Romania chemata la Strasbourg de o focsaneanca

vineri, 19 martie 2004, 00:00
3 MIN
 Romania chemata la Strasbourg de o focsaneanca

O focsaneanca a chemat in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil si a protectiei proprietatii de catre instanta. Valerica Axente s-a judecat timp de mai multi ani cu firma SC LH Trading Company SRL Bucuresti si cu sucursala vrinceana a Banc Post, pentru anularea licitatiei de vinzare a bunurilor firmei pe care o administra, SC Orhideea Impex SRL, cu sediul in bd. Bucuresti, nr. 29. La baza procesului a stat acuzatia ca, pentru suma de 47 de milioane de lei, Banc Post a vindut la licitatie, pe 5 februarie 2002, toate cladirile si bunurile firmei, formate dintr-un snack-bar, atelier vulcanizare, spalatorie auto, cabina poarta si imprejmuiri, care erau evaluate la peste un miliard de lei. Licitatia a fost cistigata de LH Trading Company SRL pentru suma de 240 de milioane. Magistratii instantelor unde s-a judecat procesul au apreciat insa ca bunurile firmei Orhideea Impex nu puteau fi vindute separat. Valerica Axente cere statului roman sa repuna firma sa „in proprietatea bunurilor instrainate ilegal”, evaluate la 50.000 de euro la 17 februarie 2002, si sa-i acorde daune morale. Solicitarea acesteia a fost admisa de magistratii Curtii Europene a Drepturilor Omului, care urmeaza sa o puna in discutie.
Afacere de familie?
La prima vedere procesul este un simplu litigiu comercial, insa in realitate lucrurile nu stau chiar asa, dupa cum spune fosta proprietara. Firma LH Trading apartine lui Constantin Valentin si Corinei Dana Radovici, ginerele si fiica fostului viceprimar al Focsaniului, Dan Constatin Radovici. Cei doi s-au casatorit in anul 2000, iar nasa a fost Georgeta Nedelcu, directoarea Banc Post Vrancea, banca care a creditat Orhideea Impex. Aceasta a inchiriat in anul 1998 un teren in suprafata de 2654 metri patrati de la Primaria Focsani si a obtinut autorizatie de construire pentru un snack-bar, atelier vulcanizare, cabina poarta si imprejmuiri. In acelasi an, firma a contractat un credit de 40 de milioane de lei, care a fost garantat cu apartament cu trei camere, proprietate personala. Ulterior, acest credit a fost suplimentat cu unul de 48 de milioane de lei, pentru terminarea snack-barului, care a fost evaluat la suma de 117 milioane de lei. Pentru construirea spalatoriei auto si a atelierului de vulcanizare, Orhideea Impex a contractat un credit de la Banca Romana de Dezvoltare, in valoare de 250 de milioane de lei, care a fost garantat cu doua apartamente.
Firma administrata de Valerica Axente nu a reusit sa achite catre Banc Post imprumutul de 47 de milioane de lei, care i-a scos bunurile la vinzare. Snak-barul a fost evaluat in octombrie 2000 la valoarea de 428 de milioane de lei. Dupa mai multe licitatii organizate, pe 5 februarie 2002, bunurile firmei au fost vindute firmei LH Trading Company SRL, pentru suma de 240 de milioane de lei. Aici a fost amenajat un restaurant binecunoscut pentru focsaneni.
Strasbourg, ultimul proces
Valerica Axente a contestat rezultatul licitatiei la Judecatoria Focsani, care nu i-a dat insa cistig de cauza. Dupa formularea recursului, procesul a fost stramutat de la Tribunalul Vrancea la Tribunalul Prahova, unde „Orhideea Impex” a pierdut din nou. Impotriva acestei sentinte, Valerica Axente a cerut deschiderea unui recurs in anulare, insa solicitarea sa a fost respinsa. Dupa primirea raspunsului, Valerica Axente s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului, care i-a admis plingerea. „Prin decizia nr. 873/20.12.2002 data de Tribunalul Prahova, a fost vadit incalcat dreptul meu la rezolvarea corecta si echitabila a cauzei in ce ma priveste. Prin vinzarea ilegala si abuziva a tuturor bunurilor imobiliare, societatea mea a fost scoasa complet din circuitul economic, fara a mai avea posibilitatea desfasurarii vreunei activitati comerciale, in vederea incasarii de venituri pentru existenta familiei si achitarea diverselor obligatii catre stat si creditoarei BRD, banca finantatoare a imobilelelor mentionate in material”, se arata in plingerea trimisa la Strasbourg. Valerica Axente a invocat impotriva statului roman incalcarea prevederilor art.6, pct.1 din Conventie, referitor la dreptul de a avea un proces echitabil, si art. 1 din Protocolul nr.1 la Conventie, referitor la nerespectarea de catre instantele judecatoresti a protectiei proprietatii.
Contactat de reporterii nostri, fostul viceprimar al Focsaniului, Dan Constantin Radovici, spune ca familia sa nu se teme de acest proces intrucit bunurile au fost achizitionate legal. „Nu mai este nimic de spus pentru ca exista o sentinta definitiva”, ne-a spus Dan Radovici. (Mihai BOICU)

Comentarii