S.O.S. Vrancea

vineri, 15 iulie 2005, 23:00
16 MIN
 S.O.S. Vrancea

Retragerea apelor in zonele inundate „dezveleste” un tablou sumbru, pe care apele l-au creat atunci cind au iesit din matca, asa cum n-au mai facut-o in ultimii 500 de ani: oameni plutind morti in casele pe care n-au putut sa le mai paraseasca atunci cind a lovit viitura, lesuri de animale domestice si salbatice care au murit incercind sa se salveze din calea viiturilor, sinistrati dormind pe jos prin scoli sau camine culturale, case inundate pina la acoperis, acolo unde mai pot fi vazute. Autoritatile, impreuna cu politistii, au facut bilantul, dar acesta este provizoriu, adica facut dupa ce apele s-au retras cu o jumatate de metru sau cu un metru maximum. Ceea ce se va gasi dupa ce apele se vor retrage cu totul va dubla sau tripla cel putin imensitatea tragediei care s-a abatut peste judetul nostru. Vrincenii au fost solidari cu sinistratii din alte judete, atunci cind nici nu banuiau ca apele ii vor „cotropi” si pe ei. Acum, cind Vrancea s-a transformat intr-un adevarat „lac al mortii”, vrincenii au cu disperare nevoie de ajutor pentru a-si putea relua vietile linistite pe care si le traiau inainte de luni noapte – noaptea marilor viituri din Vrancea. Sa-i ajutam cu tot ce putem.
Salvati Vrancea!
Fiti alaturi de „Ziarul de Vrancea” in campania de ajutorare a vrincenilor loviti atit de crunt de furia apelor. Puteti dona, la redactia ziarului nostru sau la centrele de colectare din Focsani, alimente, imbracaminte, bani sau materiale de contructii, pentru a oferi o speranta celor greu incercati de soarta in aceste zile. Putin cite putin, ii putem ajuta sa-si refaca viata! Ziarul de Vrancea va scrie zilnic despre cei care au fost ajutati sa ia viata de la capat.
Bilant tragic in urma viiturilor
Retragerea apelor in zonele inundate din Vrancea „dezveleste” un tablou sumbru, pe care apele judetului l-au creat atunci cind au iesit din matca asa cum n-au mai facut-o in ultimii 500 de ani: oameni plutind morti in casele pe care n-au putut sa le mai paraseasca atunci cind a lovit viitura, lesuri de animale domestice si salbatice care au murit incercind sa se salveze din calea viiturilor, sinistrati dormind pe jos prin scoli sau camine culturale, case inundate pina la acoperis, acolo unde mai pot fi vazute. Autoritatile, impreuna cu politistii, au facut bilantul dar acesta este doar un bilant de „jumatate de metru”, adica facut dupa ce apele s-au retras cu o jumatate de metru sau cu un metru maximum. Ceea ce se va gasi dupa ce apele se vor retrage cu totul va dubla sau tripla cel putin imensitatea tragediei care s-a abatut peste judetul nostru. Iata care este dimensiunea tragediei, in cifre:
– 11 oameni decedati
– 41 de comune si 3 orase au fost afectate de inundatii
– 43 de localitati au ramas izolate
– 47.400 de persoane izolate
– 14 localitati, 3.000 de case si 2.000 de anexe gospodaresti inundate
– 29 de poduri si podete rupte
– 21 de diguri de protectie afectate
– 132 de localitati au ramas fara energie electrica
– 9 linii electrice si 3 aductiuni de apa distruse
– 20 de comune nu mai au telefonie fixa
– 23.967 hectare teren agricol inundate
In orasul Odobesti nu mai exista sursa de apa potabila din cauza caderii retelei de electricitate din punctul Babele. „In cursul zilei de joi, cei aproape 400 de politistii vrinceni aflati in misiune au participat efectiv la evacuarea unui numar de 3 200 persoane si la salvarea altor 1683 si s-au preocupat pentru asigurarea a 56 spatii de cazare a persoanelor sinistrate. Cu toate fortele si mijloacele disponibile, continuam activitatile de sprijin si ajutorare a populatiei sinistrate”, a declarat subcomisarul Mariana Apostol. In tabara de la Galaciuc sint inca izolati 66 de copii si 6 cadre didactice.
