Renegatii

luni, 29 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Renegatii

Conducerea politica a judetului trece la represalii. Criza de imagine prin care trece actualmente administratia judeteana nu are, in viziunea personajelor sale principale, decit o solutie – aceea de a misca centrul de greutate al scandalului pe alte figuri. Conditia este ca acestea sa fie suficient de incomode pentru a fi sacrificate si indeajuns de cunoscute pentru ca efectul dorit de "regizor" sa fie maxim. Atit seful CJ, Marian Oprisan, cit si prefectul George Baesu si-au declarat in mod public intentia de "face curatenie" printre sefii de institutii, mai precis printre cei care fie misca in front, fie nu se ridica la nivelul "pretentiilor" lor. Spre stupoarea generala, pe lista neagra nu se afla inalti functionari prinsi deja in ofsaid, cum ar fi Andrei Coman, seful Casei de Pensii. Implicat in scandaluri de amploare nationala precum "afacerea Virtescoiu" sau chiria de 170 de milioane platita firmei lui Cornel Prunache, seful de la "Pensii" continua sa fie protejat de cei carora le-a facut jocurile.
Directia Finantelor Publice Vrancea, cea mai importanta institutie de control din judet, este de buna vreme in special in colimatorul liderului local al PSD, Marian Oprisan. De altfel, intr-o foarte recenta declaratie publica, acesta a lansat deja semnalul privind viitoare schimbari facind acuzatii dure la adresa unor "inalti functionari din Finante", care s-ar fi dedat la practici neortodoxe in relatie cu agentii economici. Zvonurile privind inlocuirea directorului general Constantin Grigorica cu mai "cooperantul" comisar sef de la Garda Financiara, Mihai Lungu, au deja o vechime de cel putin citeva saptamini. "Gurile rele" vorbesc si de o data pentru avansarea acestuia din urma: toamna acestui an. Nu este exclusa insa nici o "ardere a etapei", mai ales ca, dupa o tipica metoda comunista, sefii judetului au dat deja semnalul. Asta, intr-un oficios de partid care in situatia data joaca rolul indeplinit odinioara de ziarul "Scinteia", fostii nomeclaturisti cunoscind pe deplin procedura. Alaturi de Grigorica, pe lista neagra se afla si cei doi adjuncti de la Finante. Este vorba de Ion Ghionea, seful Administratiei Veniturilor Statului, un personaj care provoaca de ceva timp indigestie sefului PSD Vrancea, si Teodor Pavel de la Administratia Financiara Focsani, un "veteran" din generatia Furtuna. Amindoi adjunctii de la Finante se afla in concediu, insa directorul general al DGFP Vrancea spune ca nu a primit pina acum nici un semnal cum ca sefii judetului ar fi oficial nemultumiti de activitatea sa. "Nu mi s-a transmis nimic in acest sens. Nu-mi fac reprosuri, dar la un moment dat poti sa ajungi la concluzia ca poate nu ai putut sa realizezi tot ce ai fi putut face de la inaltimea unei anumite functii", a fost singura replica a lui Constantin Grigorica in legatura cu posibila sa inlocuire.
Atac la specialisti
Un alt persoana "non-grata" pare sa fie Valter Popescu, directorul general al ENET. Cunoscut specialist in energetica, Popescu conduce societatea care produce si, mai nou, furnizeaza energia termica in municipiu, inca de la crearea ei. Dedesubturile inlocuirii sale, desi aceasta nu poate fi facuta peste capul primarului Decebal Bacinschi, se leaga probabil tocmai de prea marea fidelitate a directorului ENET fata de capii municipalitatii. Merita amintite si repetatele semnale trase de directorul ENET in legatura cu adevaratele cauze ale blocajului financiar care a lasat, pentru a cita oara, orasul fara apa calda. In aceeasi categorie, a specialistilor cazuti in dizgratie, intra si Alexandu Manta, seful Inspectoratului de Stat in Constructii. Pretextul a fost oferit, conform deciziei oficiale, de "rezultatele slabe la incasarea celor 0,7% conform Legii 10 privind calitatea in constructii", desi capii judetului ii reproseaza lui Manta altceva. Anume ca in urma cu citeva luni a dispus sistarea lucrarilor in Cartierul Tineretului, pentru ca solutia tehnica gasita pentru termoizolatia termica a blocurilor nu fusese certificata oficial de un organ competent.
"Obsesia" halatelor albe
Schimbarea sefilor institutiilor reprezentative ale sistemului sanitar din Vrancea este parca o obsesie pentru Marian Oprisan si, mai nou, pentru cumatrul sau, prefectul George Baesu. Cel mai dezagreat pare a fi directorul DSP Vrancea, neuropsihiatrul Mircea Lazarean. Dincolo de posibilele explicatii "neuro" ale mazilirii sale, doctorul Lazarean a intrat in colimatorul lui Oprisan datorita prieteniei sale cu ex-prefectul Constantin Buza, un mai vechi adversar al sefului PSD Vrancea. Aceeasi motivatie pare sa functioneze si in cazul sefului Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Gheorghe Bercea, dar si in situatia lui Valentin Ochean, directorul Spitalului Judetean. Influenta lui Buza in rindul "halatelor albe" se vede treaba ca il enerveaza la culme pe Marian Oprisan, care, fie personal, fie prin intermediul prefectului Baesu, gaseste mai mereu capilor sistemului sanitar deficiente in modul de a conduce.
Liberalii, atacati "in familie"
Un alt nume vehiculat pe lista celor picati in dizgratie este cel al Victoriei Diaconu, directoarea Directiei Muncii si Solidaritatii Sociale. Daca se face precizarea ca ea nu este nimeni alta decit sotia vicepresedintelui liberal al CJ, lucrurile devin tot mai clare. De altfel, nici Emilian Diaconu nu pare sa mai aiba zile multe in functia sa de la Consiliu, daca este sa ne luam dupa semnalele pe care, tot mai transant, le transmite Oprisan in rindul alesilor judeteni. Ca detaliu semnificativ, merita amintit faptul ca, desi este vicepresedinte la CJ, Emilian Diaconu nu a primit nici o atributie concreta in a gestiona treburile judetului, nu are secretara si nici masina de serviciu. Aceasta aberanta situatie a fost in mod repetat semnalata de consilierii liberali conducerii CJ, insa fara absolut nici un rezultat. Se vorbeste deja despre planurile lui Marian Oprisan de a-l inlocui din functie pe liberalul Diaconu cu un personaj mult mai docil. Este vorba despre Gabriel Derderian, ex-peremist, care si-a anuntat demisia din partid pare-se la directa sugestie a sefului CJ.
(L.GROSEI, R.JACHIANU)

Comentarii