Tinerii vrinceni vor independenta financiara

duminică, 31 iulie 2005, 23:00
3 MIN
 Tinerii vrinceni vor independenta financiara

O data cu inceperea vacantei de vara, slujbele sezoniere par sa cistige teren in rindurile adolescentilor vrinceni. Plictiseala de acasa, indemnul parintilor, precum si dorinta tot mai des intilnita printre liceeni si studenti de a nu mai depinde financiar de „babaci” par sa fie principalele motive pentru care elevii isi aleg joburi de vacanta.
Se pare ca terasele si fast-food-urile constituie locul ideal pentru o astfel de slujba, dovada stind faptul ca printre cele mai cautate posturi din aceasta perioada se numara si cele de barman, ospatar sau picolo. Chiar daca, initial, ei au avut de-a face cu mici stingacii, pahare sparte sau neintelegeri la preluarea comenzii, cei mai multi dintre „boboci” au rezistat cu brio, devenind adevarati profesionisti. Patronii se declara multumiti de eforturile si de constiinciozitatea lor, acordindu-le chiar mici concedii. „Am cautat un loc de munca din timpul scolii. Am trecut in clasa a XII-a si la anul vreau sa dau la facultate la ASE si nu cred ca voi mai apuca sa muncesc si vara viitoare. Aici, la terasa, chiar e bine. Profesorii si colegii de la liceu mai vin pe aici si-mi lasa si bacsisuri. Mai greu mi-a fost in prima zi, insa s-a ocupat o barmanita de mine, iar acum ma descurc fara probleme. Au mai fost dificultati cu clientii care imi cereau numarul de telefon, dar nu avem voie sa le dam atentie. Cu banii cistigati mi-as dori sa plec cu prietenul la munte, la Tusnad, Soveja sau Lepsa”, ne-a spus Teodora, in virsta de 18 ani, de la Colegiul Economic „Mihail Kogalniceanu”.
Bacsis si experienta
Unul dintre lucrurile cele mai atractive la o astfel de slujba este ca, pe linga salariul fix pe care il primesc luna de luna, adolescentii cistiga sume frumusele si din bacsisurile primite in fiecare zi de la clientii fideli care le apreciaza munca, in ciuda faptului ca inca sint la scoala. Totusi, serile de week-end sint cele mai aglomerate si cele mai profitabile. „Am mai fost angajata si vara trecuta, asa ca ma descurc binisor. In timpul scolii nu lucrez, insa in vacante, slujba imi ocupa cea mai mare parte din timp. Lucrez de dimineata pina seara, iar in zilele aglomerate se intimpla sa cistig pina la un milion de lei. Sint independenta financiar, nu depind de parinti, iar cu banii cistigati mi-as dori sa plec la mare”, ne-a spus Andra, in virsta de 17 ani, de la Colegiul National „Unirea”. Altii vor doar sa dea o mina de ajutor parintilor, sa cistige suplimentar o suma pe care sa o cheltuiasca pe factura de telefon, haine sau manuale scolare. „Eu cistig 3,5 milioane de lei pe luna. Sincer, prefer sa fac ceva in loc sa-mi pierd timpul aiurea. Parintii au fost de acord cu optiunea mea, iar eu ii mai ajut cit de cit. Banii cistigati ii voi cheltui pentru a-mi lua cele necesare noului an scolar”, ne-a spus Daniela, in virsta de 18 ani, de la Grupul Scolar de Industrie Usoara Focsani. Altii merg in paralel si cu facultatea si cu serviciul, despre care spun ca se impaca. Salariul merge de obicei pentru achitarea taxei de scolarizare, dar si pentru micile placeri de zi cu zi. „Lucrez la fast-food de trei ani de zile, iar salariul este foarte bun. Sint student la Drept, iar banii cistigati, de obicei, ii dau pe taxa”, ne-a spus si Ionut, student la Drept. Tinerii isi gasesc de lucru si ca baby-siter, dar sint destui care gasesc de lucru si in agricultura. (Camelia CONDURACHE, Iulia CRETU)

Comentarii