Dumurile vor fi redeschise circulatiei
O parte din drumurile din judet vor fi redate circulatiei. In prezent, masinile mari, care pina acum nu aveau cum sa iasa sau sa intre, au o ruta ocolitoare. Potrivit Serviciului Politiei Rutiere, acestea pot circula pe ruta Focsani – Rimnicu Sarat – Viziru – Braila. De asemenea se circula, dar cu dificultate, pe drumurile:
– E 85 Focsani – Adjud
– DN 2 M Odobesti – Brosteni – Mera – Reghiu – Andreiasu
– DN 2 D Focsani – Vidra – Tulnici – Lepsa
– DN 2 L Tisita – Panciu – Soveja
– DN 23 Maicanesti – Braila.
– DJ 204 Haret – Marasesti
– DJ 205 A Golesti – V?rtescoiu
– DJ 205 B Jaristea – Bolotesti –Tifesti
– DJ 204 D Focsani – Suraia
– DJ 204 P Dumbraveni – Gura Calitei
Drumul care trece prin localitatea Doaga se balasteaza si va fi redat circulatiei pentru autoturisme. „Recomandam conducatorilor auto sa circule cu viteza redusa si cu foarte mare atentie. De asemenea sa respecte cu strictete indicatiile echipajelor de politie aflate in trafic. Speram ca zilele acestea traficul sa revina la normal pe cit posibil”, a spus comisarul Viorel Gheorghe, seful Politiei Rutiere. (S.O., M.I.)
Apeluri disperate
Zeci de persoane din toate colturile tarii au telefonat la Prefectura Vrancei pentru a se interesa de soarta rudelor ce locuiesc in zonele afectate. „Telefoanele prefecturii au sunat incontinuu. Zeci de oameni din toata tara s-au interesat de soarta rudelor din comunele vrincene”, a declarat Catalin Dragulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii. Prefectura Vrancea a primit de la politia vrinceana confirmarea ca pina acum numarul celor decedati in urma inundatiilor din ultimele patru zile a ajuns la 11. Numarul acestora ar putea fi mult mai mare tinind cont ca mai multe persoane au fost date disparute si e greu de crezut ca acestea au supravietuit sub darimaturi sau ape. (D. CHIRIAC)
Lista persoanelor decedate
1. Ionel Craciun – 67 de ani – Vadu Rosca
2. Zamfira Dobre – 80 de ani – Vadu Rosca
3. Marin Dobre – 70 de ani – Vadu Rosca
4. Ionascu Mihalcea – 68 de ani – Vadu Rosca
5. Neculai Dimofte – 75 de ani – Vadu Rosca
6. Stanica Stanciu – 70 de ani – Vadu Rosca
7. Neculai Parfene – 49 de ani – Pufesti
8. Anica Gindea – 61 de ani – Vizantea Livezi
9. Gheorghe Inaulea – 43 de ani – Tulcea
10. Ion Grapnicu – 71 de ani – Soveja
11. Vasile Cherciu – 62 de ani – Lepsa Vizantea Livezi
Vadu mortii, atacat de tilhari
Necazul unora inseamna bucuria altora. Patru barbati au fost retinuti ieri de fortele de ordine dupa ce au fost prinsi in timp ce incercau sa fure bunuri din casele parasite de sinistratii din satul Vadu Rosca. Alti tilhari, inarmati cu cutite, au scapat dupa ce au fugit pe cimp. Trei dintre barbati, al caror nume nu este cunoscut inca, au fost prinsi de sateni si luati la bataie cu furcile si topoarele. Doar interventia prompta a jandarmilor, postati la intrarea in sat, au facut ca lotrii sa scape cu viata. „Oameni buni, pe ei, sa-i omorim! Criminalii! Dupa ce ca apa ne-a luat tot, ne mai fura si ei”, tipau oamenii in timp ce luat cu asalt masina jandarmilor pentru a-i linsa pe intrusi. Dupa ore bune de asteptare, timp in care nu au fost lasati sa intre in sat, unde apa avea o adincime apreciabila, zeci de sateni au rupt cordonul fortelor de ordine si, prin apa si noroi, s-au intors la casele lor. Unii nu s-au sfiit sa-i acuze pe oamenii legii de partizanat cu hotii, dat fiind ca nu a fost organizta paza eficienta a satului. In