Somerii au luat cu asalt Tirgul Fortei de Munca

vineri, 15 octombrie 1999, 23:00
4 MIN
 Somerii au luat cu asalt Tirgul Fortei de Munca

O multime de persoane aflate in cautarea unui loc de munca au venit, ieri dimineata, incepind cu orele 10.00, sa-si gaseasca un serviciu prin tirgul organizat de Agentia Judeteana pentru Ocupare si Formare Profesionala. Din cei 130 de agenti economici vrinceni contactati de specialistii agentiei, 34 au confirmat participarea la tirg. "Cele 34 de unitati au declarat un numar de 767 locuri de munca iar 92 de posturi au fost declarate de alte societati care nu au participat la tirg. Pentru acestea, am negociat noi. In total, au fost depistate si declarate cu acest prilej, 859 de locuri de munca si toate au intrat in negocieri. Domeniile in care exista acestea sint destul de variate. Totusi, cele mai multe (aproximativ 600) sint in meseria de confectioner", a declarat Marina Dantis, director pentru ocupare si formare profesionala.
Problema oamenilor care au venit sa solicite un loc de munca a fost, insa, calificarea pe care o aveau. In majoritate, ei erau calificati in alte domenii decit cele puse in discutie. Costache Mihalcea, de 40 de ani, a declarat redactorului "Monitorului" ca spera sa-si gaseasca un loc de munca in tirg, chiar daca meseria lui de instalator sanitar nu se regasea pe liste. "Lucrez in Galati dar familia mea este in Suraia. Nevasta nu lucreaza si am patru copii", spune omul.
Alt cetatean, Emil Costica Tranulea, de 37 de ani, fost bodyguard la o societate, dorea sa se angajeze oriunde. "Daca nu gasesc acum un serviciu, voi mai insista, pentru ca altfel nu se poate trai", a declarat Costica Tranulea.
Andrei Anghel, calificat in meseriile de dulgher si sticlar, ne-a marturisit ca este in somaj de un an de zile: "Sotia nu lucreaza, am copii iar cu somajul de 400 de mii de lei, nu se poate trai. Am intrat si am discutat cu reprezentantii de la "Avicola" si luni m-au invitat la interviu. Pina acum, pe unde am mai fost sa ma angajez, m-am lovit numai de refuzuri", a spus barbatul care, de aceasta data, considera ca a avut noroc.
Confectionerii au cea mai mare cautare
Pina la orele prinzului, aproximativ 200 de persoane trecusera pragul Agentiei Judetene pentru Ocupare si Formare Profesionala. Desi meseria de confectioner era oferta celor mai multe locuri de munca, foarte putini s-au interesat de ea.
Nicoleta David, directorul societatii "Danin" a tras concluzia ca foarte multi someri nu vor, de fapt, sa munceasca. "Intr-o ora si jumatate, de cind stam aici, nu cred ca au venit zece persoane care sa solicite angajarea in meseria de confectioner. Noi vrem sa angajam un numar mare de personal, dar nu au venit. Salariul de baza este de 800 de mii de lei dar, functie de realizari, ei ar putea cistiga intre 1,5 – 3 milioane de lei lunar", a precizat Nicoleta David.
Salariile pe care le ofereau societatile vinzatorilor pe care doreau sa-i angajeze, se situau intre 7 – 800 mii lei. Preferati au fost cei care absolvisera liceul economic, profil comert, alimentatie publica sau contabilitate. Reprezentanta SC Palcom a declarat ca, din cele opt persoane care au venit pina la momentul respectiv, doar doua intruneau conditiile necesare. "In cazul in care nu vom gasi personal calificat, vom accepta si absolventi ai altor licee", a spus reprezentanta Palcom.
In domeniul salubritatii nu a fost prea mare inghesuiala. Desi postul de maturator nu impune nici o calificare, pina la orele prinzului nici in acest sector, clientii nu s-au inghesuit sa apara.
Multi vor sa lucreze in hotel
Bataia mare a fost, in schimb, la locurile de munca oferite de Dan Radovici, patron la SC "Danira-Solar". Posturile de secretara si administrator au fost deosebit de solicitate, cu toate ca hotelul pentru care au fost create se va deschide probabil, de-abia in aprilie-mai, anul viitor. "Au venit foarte multi pentru posturile de receptioner si sef de departament. Ei nu cunosteau faptul ca pentru aceste meserii le trebuie brevet. Acesta se obtine dupa absolvirea de cursuri – licee chiar si facultati – de specialitate. Asa prevad instructiunile Ministerului Turismului. Pentru celalalte posturi prefer persoane care sa aiba cel putin liceul. Desigur mai exista si prejudecati in privinta cameristelor. Nu stiu de ce sint persoane care gindesc ca in hotel, chipurile, lucrurile ar implica o anumita promiscuitate. Salariile vor fi aceleasi pe care le au toate persoanele care lucreaza in acest sistem", a explicat Dan Radovici, care a tinut sa asigure pe toata lumea ca, spaga nu are ce cauta atunci cind se vor face angajari.
Mai bine decit la tirgul din martie
Reta Metehau, directorul general al Agentiei Judetene pentru Ocupare si Formare Profesionala a apreciat ca rezultatele acestei intilniri, prilejuite de "Tirgul fortei de munca", vor fi finalizate la inceputul saptaminii viitoare. "Fata de tirgul organizat de noi in luna martie, de aceasta data s-a inregistrat o receptivitate mai mare atit din partea agentilor economici cit si din partea celor ce cauta un loc d munca. Asta inseamna ca cei din judetul nostru au inteles ca tirgul este un instrument prin care reusesc sa-si rezolve situatia de persoane neocupate intr-un timp cit mai scurt. Agentii economici au venit, la rindul lor, mai bine pregatiti, cu mai multe informatii pentru cei ce doresc sa aiba un loc de munca", a concluzionat Reta Metehau. (Laura BREANA)

Comentarii