Retrocedarea terenurilor a intrat in linie dreapta

marți, 14 martie 2000, 00:00
2 MIN
 Retrocedarea terenurilor a intrat in linie dreapta

12 martie a.c. a fost data limita de depunere a cererilor si actelor doveditoare pentru reconstituirea dreptului de proprietate, conform Legii 169/97 si a Legii 1/2000, cunoscuta sub numele de Legea "Lupu".
Incepind cu aceasta data, cei care ar mai dori sa depuna cereri sint decazuti din termen si nu mai pot revendica fostele proprietati.
Catalin Haret, directorul Prefecturii, considera insa ca pot face exceptii de la aceasta prevedere a legii cei care sint plecati in strainatate sau cei bolnavi, internati in spitale, care nu au un reprezentant legal.
Practic, in acest moment improprietarirea facuta pe Legea Fondului Funciar a intrat in linie dreapta. "Dupa aparitia regulamentului de aplicare a Legii Fondului Funciar si crearea comitetelor judetene, municipale, orasenesti si comunale se trece practic la reconstituirile in natura sau la despagubiri, atit in cazul persoanelor fizice, cit si a persoanelor juridice. Conform Legii "Lupu", reconstituirea la arabil se va face pina la 50 de hectare pe titular deposedat, in timp ce la paduri restituirea va merge pina la 10 hectare de titulare deposedat.
In ceea ce priveste despagubirile, acolo unde reconstituirea este posibila, cred ca va apare o lege in acest sens", ne-a spus ieri, Catalin Haret, directorul Prefecturii.
O comisie va inventaria terenurile apartinind domeniului public
Prefectul Ionut Constantinescu a remarcat, in ultima conferinta de presa, ca Regulamentul de aplicare a Legii "Lupu" asigura punerea in practica unitara a problemei retrocedarii terenurilor. Constantinescu a semnalat faptul ca in componenta comisiilor de aplicare vor fi reprezentati fostii proprietari, inclusiv cei ai vechilor obsti satesti.
Capitolul privind retrocedarea terenurilor agricole include, dupa cum a precizat presedintele PNTCD Vrancea, si modalitatile de rezolvare a problemelor ivite la retrocedarea suprafetelor revendicate, care apartin fostelor IAS. "La nivelul fiecarei primarii, conducatorii acesteia si ai societatilor comerciale in cauza se vor intilni cu locatorii si actionarii si vor analiza fiecare caz in parte. O persoana poate opta pentru obtinerea terenului pe vechiul amplasament, daca este posibil
sau pe o sola compacta cu ceilalti, pentru a arenda terenul", a declarat Ionut Constantinescu.
Prefectul de Vrancea a anuntat constituirea unei comisii, care va inventaria terenurile apartinind domeniului public sau privat al localitatilor, exceptind locatorii. Constantinescu a mai spus ca in maximum doua saptamini acest proces va fi finalizat, asa cum precizeaza ordinul Ministerului Agriculturii. "In data de 22 martie vom avea o intilnire la nivel judetean pentru a evalua rezultatele", a concluzionat prefectul taranist.
Desi centralizarea cererilor din cele 64 de Consilii Locale va mai dura cel putin doua saptamini exista informatii, adunate in principiu pe cererile de reconstituire depuse la Legea 169/97, ca in Vrancea 189 de persoane au cerut repunerea in posesie a unor suprafete de teren pina la 50 hectare. Dintre acestia, 15 persoane au cerut reconstituirea unor suprafete de teren, cuprinse intre 40 si 50 de hectare. (Traian NEGULESCU, Lidia GROSEI)

Comentarii