Taranii vrinceni nu se grabesc sa-si vinda pamintul

miercuri, 15 iulie 1998, 23:00
3 MIN
 Taranii vrinceni nu se grabesc sa-si vinda pamintul

Daca oferta terenurilor intravilane a scazut si preturile au crescut in acest domeniu functionind regulile economiei de piata, pentru terenurile din extravilan oferta este aproape inexistenta, iar preturile nu s-au format inca. Dupa cum se stie, pentru terenurile din intravilan se puteau incheia acte legale de vinzare-cumparare si inainte de aparitia legii privind circulatia juridica a terenurilor, insa pentru cele agricole nu. Au existat, totusi, multe situatii in care proprietarii si-au valorificat terenurile pe riscul lor. Acum, tranzactiile cu pamint au intrat in legalitate, insa, cu toate acestea, ofertele de vinzare nu sint numeroase, iar cumparatorii stau in expectativa. De regula, taranii se despart cu greu de pamintul lor, iar pentru multi bucata de teren este singura sursa de trai. Pe de alta parte, cei nevoiasi sau cei batrini care nu-l mai pot lucra vor vinde cu bucatica. Marii investitori agricoli, vor dori insa sa cumpere mai multe hectare la un loc, efectul scontat al Legii 54 fiind aparitia marilor exploatatii agricole.
Preturi dupa ureche
Este de asteptat ca primii vinzatori de teren agricol sa fie orasenii care au pamint la tara si nu au posibilitatea sa-l lucreze. Deocamdata, primele oferte de vinzare se afla afisate la primarii, in faza de publicitate prevazuta de lege (45 zile), timp in care titularii dreptului de preemptiune, respectiv coproprietarii, vecinii sau arendasii trebuie sa-si manifeste, in scris, dorinta de a cumpara. Primaria este datoare sa inregistreze si ofertele cumparatorilor, vinzatorul avind libertatea de a alege, daca pretul oferit de beneficiarii dreptului de preemptiune nu este convenabil. Din pacate, preturile nu s-au format inca, iar regulile pietei nu functioneaza inca pe piata funciara. Din acest motiv, primele tranzactii au toate sansele sa se faca dupa ureche. "Nu s-a reusit o evaluare a terenurilor din extravilan, deoarece nu s-au centralizat datele din teritoriu. Piata abia s-a deschis. Pretul va fi influentat si de taxele notariale care se percep la incheierea contractelor de vinzare cumparare", ne-a declarat inginer Viorica Voicu, din cadrul compartimentului Fond Funciar al Directiei Agricole Vrancea.
Oferte de vinzare reduse
Pentru a evolua stadiul in care se afla piata funciara la nivelul judetului, reporterii nostri au contactat mai multe primarii din teritoriu. Astfel, la Andreiasu, Vulturu si Cimpineanca nu exista nici o oferta de vinzare de terenuri agricole. "Taranii de la noi din comuna nu vor sa vinda, ci ar vrea sa-l dea in asociatie. De altfel, vulturenii nici nu au prea mult pamint, media fiind 1,88 ha/locuinta", ne-a spus viceprimarul comunei Vulturu, Ion Ardeleanu. Sursa citata a mai precizat ca in intravilan mai exista oferte, pretul fiind in jur de un milion lei/ar.
Potrivit afirmatiilor secretarului Consiliului Local Bolotesti, Neculai Leluci, in aceasta comuna exista sase oferte de vinzare teren agricol (arabil si vie), totalizind doar 2 hectare. Cit priveste pretul cerut, vinzatorii s-au orientat la 6 milioane lei pentru un hectar de teren arabil. Pentru vie, pretul cerut este insa mult mai mare, un vinzator cerind 15 milioane lei pentru 2.000 mp.
La Ciorasti si Tataranu s-a inregistrat doar cite o singura oferta de vinzare, de 4,5 ha si respectiv 2 ha. Aici, insa, nu s-au stabilit preturile, vinzatorii asteptind oferte concrete din partea cumparatorilor.
In comuna Slobozia Bradului exista, din 6 iulie, patru oferte de vinzare pentru suprafete agricole totalizind 6 hectare. "Cumparatori sint putini, iar pina la aceasta data cei cu drept de preemptiune nu s-au aratat interesati. Pretul orientativ ar fi 3 milioane lei pe hectar", ne-a spus Marcel Boboc, viceprimarul acestei comune.
Primarul din Tulnici, Fanica Foric, ne-a spus ca si aici exista sase oferte de vinzare pentru 3 hectare de teren agricole, insa cele mai cautate sint cele din intravilan. "La Lepsa, metrul patrat de pamint in intravilan costa intre 30.000 si 50.000 lei", a mentionat primarul Fanica Foric.
Si la Soveja tot terenurile din intravilan sint la mare pret (200.000 lei/ar). De altfel, in aceasta comuna mai exista doar 30 de loturi care vor fi scoase la licitatie. Pretul orientativ pentru terenul agricol la Soveja este de 3-4 milioane/ha, iar pentru fineata 1,5 milioane lei.
Pentru ca taranii sa-si poata vinde pamintul in cunostinta de cauza, este recomandabil ca ei sa se adreseze Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice Vrancea, pentru a afla in ce categorie de calitate se incadreaza terenul pe care il detin (I, II, III sau IV), functie de care se poate negocia pretul. (Sandica FILOTE, Traian NEGULESCU)

Comentarii