Sonda in flacari linga Adjud

joi, 04 octombrie 2001, 23:00
6 MIN
 Sonda in flacari linga Adjud

O sonda din zona satului Burcioaia, din apropierea Adjudului, a luat foc miercuri seara, fara a pune insa in pericol localitatea. Incendiul a izbucnit spontan in jurul orelor 20,30 ca urmare a unor pierderi de gaze. Vinovate de izbucnirea incendiului au fost gasite doua femei din localitate, care au incercat sa fure gazolina, desi era vorba despre o sonda de gaze naturale. Sonda fusese inchisa in urma cu trei zile iar scurgerile au survenit ca urmare a slabirii unei vane. Pentru stingerea incendiului s-au mobilizat 47 de pompieri militari, 15 pompieri civili si 20 de specialisti ai Petrom-ului. Au venit la fata locului 12 autospeciale din Vrancea si au fost alertate mai multe echipaje din judetele invecinate. Lupta cu focul a durat trei ore si jumatate, iar pompierii au ramas pina dimineata ca sa fie siguri ca pericolul a trecut.
Incendiul izbucnit la sonda 500 Burcioaia miercuri seara a fost anuntat de un acar de la punctul de lucru expeditie marfa – grup Dumitru al Statiei Adjud. Punctul respectiv se afla la numai 400 de metri de sonda, ceea ce a permis o buna vizibilitate in zona. Acarul Ion Balan a observat izbucnirea incendiului si a anuntat imediat pompierii. "Am vazut cum dintr-o data s-a aprins sonda. Cind a izbucnit, flacara avea 8 metri inaltime si lumina totul in jur. Nu am vazut pe nimeni in preajma si am anuntat pompierii", povesteste acarul.
Alertati de focul care se ridica spre cer si care se vedea de la citiva kilometri, doi lucratori de la sondele din imprejurimi au venit in graba sa vada despre ce este vorba. Sonda 500 se afla la 3 kilometri de satul Burcioaia si nu punea in pericol locuitorii sau casele din aceasta localitate apartinatoare municipiului Adjud. Exista insa un adevarat pericol pentru cei care interveneau sa o stinga. Sonda se transformase, la baza, intr-o flacara imensa si chiar daca aceasta ajunsese la 6 metri inaltime, limbile de foc ce se avintau in sus muiau picioarele celor care priveau chiar si de departe.
Pompierii au intervenit cu toate masinile
In jurul orei 20,45 trei masini de pompieri de la subunitatea militara din Adjud au venit sa stinga focul. Lupta cu flacarile s-a dovedit extrem de dificila si a fost necesara interventia tuturor autospecialelor din dotarea Grupului de Pompieri "Anghel Saligny". Practic, la stingerea incendiului au participat 12 masini, aduse de la Adjud, Focsani, Marasesti, Vidra, Panciu, fiecare cu misiuni diferite. Primii au intervenit pompierii adjudeni, pentru a raci capul de eruptie al sondei. Au sosit in graba 2 masini cu apa si spuma si o autospeciala cu azot si praf de la detasamentul de pompieri Focsani. Ulterior au ajuns la sonda si masinile formatiunilor de pompieri de la "Vrancart" Adjud, "Marchim" Marasesti si serviciului privat de pompieri de la Marasesti. Intreaga operatiune a fost comandata de colonelul Ion Dima si numai pregatirile pentru stingerea incendiului au durat aproape trei ore. "Ca sa putem stinge incendiul au intervenit 14 tevi de refulare concomitent, 8 cu apa si 6 cu spuma chimica. Pe la orele 23,30 a inceput actiunea propriu-zisa de stingere si a durat un sfert de ora. In conformitate cu planul de cooperare au pornit spre Burcioaia alte patru grupari de sprijin de la grupurile de pompieri din Galati, Bacau, Vaslui si Buzau si turbojetul de la Cimpina. Le-am intors insa din drum pentru ca intre timp reusisem sa stingem focul", a precizat locotenent colonelul Titi Dochia.
Pompierii au ramas la sonda pina dimineata deoarece aceasta mai prezenta inca pericol pina la "omorirea" ei si schimbarea vanelor. In limbajul specialistilor, omorirea sondei presupune inundarea acesteia cu apa sarata pina cind devine mai grea decit gazele si, chiar daca ar avea presiune, acestea nu pot ajunge la suprafata. "Am reusit sa prevenim aparitia fenomenului de sonda in eruptie, ca urmare a interventiei pe care am realizat-o impreuna cu specialistii SNP Petrom si a marii concentrari de forte", spune locotenent colonelul Titi Dochia.
