Trai rationalizat

miercuri, 17 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Trai rationalizat

Printre ultimele acte normative adoptate de vechiul Guvern se numara si Ordonanta de Urgenta 217/2000, prin care se aproba cosul minim de consum lunar pentru o gospodarie de marime medie, respectiv cu trei membri. Desi votata spre sfirsitul mandatului lui Mugur Isarescu in fruntea Guvernului, ordonanta are aplicabilitate de la 1 ianuarie 2001. Consumul lunar este structurat pe fiecare categorie de produse in parte, costul traiului lunar fiind evaluat la 3,1 milioane lei, ceea ce inseamna trei salarii minime lunare. Guvernantii au stabilit ca romanii ar avea nevoie de numai 1,6 milioane lei pentru a se hrani bine intr-o luna. Astfel, printre cele 34 de produse alimentare cuprinse in OUG 217/2000 figureaza atit produse de baza cit si dintre cele care se folosesc rareori in alimentatie. Cert este ca in realitate orice om consuma intr-o luna mai mult de un kg de faina, un kilogram de carne de porc sau 12 oua. Cosul minim lunar pentru o familie cu trei persoane cuprinde, in viziunea fostilor guvernanti urmatoarele produse alimentare: 3,084 kg faina, 5,888 kg malai; 64 de piini de 1/2 kilograme; 13,179 kg de cartofi; 2,8 l de ulei; 42 de oua; 2,8 kg zahar; 2,5 kg carne de porc, 2,8 kilograme carne de pasare, 3 kg de mere si jumatate de kilogram de citrice, 150 de grame de ciocolata si bomboane si 2 litri de bauturi nealcoolice. Este greu de crezut ca trei persoane pot supravetui intr-o luna numai cu 1 kg de telemea de vaca sau 841 de grame de peste. Insumate toate produsele alimentare menite sa ne asigure un trai decent inseamna lunar 1,6 milioane lei, bani cu care orice om care-si face piata lunar recunoaste ca nu se poate trai nici macar jumatate de luna, daramite 30 de zile.
Haine si medicamente de 578 de mii de lei
La capitolul produse nealimentare situatia este si mai comica, pentru haine, incaltaminte si medicamente stabilindu-se ca suficiente 578 de mii de lei. Trei persoane au posibilitatea ca lunar sa-si cumpere confectii in valoare de 35.113 lei, tricotaje de 22.415 lei si incaltaminte de 57.909 lei. Pentru rechizite scolare si carti guvernantii au stabilit ca sint de ajuns 122.462 lei in timp ce pentru medicamente a fost atribuita o cota mai mare, respectiv 110.296 lei. La capitolul articole de igiena se regaseste o cota de cheltuieli lunare de numai 35.844 lei, in timp ce pentru alte produse nealimentare necesare unei familii se acorda doar 193.556 lei. Sumele repartizate, mai mult decit simbolice, nu numai ca nu ajung pentru satisfacerea tuturor nevoilor, ci nu pot acoperi macar costul unui pantof sau a unei jumatati de pulover. Se pare ca cei care au repartizat cheltuielile s-au gindit ca intr-o familie se imbraca sau se imbolnaveste o singura persoana intr-un an.
Si la capitolul servicii socotelile sint gresite
Desi li s-au repartizat o suma ceva mai mare decit la alte capitole, serviciile nu au fost evaluate la reala lor valoare din momentul adoptarii Ordonantei, fara a mai fi adaugate repetatele cresteri de preturi din ultimele saptamini. Costurile luate in calcul pentru serviciile necesare populatiei sint cu mult sub nivelul celor practicate de societatile de profil inca de acum un an. Pentru apa, canal, salubritate si energie termica o familie cheltuieste lunar, in viziunea celor din fruntea tarii, numai 292 de mii de lei, desi in realitate facturile la intretinere depasesc cu mult 800-900 de mii de lei. Subevaluate sint si serviciile de telefonie si radio televiziune, telefonul lunar pentru o gospodarie medie fiind evaluat la numai 37.285 lei, cind in realitate un abonament cu 50 de impulsuri costa 113.000 lei. Guvernantii cred ca romanii cheltuiesc in fiecare luna 118.848 lei pentru energie electrica, 44.119 lei – gaze; 50.551 lei – abonamente RTV; 37 285 lei – transport; 124.969 lei – servicii medicale si numai 44.023 lei impozite si taxe.
In realitate, pentru a supravetui o familie cheltuieste de doua ori mai mult
Dincolo de valoarea mai mult decit simbolica a asa-zisului cos minim lunar si lipsa totala de informare a celor care au contribuit la intocmirea lui, trebuie stiut ca valoarea acestuia constituie elementul esential de fundamentare a salariului de baza minim pe economie, a politicii salariale si a altor politici in domeniul social. Realitatea este, insa, cu totul alta, orice produs costind de cel putin doua ori mai mult, decit in lista publicata in Monitorul Oficial. Este adevarat ca putini oameni isi permit sa-si cumpere in fiecare luna haine sau incaltaminte si la fel de putini sint cei care folosesc in alimentatie peste, conserve, citrice sau alte produse considerate de lux. La fel de adevarat este si faptul ca cei mai multi dintre pensionari traiesc din citeva sute de mii de lei pe luna iar socotelile celor de sus li se par un lux prea greu de suportat. Cu toate acestea modul in care sint socotite imbucaturile zilnice, la preturi care se practicau cu multe luni in urma, pare o rationalizare care ne aminteste de alte vremuri. (Elena CRISTIAN)

Comentarii