cele din urma, oamenii au fost dusi cu tractoarele in sat. Neputinta satenilor din Vadu Rosca este cumplita. Sleiti de puteri si de lacrimi, cei mai multi s-au intros in sat pentru a vedea ce le-a mai lasat apele. Numai in Vadu Rosca, supranumit Foeniul Vrancei, sapte oameni morti au fost scosi ieri din namol sau din casele prabusite, dupa ce nu s-au mai putut salva de puhoaiele care au navalit peste sat. Multe animale, ciiini, porci, vaci si rate, dar si citiva puisori de gaina le-au dat sinistratilor lectiii de supravietuire. Bucurosi ca au mai gasit ceva in viata, sinistratii au plins de fericire si s-au imbratisat. Desi sint la mare necaz, cei din Vadu Rosca au aratat ca pot fi ospitalieri, incercind sa-i omeneasca pe salvatori cu ce le-a mai ramas prin case. Totusi, nu au putut trece peste faptul ca satul lor arata ca dupa razboi. Dupa ce au vazut ce a mai ramas, sau mai bine spus ce nu a mai ramas din gospodariile lor, satenii s-au intors la Vulturu si vor sta in continuare la scoala. (Silvia Vrinceanu, Dan Chiriac)
Nanesti, viitura cit casa
Multi dintre noi poate nu realizeaza ce inseamna forta apelor decit atunci cind traiesc experinete care ar putea sa-i marcheze pe viata. Satenii din comuna Nanesti s-au luat la harta cu jandarmii si armata, dar nu au vrut cu nici un chip sa-si paraseasca animalele si casele inundate. Desi li s-a explicat omeneste ca in cursul serii de joi este asteptata o alta viitura care va acoperi casele, localnicii nu au vrut cu nici un chip sa renunte, in primul rind, la animale. „Daca imi moare vaca si porcii, mai bine mor si eu!”, spunea o batrina. O mentalitate care, pe de o parte, poate fi inteleasa. Necazul omului care pierde intr-o clipa toata agoniseala de-o viata. Pe de alta parte, e greu de inteles cum poti sa-ti risti la maximum viata si sa strigi dupa ajutor o noapte intreaga, stind in podul casei dupa ce ai refuzat interventia Armatei. Joi seara, reporterii nostri au inteles ce inseamna sa ai nevoie de ajutor. Am participat la operatiuniile de evacuare a populatiei din satul Rimniceni, dupa care urma drumul de intoarcere catre podul de peste piriul Leica, locatia comandamentului de interventie. Au urmat zece kilometri de cosmar, parcursi in aproape trei ore, desi, in mod normal, drumul trebuia facut in maxim un sfet de ora. Scene vazute pe raza comunei Naesti pareau desprinse din filme. Camionul armatei, cu motor de 6X6, inainte cu mare greutate printre puhoaiele de apa ce invadasera drumul ce leaga Focsaniul de Galati si Braila. Casele din Nanesti erau acoperite de apa in proportie de 80 la suta. Pe mijlocul soselei pluteau scaune, butoaie, cazi, dar si o masa pe care erau intinse mai multe farfurii, care refuzau sa cada, sfidind legea gravitatiei. Sediul Politiei si Primaria erau deja sub ape. Mai mult, duba Politiei, parcata in fata sediului, luase apa la bord. Animalele lasate de satenii care au fugit din calea apelor cautau cu greu un loc inalt unde sa se adopteasca. Oile, ciinii si porcii s-au catarat pe movilele de nisip. In cele din urma, satenii au inteles pericolul urias ce ii pindeste si au plecat in masinile armatei. In schimb, cei care au ramas s-au urcat la etajele caselor sau s-au adapostit pe un deal din apropiere. Militarii de la Batalionul de Infanterie Marina Babadag au plecat cu doua barci pentru a salva 70 de persoane ramase izolate. Nici unul dintre acestia nu a dorit sa paraseasca locul. Statia Peco din