Serviciu de consiliere si terapie pentru copiii infectati HIV-SIDA

miercuri, 16 iulie 2003, 23:00
5 MIN
 Serviciu de consiliere si terapie pentru copiii infectati HIV-SIDA

Copiii infectati HIV-SIDA si familiile lor pot apela de acum inainte la sprijinul oferit de Serviciul de Consiliere si Terapie psiho-medico-educationala, ce a fost infiintat si functioneaza in cadrul Centrului „Sfinta Maria” din Golesti. Acest serviciu este o premiera pentru ca la nivelul judetului Vrancea nu exista un serviciu de evaluare cu specific pe problematica copilului infectat HIV/SIDA. Psihologul Ionica Dobrin, initiatoarea proiectului derulat cu fonduri Phare, a declarat ca „era nevoie de asa ceva in judetul nostru, sprijinul este acordat familiei care are in ingrijire un copil infectat, in mod absolut gratuit. Li se vor face cunoscute prevederile legislatiei in vigoare, cu privire la drepturile pe care le au, iar in cazuri de urgenta, cind nu au unde sa se duca sau cu cine sa vorbeasca, pot apela la noi. Vrem sa razbatem pentru ca acesti copii sa mearga la scoala, sa fie inclusi in societate, vom incerca sa lucram foarte mult cu biserica asa incit sa redam speranta copilului, sa nu-si mai priveasca boala ca pe un chin, ca pe un blestem”, a subliniat Ionica Dobrin.
De mentionat ca specialistii acestui serviciu asigura asistenta medicala, sociala si educationala, precum si asistenta psihologica. Copiii si parintii lor vor beneficia aici atit de consiliere pre si post testare, programe educationale, investigatii, tratament, recomandari si informatii utile privind ingrijirea copilului infectat HIV-SIDA, cit si de consiliere in cazuri de criza, interventii terapeutice, consiliere in ce priveste confidentialitatea si de sustinere. Psihologul si asistentul social al serviciului se vor intilni periodic cu parintii acestor copii si, impreuna cu asistentul medical si medicul, vor monitoriza cazurile in continuare.
Grup tinta, copiii seropozitivi si familiile lor
Vizitele la domiciliul copiilor infectati HIV/SIDA au inceput deja. Ieri, Traian Chiriac, asistentul social din cadrul acestui serviciu, a mers in zona Marasesti. El a considerat ca infiintarea „serviciului este extrem de utila, pentru ca vine in ajutorul celor infectati si a familiilor lor. Sint foarte multi dintre ei care nu-si cunosc drepturile si nu stiu sa se apere. Nu aveau unde sa se adreseze pentru ca nu exista asa ceva in Vrancea”, a precizat Traian Chiriac. De mentionat ca grupul tinta al serviciului il constituie copiii seropozitivi, dar si familiile acestora. Copiii vor fi ajutati sa inteleaga ca au o boala si drept urmare sint obligati sa urmeze un tratament, ca pot avea prieteni, ca trebuie sa aiba o alimentatie corespunzatoare, pot merge in tabere si excursii si ca trebuie sa beneficieze de educatie religioasa si de sustinere din partea familiei pina in ultima clipa. Pe linga nevoile copilului, Serviciul de Consiliere are in vedere si nevoile parintelui. Acesta va afla ca nu este singur, ca trebuie sa accepte boala si sa-si pastreze speranta. Parintii vor fi formati si pregatiti pentru a face fata socului emotional creat de depistarea bolii, le va fi canalizata nevoia de a fi intelesi si acceptati si vor fi ajutati sa-si cunoasca si apere drepturile. De mentionat ca in judetul nostru traiesc in familiile lor, potrivit statististicilor, 110 persoane bolnave SIDA si 65 de persoane infectate HIV. Multe dintre acestea sint copii, care au fost infectati in timpul internarilor prin spitale. Ei nu sint cu nimic mai prejos de copiii sanatosi, o parte frecventeaza cursurile unitatilor de invatamint si tin din scurt boala prin tratament de specialitate. Din nefericire, mai exista cealalta categorie de copii infectati ce traiesc in familii foarte sarace, care nu le pot asigura alimentatia necesara si care nu au bani nici macar pentru biletul dus intors pina la Spitalul focsanean. Toti acestia vor intra in evidentele Serviciului din cadrul Centrului „Sfinta Maria” din Golesti, iar nevoile lor vor fi constatate la domiciile proprii, de specialistii institutiei amintite.
Ofensiva impotriva ignorantei
Foarte important este faptul ca printre obiectivele proiectului se numara si cel de educare a comunitatii in vederea schimbarii mentalitatii fata de persoanele seropozitive, prin programe de informare. Sefa centrului, psiholog Ionica Dobrin, a mentionat ca au fost deja impartite pliante in cadrul intilnirilor avute cu cetatenii comunitatii unde functioneaza Centrul „Sfinta Maria”. Totodata, urmeaza sa fie organizate o serie de campanii de mediatizare si informare asupra HIV-SIDA, prin realizarea si impartirea in continuare a unor brosuri si pliante. „Ne dorim ca oamenii sa constientizeze realitatea, faptul ca aceasta boala nu se transmite oricum si nici cu usurinta. Ca cei afectati de ea pot trai fara nici un pericol in societate, alaturi de oamenii sanatosi, ca trebuie acceptati si intelesi”, spune Ionica Dobrin. Reamintim cititorilor ca nu cu mult timp in urma, golestenii s-au revoltat impotriva mutarii copiilor infectati HIV/SIDA in centrul din comuna lor. Ei au spus ca nu vor permite cu nici un chip ca acestia sa le respire aerul! Ostilitatea lor era pur si simplu consecinta ignorantei pe care, incet-incet, specialistii centrului au inceput sa o risipeasca. Nu doar prin materiale publicitare, brosuri si pliante, ci mai ales prin discutii libere, purtate ca de la om la om.
Alaturi de acest obiectiv – esential pentru buna desfasurare a activitatilor propuse in cadrul serviciului – proiectul mai vizeaza prevenirea abandonului copiilor infectati HIV-SIDA care provin din familii aflate in risc social, asigurarea respectarii drepturilor fundamentale ale acestora privind accesul la educatie si protectie sociala, formarea si educarea parintilor pentru a face fata socului emotional creat de depistarea bolii si prevenirea abandonului copiilor in institutii, precum si atragerea unor fonduri speciale din cadrul comunitatii.
Vor fi acceptati?
Cum la nivelul judetului Vrancea nu exista pina in prezent un serviciu de evaluare cu specific pe problematica copilului infectat HIV/SIDA, infiintarea celui din cadrul Centrului „Sfinta Maria” din Golesti nu poate aduce decit avantaje. Prin reducerea considerabila a riscului infectiilor intraspitalicesti, copilul si familia sa nu au decit de cistigat. Cheltuielile familiei se reduc iar copilul ramine alaturi de mama si tatal sau, in timp ce controlul medical superior, asigurat gratuit de specialisti in domeniu, precum si asistenta sociala si educationala asigurata de personal calificat, constituie un beneficiu atit pentru copii cit si pentru parinti.
Tot ce mai ramine de vazut este modul in care cetatenii din Golesti vor privi in continuare copiii infectati HIV/SIDA ce vor fi tratati si gazduiti in cladirea ridicata in comuna lor. (Laura BREANA)

Comentarii