Razboiul "second-hand"

sâmbătă, 27 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Razboiul "second-hand"

Piata produselor la mina a doua este, in aceste zile, mai prospera ca niciodata. Razboiul declansat la inceputul saptaminii de primul ministru Adrian Nastase agentilor economici care se ocupa cu vinzarea de haine second-hand nu a avut impact in bransa acestor comercianti. Cele citeva zeci de magazine second-hand existente in municipiul Focsani isi desfasoara activitatea in mod normal, aprovizionarea cu produse la mina a doua desfasurindu-se ca de obicei. Patronii magazinelor pe care a pus ochii premierul nu sint convinsi de faptul ca amenintarea va fi pusa in practica. "Domnul Nastase si-a pus in gind sa ne distruga deoarece considera ca romanii merita ceva mai bun decit sa-si cumpere haine vechi. Parerea mea este ca amenintarea nu va fi pusa niciodata in practica deoarece avem nevoie de aceste magazine. Dumneavoastra stiti ca eu aprovizionez mai des decit vecinul meu care vinde haine noi?", ne-a declarat P.R. patron de second hand.
Lipsa unei legi care sa reglementeze modul de comercializare a hainelor, jucariilor, incaltamintei si altor produse vechi aduse din strainatate da sperante atit comerciantilor in domeniu, dar mai ales cumparatorilor care nu sint deloc putini la numar. Piata focsaneana a hainelor vechi cuprinde atit magazine "de lux" cit si puncte unde se vind claie peste gramada tot felul de produse. Din acest motiv parerile sint impartite, patronii magazinelor mai scuturate considerind ca a venit timpul ca sa fie eliminata concurenta neloiala din acest domeniu. Un alt comerciant de astfel de haine, care are un magazin dintre cele mai curate, pe strada Cuza Voda, considera ca primul ministru are dreptate cind vrea sa transforme acest comert intr-unul civilizat: "Dumneavoastra stiti citi bani cheltuiesc eu pentru a spala si calca aceste haine, in timp ce altii le vind direct din container? Lucru care nu este deloc normal atita timp cit clientii se indreapta spre magazinele cu preturi mai mici chiar daca hainele sint mototolite sau murdare."
Focsanenii sint speriati de perspectiva inchiderii magazinelor second hand
Asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, zilele in care se aduce marfa noua sint cele mai aglomerate, focsanenii luind cu asalt pur si simplu magazinele second hand. Pretul marfii variaza in functie de calitatea acesteia, respectiv intre 150 de mii si 230 de mii de lei /kilogram. Sint si magazine care vind la bucata sau unde se fac reduceri importante de preturi. Cert este ca o pereche de adidasi buni poaye fi cumparata cu doar 100 de mii de lei, un pulover cu 30-40 de mii de lei iar cu 200 de mii de lei cumperi o geaca destul de buna.
Spalate sau nu, hainele second-hand constituie pentru multe familii singura sansa pentru a avea haine de sezon. "Nu inteleg de ce guvernantii ne poarta de grija cum si de unde ne imbracam. Daca nu ii intereseaza cum traim, daca avem cu ce sa ne cumparam mincare sau daca ne putem trimite copiii la scoala ce mai conteaza ca ne imbracam de la second-hand? Parerea mea este ca se exagereaza cu aceste temeri", ne-a spus Maria Apostu, o pensionara care de mai multi ani se imbraca doar de la second hand.
Cei mai multi dintre clientii acestor magazine sint de parere ca inchiderea magazinelor ar provoca un adevarat dezastru in viata lor, veniturile obtinute nedindu-le posibilitatea sa-si achizitioneze haine noi.
Medicii dermatologi tin partea comerciantilor de haine vechi
Specialistii vrinceni in boli de piele sustin ca pina in acest moment nici unul dintre pacienti nu a intrat in cabinetul lor pentru a reclama vreo boala de piele luata in urma purtarii hainelor de la second hand. Singurele boli care ar putea fi transmise in urma purtarii acestor haine sint riia, micozele si chiar parazitii. Referindu-se la urmarile purtarii mult mediatizatelor haine la mina a doua, medicul dermatolog Gheorghe Dutescu a precizat ca acestea nu exista in conditiile in care comerciantul le mai spala odata. "Hainele vechi nu reprezinta un pericol pentru cei care le poarta in conditiile in care cel care le achizitioneaza le mai etuveaza odata. Prin dezinfectie si dezinsectie aceste haine la mina a doua nu mai reprezinta nici un pericol pentru purtator. Cit priveste incaltamintea aceasta se poate steriliza la fel ca si jucariile", a precizat doctorul Dutescu.
OPC a intrat cu lupa in produsele second-hand
Intentia Guvernului de a scapa de comertul cu haine second-hand are rezonante rapide in teritoriu. Intr-o singura zi, inspectorii Oficiului Vrancea de Protectie a Consumatorului au controlat 10 astfel de unitati de desfacere, cu accent pus pe existenta autorizatiilor sanitare de functionare, a documentelor de provenienta si certificare si a modului de comercializare. Concluziile, spun cei de la OPC, nu sint deloc magulitoare pentru cei care vind haine si incaltaminte la mina a
doua. "Mai multe produse cu abateri au fost oprite temporar sau definitiv de la comercializare. In urma controlului s-a stabilit ca nici unul din magazinele verificate nu poseda certificat de dezinsectie iar doua din unitati isi desfasurau activitatea fara autorizatie sanitara de functionare.
Un astfel de magazin nici macar nu avea certificat de dezinfectie a produselor pe care le comercializa. In afara neconcordantei dintre certificatele de dezinfectie si a documentelor de provenienta, am constatat ca marea majoritate a hainelor si incaltamintelor aveau un grad avansat de uzura, in citeva cazuri fiind chiar extrem de murdare", au precizat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, cei de la OPC Vrancea. Oficiul are de gind ca in perioada urmatoare sa extinda aria de control asupra comertului cu haine vechi in raza judetului, urmatoarele tinte vizate fiind pietele, tirgurile si oboarele. (Elena CRISTIAN, Lidia GROSEI)

Comentarii