Nanesti dar si doua masini ale Agentiei de Protectie a Mediului au picat prada furiei apelor. Potopul avea sa urmeze la iesirea din comuna Nanesti, pe parcursul celor trei kilometri pina la podul de peste piriul Leica, pe DN 23. Apa a ajuns deasupra rotilor masini Armatei, iar pentru a putea inainta, soferii camioanelor au avut nevoie de jalonieri. S-a pus problema chiar ca drumul nostru spre uscat sa continue in barcile armatei. In cele din urma, multumita ofiterilor si subofiterilor cele doua camione ale Armatei au ajuns pe podul de la Leica, unde armata a preluat alimentele pentru sinistratii din Maicanesti. Din fericire, situatia dramatica de la Radulesti si Vadu Rosca, unde o parte din populatie a refuzat interventia autoritatilor si apoi a cerut ajutor cocotati pe acoperisele caselor, nu s-a repetat si la Nanesti. Apele riului Siret s-au mai retras ieri si au lasat in urma mult mil, case inundate si animale moarte, dar si disperare. (Dan CHIRIAC, Madalina IRIMIA)
Sinistratii nu vor sa-si paraseasca casele
Toate fortele de ordine s-au rugat o noapte intreaga de locuitorii satelor Rimniceni si Slobozia sa evacueze casele. In jurul orelor 18.00, in aceste localitati au ajuns primele forte. Doua camioane ale unei unitati militare din Babadag au plecat spre cele doua localitati. Localnicii erau deja strinsi pe soseaua unde apa era pina la genunchi. Desi militarii tipau la oameni sa se urce in camione ca sa se salveze, din cei aproximativ 1500 de locuitori doar 30% au vrut sa-si paraseasca casele. Masinile care au ramas pe strazi au fost luate de ape si duse la vale. Disperati, oamenii si-au luat actele si s-au refugiat in podurile caselor. „Nu stim de unde vine apa. Aici prin zona trece doar un piriu si nu credem ca aceasta ar putea avea atita apa. Nu mai avem mincare, apa de baut, nu mai avem nimic. Nu vrem sa plecam de aici. Vom vedea noi ce se va intimpla”, a spus Florin Matei. Cei care au vrut sa plece au fost adusi de militari la Scoala Speciala din Maicanesti unde autoritatile locale au amenajat un adapost. Sinistratii au primit aici apa potabila si alimente. „Noi sintem veniti din satul Belciug. Am doi copii mici, iar acasa nu ne-a mai ramas nimic. Doar apa si mil”, tipa disperata Dorina Belciug. Persoanele evacuate aveau apa pina la geamurile casei iar curtile pur si simplu nu se mai vedeau. Totul era o mare de apa. Comuna Maicanesti este in prezent izolata de restul judetului deoarece apa a navalit din toate partile. „Misiunea a fost extrem de dificila datorita in primul rind lasarii intunericului si a faptului ca apa, foarte rece, se deplasa cu repeziciune facind dificila deplasarea pe ulitele satului. Ca si in celelalte localitati ne-am lovit de refuzul localnicilor de a-si parasi locuintele, actiunea de evacuare derulindu-se pe parcursul intregii nopti pina la venirea zorilor. In prezent, spre localitatile Vadu Rosca si Rimniceni se indreapta grupe de jandarmi pentru a ajuta la distribuirea de alimente si apa si pentru a-i impiedica pe localnici sa se intoarca la casele lor deoarece pericolul cresterii apelor nu a trecut inca”, a spus locotenentul Sorin Hunea, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vrancea. In prezent, singura iesire circulabila din comuna Maicanesti este cea spre judetul Braila. (M. IRIMIA, D. CHIRIAC)
Ajutoare pentru sinistratii de la internate
