Sursa imbolnavirilor de meningita este necunoscuta

vineri, 13 august 1999, 23:00
2 MIN
 Sursa imbolnavirilor de meningita este necunoscuta

Numarul bolnavilor de meningita creste pe zi ce trece. Pina ieri la prinz inca o persoana fusese afectata de meningita virala. Este vorba despre un copil de 10 ani, din Garoafa.
Reamintim cititorilor nostri ca pina in ziua precedenta, in judetul nostru erau inregistrate 31 de cazuri de meningita virala. In afara de focsaneni, boala, care in alte judete a lovit sute de persoane, a afectat si locuitorii din Soveja, Timboiesti, Paunesti, Virtescoiu, Marasesti, Panciu, Fitionesti, Garoafa, Reghiu, Dumbraveni, Vizantea, Slobozia-Bradului, Ciorasti si Garoafa.
Pacientii cu meningita virala provin din locuri diferite, chiar si cei din Focsani fiind din mai multe zone. In concluzie, nu poate fi vorba despre un focar de infectie. "Nu putem spune care este sursa de infectie. Multi s-au intors de la mare, altii au stat pe la bunici si s-au scaldat in diferite riuri. Apa de la robinet nu cred sa puna probleme, pentru ca noi colaboram foarte bine cu cei de la CUP si luam probe dupa ce se efectueaza lucrari", ne-a declarat medicul Marina Maiorov, sefa laboratorului de epidemiologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica. Desi in sectie vin in continuare persoane suspecte de meningita virala medicii spera ca in Vrancea sa nu se mai puna problema epidemiei.
Apa din subsoluri ingrijoreaza autoritatile
Riscul aparitiei unei epidemii de meningita la Focsani preocupa inca autoritatile locale. Incepind de marti, Primaria incearca sa convinga asociatiile de locatari sa evacueze apele care inunda mai multe subsoluri ale blocurilor de locuinte din municipiu. Conform unei informari a Companiei de Utilitati Publice, 150 din cele aproximativ 2000 de blocuri ale Focsaniului, au probleme cu apa din subsoluri, aceasta prezentind un ridicat potential de risc pentru raspindirea bolii. "Prin angajatii Apararii Civile verificam fiecare scara de bloc si instiintam administratorii asupra necesitatii evacuarii apelor din subsoluri", a precizat primarul Nicolae Latcan. Dat fiind faptul ca marea majoritate a locuintelor sint proprietate particulara, municipalitatea nu poate recurge la sanctiuni in cazul in care avertizarea sa nu este luata in serios de catre asociatii. Administratorii acestora sint numai atentionati asupra faptului ca "sint responsabili asupra eventualelor consecinte".
Cu toate acestea, actiunea de avertizare asupra riscului mentinerii apelor reziduale in subsoluri decurge greu, dat fiind ca multi dintre
administratori sint plecati in concedii. (Monica JACHIANU, Lidia GROSEI)

Comentarii