Traian Olteanu si Florin Muscalu au intrat in lumea Vesniciei

joi, 27 septembrie 2001, 23:00
5 MIN
 Traian Olteanu si Florin Muscalu au intrat in lumea Vesniciei

Ieri dimineata, in jurul orelor 10.30, un cumplit accident de circulatie a curmat viata scriitorilor vrinceni, Traian Olteanu si Florin Muscalu. Ei se aflau intr-o Dacie Nova si se indreptau, impreuna cu scriitorul sibian Iustin Panta, spre Bucuresti, la o intilnire a scriitorilor cu presedintele Iliescu.
Inca de duminica, cei trei au participat la o reuniune a scriitorilor ce a avut loc la Neptun. Drumul spre capitala le-a fost, insa, fatal. O clipa de neatentie, combinata cu oboseala soferului, Traian Olteanu, a facut ca in localitatea Dilgan, judetul Calarasi, Dacia Nova sa paraseasca sensul de mers si sa patrunda pe contrasens. In acel moment, masina s-a izbit violent cu un alt autoturism, inmatriculat in Constanta. Cumplitul impact s-a soldat cu moartea fulgeratoare atit a lui Florin Muscalu si Traian Olteanu, cit si a lui Iustin Panta. In accident si-a gasit sfirsitul si Dumitru Vasile, de 58 de ani, unul din pasagerii din Dacia constanteana. Intr-o stare critica se afla si soferul acesteia, Berinel Raducanu, de 27 de ani din Armasesti, judetul Ilfov, si Puiu Baicu, de 29 de ani, din aceeasi localitate. Din amindoua autoturismele nu a ramas decit o masa contorsionata de fiare.
Prieteni pe viata si pe moarte
Ca o fatalitate, prietenia dintre Traian Olteanu si Florin Muscalu a trecut ieri dincolo de moarte. Asa le-a fost scris, ca destinele lor, impletite inca din tinerete, sa ramina legate pe vecie. Florin Muscalu avea 58 de ani. Era casatorit cu Doina, profesoara la Scoala nr.9 din Focsani si avea doi fii: pe Camil, asistent universitar la Los Angeles si pe Laurentiu, profesor de sport si antrenor la Juventus Focsani.
Traian Olteanu aniversase anul acesta sase decenii de viata. Era casatorit si avea un baiat care a ramas sa-i duca mai departe numele. "Un nume? Fiecare duce cu sine un nume. Viata se numeste – VIATA. Cind o chemi, moartea raspunde – MOARTE". Ce trist si cit de dureros de adevarat suna acum cuvintele sale adunate intr-una din scrierile lasate posteritatii…
Nascut in Galati, prozatorul, dramaturgul si publicistul Traian Olteanu si-a legat numele si activitatea literara de orasul de pe Milcov. A absolvit Facultatea de Filologie din Iasi si a urmat apoi cursuri post-universitare de jurnalistica. Prietenul sau, poetul, criticul si istoricul literar Florin Muscalu, s-a nascut la Tarutino, in Basarabia, la 13 august 1943. A absolvit la rindul sau Facultatea de Filologie in Constanta si a studiat jurnalismul la Bucuresti.
In 1969 au devenit redactori la ziarul local "Milcovul", publicatie la care au ramas timp de 20 de ani. Impreuna au fondat "Revista V", editata la Focsani de Uniunea Scriitorilor din Romania, ai caror membri erau. Traian Olteanu a devenit redactorul sef al publicatiei, iar Florin Muscalu redactor sef adjunct. De numele lor se leaga si aparitia primului saptaminal vrincean intitulat "Diplomatic TV", cit si infiintarea primei televiziuni locale cu acelasi nume, care a transmis prin cablu. Ulterior cei doi au editat o revista de specialitate cu specific viticol, "Gazeta podgorenilor", reusind chiar sa scoata doua editii ale "Almanahului podgorenilor".
In momentul accidentului, atit Traian Olteanu cit si Florin Muscalu erau angajati ai postului de televiziune local "Diplomatic TV", in functia de consilieri.
Personalitati marcante ale spiritualitatii romanesti
Activitatile scriitoricesti ale celor doua personalitati trecute acum in nefiinta constituie capitole distincte in "Dictionarul scriitorilor si publicistilor vrinceni", scris chiar de Florin Muscalu. Printre cartile ce mai poarta semnatura lui se numara zece volume de poezie si nenumarate lucrari, despre care au scris recenzii Laurentiu Ulici, Constantin Ciopraga, Mihai Cimpoi, Alexandru Piru. Pentru volumul "Arta ceaiului" a fost distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi si a fost membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania. Asemanat unui "liric ingenuu, cu lancea unui nou cavaler al Tristei Figuri inmuiata in rana si pulbere lunara si indreptata impotriva marilor dezamagiri ale timpului implacabil", Florin Muscalu va ramine pentru totdeauna "un copil-batrin cu visuri de melci si parcurgind drumuri de lebada spre Damascuri si Grecii clare, un fantezist in linia lui Dimov si Brumaru, coplesit de fantasma lupoaicei albe care nu-i altceva decit poezia".
Despre Traian Olteanu se poate spune ca a fost el insusi un personaj al romanelor sale. Pe linga colaborarile cu numeroase publicatii centrale, atit ca ziarist cit si ca scriitor ("Romania Literara", "Luceafarul", "Convorbiri Literare" etc.), a fost singurul ziarist profesionist din Vrancea laureat al Concursului national de reportaj din 1970. Debutul editorial l-a avut cu "Insemnari tirzii", aparut in 1979 la Editura "Junimea", cu care a cistigat concursul de debut. Teatrul lui Traian Olteanu a fost jucat la radio si televiziune. Iar dintre lucrarile lui, amintim "Muntele si piatra", "Umbra cuvintelor", "Adincul oglinzii". Sint doar citeva dintre multele volume in care se remarca grija scriitorului fata de personajele sale, simtind in acelasi timp nevoia de a se introduce printre ele. Traian Olteanu a fost vazut de colegii de breasla ca fiind el insusi un personaj despre care se poate scrie un roman.
La aflarea vestii trecerii in nefiinta a celor doi oameni de cultura focsaneni, presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, impreuna cu toti oamenii de afaceri aflati la "Topul firmelor vrincene" au pastrat ieri un moment de reculegere.
Doliul scriitorilor
Reuniunea de la Neptun, la care cei doi scriitori participasera, urma sa fie finalizata ieri dupa amiaza, cu un cocktail la Casa Vernescu din Bucuresti, in prezenta presedintelui Ion Iliescu. Cutremuratoarea veste a zguduit insa intreaga lume scriitoriceasca a Uniunii Scriitorilor din Romania. In acel moment, festivitatea care trebuia sa fie una a bucuriei, s-a anulat. Impietriti de durere, toti scriitorii care au participat la reuniunea de pe malul marii au ales sa-si plinga colegii la sediul Uniunii Scriitorilor. "Sala oglinzilor" din acea cladire a fost imbracata in tristetea doliului. Zeci de luminari au vegheat ridicarea la cer a sufletelor trecute in lumea umbrelor. Cu doar citeva ore inainte, paraseau impreuna litoralul. Nimeni nu banuia ca trei dintre ei o vor lua, insa, pe alt drum.
Odata cu disparitia fulgeratoare a celor doi mari scriitori, spiritualitatea vrinceana nu va mai fi aceeasi. Dumnezeu sa le aseze sufletele in rindul celor drepti si sa le faca mai usoara trecerea in lumea Vesniciei! (Laura BREANA, Ramona GRIGORE)

Comentarii