Sinistratii cazati provizoriu la internatele Grupurilor Scolare de Industrie Usoara si de Constructii- Montaj din Focsani au primit pachete cu alimente si haine de la zeci de vrinceni induiosati de drama satenilor de la Vulturu, Nanesti, Rastoaca, Biliesti, Suraia sau Lamotesti, care, intr-o saptamina de cosmar, au ramas numai cu hainele de pe ei. Cei mai multi dintre acestia, copii, femei si batrini, au fost adusi din calea apelor de trupele de interventie la Focsani, la caminele-internat ale liceelor. Cei ramasi pe drumuri isi traiesc in continuare soarta nefericita, gindindu-se la ceea ce au lasat in urma, la familiile de care au fost nevoiti sa se desparta si la casele distruse. Focsanenii cu inima mare, simpli oameni sau agenti economici, toti au sarit in ajutorul sutelor de persoane necajite. Acestia au dorit ca identitatea lor sa ramina necunoscuta pentru ca, dupa cum spun chiar ei, „nu are rost sa se stie cine a dat. Conteaza sa demonstram ca sintem oameni si ca ne pasa. Nu ii putem ajuta cu foarte multe, dar speram sa le aducem cit de cit o alinare. Stim ca au pierdut case, gospodarii, unii poate ca si pe cineva drag. Ceea ce le dam noi nu reprezinta prea mult in comparatie cu cit au suferit”. Sinistratii au primit alimente, apa minerala, medicamente, haine, dar si cuvinte de imbarbatare si de solidaritate din partea tuturor. In continuare, vrincenii care doresc sa ajute in vreun fel pe cei ramasi fara case o pot face direct la internatele liceelor nr. 2 si nr.4 sau prin intermediul numeroaselor puncte de colectare a ajutoarelor organizate in Focsani.
„Tot ce am sint fiii mei!”
Printre cei care si-au pierdut casa, dar si speranta, se numara si o batrina din satul Biliesti, Ileana Buca, de 72 de ani, care a venit desculta si plina de mil la Focsani pentru a-si cauta fiii. Disperarea femeii a crescut si mai mult in momentul in care a ajuns la internatul Liceului nr. 2 si s-a intilnit cu citiva cunoscuti. I-a intrebat de baietii ei, despre care povestea ca „sint tot ceea ce mai am” si raspunsul acestora i-a provocat o izbucnire in lacrimi. Nu erau printre cei adusi acolo de jandarmi. „Plec la Biliesti pe jos sa-i caut. Nu conteaza ca nu se poate trece, eu plec sa vad de baietii mei. Sint desculta pentru ca nu am mai reusit sa scot nimic din casa mea. Totul era acoperit de apa si mil, gospodoria mea s-a dus. Din pensie, singurul meu venit, nu cred ca mai prind iarna. Tot ceea ce mai vreau acum este sa-mi gasesc baietii”, ne-a spus disperata batrina. Nici macar interventia unui gardian, care a incercat sa o convinga ca nu are pe unde sa treaca, nu a convins-o pe femeie sa renunte la planul ei. Mergea pe strada plingind si uitindu-se in jos. Sperantele ei erau spulberate. Pentru ca tot ceea ce i-a ramas erau cei doi fii … (Iulia CRETU)
Alimente pentru sinistrati
Obiectivul principal pentru autoritatile judetene a fost ieri ajutorarea sinistratilor, care n-au mai mincat asa cum trebuie de peste trei zile. Pe tot parcursul zilei de ieri au plecat transporturi de alimente si apa potabila atit cu elicopterele cit si cu masinile militare in zonele in care se aflau inca ieri cei prinsi intre ape. Pe podul aerian dintre Bucuresti si Bacau au sosit alimente din rezerva de stat, care au fost transportate in zonele inaccesibile din vrancea cu elicopterele. Pilotii spun ca nu vor abandona lucrul pina cind oamenii nu vor primi apa si mincare. Miile de conserve de carne, miile de piini si tone de apa potabila s-au indreptat ieri catre Vulturu, Paltin, Botirlau, Maicanesti, Nanesti, Suraia, Andreiasu