si un document, care sa ateste ca este specializat in disciplina respectiva. De aici i se elibereaza un certificat de liber profesionist. Urmatorul drum este la Directia de Finante, unde persoana respectiva se va inscrie ca platitor de impozit si unde trebuie sa-si declare veniturile anuale obtinute. Cota de impozit pe care trebuie sa o plateasca este in functie de veniturile declarate. Astfel, la un nivel anual de pina la 11 milioane lei din meditatii, cota de impozit este de 18% din suma totala. In cazurile in care banii obtinuti din meditatii se cumuleaza cu cei din salarii, cota de impozit este mult mai mare.
Specialistii Directiei de Finante considera ca, dincolo de intrarea in legalitate a profesorilor care mediteaza elevi in afara orelor de program, acestia ar trebui autorizati, prin examene speciale, organizate la fel cu cele pentru alte profesii. (Cristina LAZARIN, Elena CRISTIAN)

Comentarii