Tichie de margaritar pe "capul" Magurei

marți, 02 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Tichie de margaritar pe "capul" Magurei

Consilierii judeteni au adoptat luni, 1 octombrie a.c., o hotarire cel putin bizara. Acestia au adoptat, fara sa clipeasca din ochi, constituirea unei asociatii care ar urma sa stringa fonduri pentru realizarea unei cruci gigantice, similare celei amplasate pe virful Caraiman, din Bucegi.
Pentru inceput CJ Vrancea a contribuit deja cu 8 milioane de lei pentru constituirea acestei asociatii, denumita sugestiv Crucea Vrancei.
Hotarirea, aprobata in unanimitate de consilierii judeteni, vorbeste de realizarea, pe Magura Odobesti – cota 1001- a unei cruci metalice, care sa reprezinte "un punct de referinta pentru locuitorii judetului, a "ratacitorilor pe plaiul mioritic" si in acelasi timp "simbolul credintei, a ritualului crestin si a perenitatii locuitorilor acestui tinut de legenda numit Tara Vrancei". Despre dimensiunile acestei cruci, termenele de executie sau fondurile necesare, nici un cuvintel.
Singurele detalii, date de secretarul CJ Vrancea, Toader Ghetu, in cadrul sedintei de luni, 1 octombrie a.c., au fost legate tot de "simbolul" acestei cruci si de istoria acestei idei putin bizare. "Ideea constituirii unui astfel de monument a aparut in cadrul unor audiente tinute de presedintele CJ Vrancea. Primul care a venit cu aceasta idee a fost un revolutionar din Bolotesti. Ulterior noi am verificat aceasta idee, am vrut sa vedem daca locul are vizibilitate si am constatat ca se vede chiar si comuna Homocea de pe Magura. Realizarea unui astfel de edificiu ar reprezenta un simbol si un element de referinta pentru calatori, un reper turistic", a precizat secretarul CJ Vrancea, Toader Ghetu. Toader Ghetu a mai adaugat un lucru pe care probabil ca toti cei prezenti la sedinta de luni a CJ-ului il intuiau. "Ideea construirii Crucii Vrancei este similara cu cea a Crucii de pe Caraiman", a mai adaugat secretarul CJ Vrancea.
Similara ca si realizare, insa total diferita in esenta si simbolistica.
Povestea "Crucii Eroilor" din Busteni
Reporterii nostrii au aflat ieri "povestea" crucii construite pe virful Caraiman, cruce care poarta cu totul si cu totul alt nume: Crucea Eroilor. Aceasta se afla la numai doi metri de marginea prapastiilor.
Lucrarea metalica a fost ridicata intre anii 1926 si 1928 in memoria eroilor ceferisti cazuti la datorie, in timpul primului razboi mondial.
Lucrarea a fost executata de Directia de Poduri, sectiile L5 si L1 Poduri din Sinaia, dupa proiectul inginerilor Teofil Revici si Alfred Pilder din cadrul directiei si a fost condusa de ing. Victor Bruckner. Asezata la o altitudine de 2.291 m, crucea are o inaltime de 28 m, cu doua brate a cite sapte metri fiecare, si este montata pe un soclu inalt de 7,5 m, din beton armat imbracat in piatra. Acesta, la rindul lui, adaposteste in interior un generator electric care alimenteaza cele 120 de becuri, de cite 500 W fiecare.
Privind acest impunator monument, nu poti sa nu te intrebi cum a fost realizat, ce mijloace s-au utilizat, cum au fost asigurate materialele necesare!
Sculele, lemnul, piesele metalice componente si restul materialelor necesare au fost transportate cu trenul in "regie", pina la statia Busteni. De aici, o parte a fost carata de care cu boi pe ruta Busteni – Sinaia- Vf. Paduchiosul – Vf. Dichiu – Platoul Bucegi – Vf. Caraiman, iar restul, cu funicularul Fabricii de Hirtie Busteni (a fratilor Schiel). Piesele, ancorate pe funicularul din statia Fabricii de Hirtie, s-au transportat pe Valea Jepilor pina in Cantonul Schiel – pe Platoul Bucegi, de unde au fost duse cu caii pina la Caraiman.
Toate aceste operatiuni s-au desfasurat sub coordonarea dirigintelui de santier Nicu Stanescu, angajat de Directia de Poduri Bucuresti.
Inaugurarea lucrarii a avut loc la 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci – ziua Eroilor Neamului. A fost pentru intiia oara cind locuitorii Vaii Prahovei Superioare au privit Crucea Eroilor iluminata pe timpul noptii.
Motivatie mioritica
De atunci, fiecare locuitor sau trecator prin acea zona putea zari, in
zilele de sarbatoare, acolo sus, aproape de astri, acel monument luminat, faurit pentru a fi admirat. Insa, cum o minune nu dureaza mult, au urmat zeci de ani, vitregi, cind instalatiile de iluminare ale crucii au fost acoperite de intunericul ateismului. In 1990, cu ajutorul Primariei din Busteni au inceput reparatiile, iar crucea a fost din nou iluminata. Bucuria celor din zona a fost insa de scurta durata pentru ca, nu cu mult timp in urma, intreaga retea electrica a fost din nou distrusa de un grup de satanisti care s-au catarat pe cruce.
In Bucegi a fost ridicata o cruce, in onoarea unor eroi cazuti in primul razboi mondial, in timp ce in Vrancea ar urma sa se realizeze un astfel de proiect, la propunerea unui revolutionar din Bolotesti, urmind ca edificiul – Crucea Vrancei – sa devina "simbolul crestinitatii, a ritualului crestin si a perenitatii locuitorilor acestui tinut de legenda numit "Tara Vrancei". (T. N.)

Comentarii