sau Reghiu. Ajutoarele au constat in conserve, paste fainoase, piine, apa minerala, brinza topita si apa potabila livrata cu cisternele in zonele izolate. Local, ajutoarele au fost strinse atit la sediul Prefecturii Vrancea cit si la Vama Focsani. Municipalitatea focsaneana impreuna cu un achipaj al Crucii Rosii amenajasera ieri un cort in fata Primariei Focsani pentru donatii in haine, mobila, imbracaminte, mobila si materiale de constructii. Oficialitatile fac apel la vrinceni sa nu doneze lucruri care nu mai pot fi folosite pentru a face economie de spatiu. Este nevoie in continuare de paturi, lenjerie, dezinfectate, sapun, apa minerala sau mincare conservata. Desi autoritatile au impartit ieri cit au putut, in continuare mii de oameni din comunele izolate sau inundate au nevoie de ajutor. Ieri, oamenii din Vadu Rosca, care s-au intors la casele lor, tipau dupa o gura de apa. Ei nu au cu ce sa adape nici animalele care au supravietuit ca prin minune dezastrului. (M.G.)
Sintem la limita cu medicamentele si vaccinurile!
Directia de Sanatate Publica Vrancea asigura in continuare sinistratilor medicamente si vaccinuri din fonduri proprii, dat fiind ca cele cerute de la Ministerul Sanatatii nu au ajuns inca in judet. Conform oficialilor acestei institutii, in cursul zilei de ieri, au fost trimise in zonele afectate 5000 de vaccinuri difterotetanice, 600 de vaccinuri contra febrei tifoide si 200 pentru hepatita. Toate medicamentele, materialele sanitare si vaccinurile au fost distribuite de inspectorii sanitari tuturor centrelor de permanenta si medicilor de familie din zonele afectate de inundatii, pentru a preveni aparitia bolilor infectioase, in conditiile in care corpurile a sute de animale moarte se afla inca in zona, iar sursele de apa nu sint sigure. „Am mai facut o comanda de medicamente si vaccinuri care va ajunge in Vrancea miercuri. Speram ca pina atunci sa ne descurcam cu ceea ce avem. Spitalul Judetean nu ne-a ajutat cu nimic, iar daca se pling ca nu le ajung medicamentele inseamna ca le administreaza internatilor. Am chemat si medici scolari care sa asigure asistenta medicala, in afara medicilor din centrele de permanenta”, ne-a spus medicul Dima Cozma, directorul DSP Vrancea. Oficialii Directiei de Sanatate Publica au mai precizat ca, incepind de ieri, medicii au inceput vaccinarile. Unul dintre motivele care impiedica vaccinarea este faptul ca localnicii nu vor sa-si paraseasca locuintele, chiar daca acestea sint aproape distruse, iar zona nu este sigura din punct de vedere sanitar. Deocamdata, medicii vaccineaza doar in centele de permanenta si in cabinetele medicale din comune. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), inundatiile reprezinta cel mai intilnit dezastru natural in Europa, dar si cel mai costisitor, sanatatea umana fiind pusa in pericol de astfel de evenimente. Dupa cum spun medicii, pe linga pagubele produse proprietatilor si infrastructurii, dezastrele provoaca efecte psihologice negative, care, potrivit OMS, sint frecvent subestimate de autoritati. Deocamdata, oamenii nici nu se gindesc la sanatatea lor, tot ce vor este sa-si mai salveze din bunurile distruse. (L. NENCIU)
Criza de singe