Cauzele incendiului
Cercetarile din cursul zilei de ieri au dus la identificare celor responsabili de izbucnirea incendiului, doua femei din Burcioaia. Nicuta Asaftei, 39 de ani si Mihaela Lacramioara Tomozei, 29 de ani, au incercat sa fure gazolina. Specialistii "Petrom"-ul, care exploateaza sondele din zona Buciumeni-Burcioaia, au sustinut de la inceput ca cineva neavizat ar fi umblat la vane cu intentia de a sustrage gazolina. Nu a fost exclusa nici posibilitatea ca sonda sa se fi aprins singura, ca urmare a frecarii gazelor scurse chiar cu pietrele din imediata apropiere. Prima ipoteza s-a confirmat in cursul zilei de ieri, cind s-a descoperit ca cele doua femei din Burcioaia au umblat la instalatie, incercind sa fure gazolina. In momentul izbucnirii incendiului, sonda nu mai functiona. Ea fusese oprita de luni si, la fel ca si in cazul celorlalte sonde oprite, liniorii, muncitorii de la schele, vin de doua ori intervalul a opt ore ca sa verifice zona. Sonda 500 are o adincime de 3700 de metri si era inchisa atit la capul de eruptie cit si din parc. Tocmai din aceasta cauza inginerii care raspund de aceasta sonda credeau ca cineva ar fi umblat la ea. A fost intr-adevar, o tentativa de furt de gazolina.
Noua sonde la Burcioaia
In zona satului Burcioaia, pe o raza de 10 kilometri se afla 9 sonde de gaze naturale. Ele au fost deschise acum 15 ani si deja unele sint inchise in anumite perioade. Sonda 500 Burcioaia este una dintre acestea si este exploatata cu pauze: functioneaza un anumit numar de zile, dupa care este oprita pentru ca presiunea sa ajunga la cel putin 40 de atmosfere, pentru o noua exploatare. "Sonda este foarte bine izolata. Capul de eruptie are o vana de 700 si nu are practic cum sa produca incendii fara o scinteie in apropiere sau foc deschis. Riscul cel mai mare il reprezenta topirea suruburilor de la capul de eruptie pentru ca atunci ar fi iesit mai multe gaze si incendiul se intindea. Pina nu a umblat cineva la ea nu avea cum sa se aprinda. Probabil cineva care a vrut sa ia gazolina a vazut ca se scurg gaze si de frica a plecat", sustine Ion Petrescu, directorul schelei Moinesti.
Prefectul Buza si primarul Adjudului, la fata locului
De dincolo de cordonul de ordine au asistat la operatiunile de stingere primarul Constantin Armencea, ca sef al Protectiei Civile a municipiului Adjud, o serie de politisti in frunte cu comandantul lor Gheorghe Melinte, cei care raspundeau de schele si citiva curiosi. Prim procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Adjud a fost si el acolo pentru primele investigatii. In jurul orei 0,30, cind focul fusese stins, iar pompierii incercau sa inunde sonda cu apa sarata, a sosit si prefectul Constantin Buza. "Am tinut permanent legatura cu cei care au actionat pentru stingerea focului si am fost informat asupra situatiei. Am venit pina aici ca sa stiu ca este liniste si totul ramine sub control. Pompierii au actionat exemplar si sint foarte multumit", afirma noaptea trecuta prefectul.
Pericolul de incendiu a mai persistat, in noaptea de miercuri spre joi, pina la terminarea operatiunilor de inundare a sondei si de schimbare a capului de eruptie.
In urma cu o luna si jumatate, tot in zona Burcioaia, a avut loc o eruptie de gaze, la una dintre conductele ce transportau gaz, din cauza unei fisuri provocate in urma coroziunii. Nici atunci nu au fost inregistrate victime sau pagube materiale deosebite.
Interventia de la Burcioaia a fost cea mai mare actiune desfasurata de pompierii vrinceni, anul acesta, si chiar din ultimii ani. Din fericire, nici o persoana nu a avut de suferit in urma incediului de la sonda 500. (Mihaela BORDEI, Ciprian BOBEICA)

Comentarii