Centrul de Transfuzie Sanguina din Vrancea nu este pregatit pentru situatia de criza din judet provocata de inundatii. Dupa cum spune medicul Rodica Hanta, niciodata nu a existat o rezerva de singe suficienta, deoarece la centru nu vin foarte multi donatori. „Sintem in criza de singe, si asta nu numai in momentul de fata. Intotdeauna am avut probleme cu singele, mai ales cu grupele de singe mai rar intilnite. Speram sa rezolvam situatia si sa nu avem prea multe solicitari de transfuzii sanguine. Trebuie sa asiguram si urgentele de la Rimnicu Sarat si sper sa ne descurcam”, ne-a spus Rodica Hanta, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine. Donatorii sint asteptati zilnic la sediul centrului de recoltare, dat fiind ca in orice moment se pot ivi cazuri care sa necesite transfuzii. Conform medicilor din cadrul SAJ, ambulantele nu sint dotate pentru a se putea face transfuzie sanguina in cadrul Ambulantelor. Deocamdata, bolnavilor li se poate face transfuzie sanguina doar in sectiile de Terapie Intensiva. Faptul ca Spitalul Judetean asigura si urgentele de grad 0 si 1 din orasul Rimnicu Sarat, deoarece spitalul de acolo este inundat, a cam epuizat stocurile de singe, medicamente si materiale sanitare. „Problema materialelor sanitare si a medicamentelor exista si pina acum, insa incercam sa ne mobilizam si sa ne descurcam cu ceea ce avem. Urgentele sint mai dese acum si am incercat sa aprovizionam mai bine Unitatea de Primire Urgente, astfel incit sa nu duca lipsa de nimic”, ne-a spus Gabriel Negoita, directorul medical al Spitalului Judetean. Acesta a mai adaugat ca Spitalul Judetean a cerut Ministerului Sanatatii in regim de urgenta medicamente si materiale sanitate, pe care spera sa le primeasca in citeva zile. (L. NENCIU)
Nu va fi foamete!
Cu o intirziere de o saptamina, ieri, griul a inceput sa fie recoltat. In urma ploilor care s-au abatut asupra judetului a fost afectata doar 25 la suta din suprafata totala a terenurilor agricole. Au fost afectate de ploi peste 8.000 de hectare cu griu, 6.974 cu porumb, 2.540 hectare cu nutret si 1.756 cu floarea soarelui. Pagube mai mici s-au inregistrat la cartofi, unde au fost afectate 35 de hectare, la orz – 295 hectare, si la orzoaica – 305 de hectare. Dintre acestea, au fost compromise total 2.753 hectare de griu, 380 de orz si 335 de orzoaica. In ciuda precipitatiilor si a inundatiilor abundente care prevesteau pagube iremediabile, se pare ca, cel putin la griu, nu se va pierde foarte mult. „Pretul la griu va creste, pentru ca mult este incoltit si oferta va fi mai mica, si e posibila si o scumpire a piinii, dar nu foarte mult, cu 10, 15 la suta. Griu este si asigura fara probleme necesarul, de aceea nu va fi in nici un caz foamete, cum cred oamenii. Singura problema la griu va fi in ceea ce priveste calitatea”, a asigurat Costica Neata, directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala Vrancea. Recoltarea griului a inceput ieri la ora trei, pentru ca dimineata este umiditate prea mare. Se pare insa ca ploile vor reveni incepind de marti, iar griul nu va putea fi recoltat in intregime. „Mi-ar trebui cam zece zile sa pot recolta cele 700 de hectare pe care le administrez. Aici au fost inundate complet doar trei hectare, insa fata de alte zone nici nu conteaza”, ne-a spus Zamfir Enache, administratorul Euroagriservis, fosta ferma numarul 6, din comuna Slobozia Ciorasti. Griul se recolteaza si in alte zone mai calamitate, unde doar combinele pot trece. Potrivit directorului Costica Neata, treaba ar merge mult mai bine daca ar fi mai multe combine, insa judetele Bacau si Galati nu se pot lipsi de ele. (Nicoleta CRISTEA)

Comentarii