Trecutul lui Oprisan, verificat la CNSAS

sâmbătă, 28 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Trecutul lui Oprisan, verificat la CNSAS

Intrebarea daca Marian Oprisan, liderul PSD Vrancea, a fost sau nu unul dintre informatorii fostei Securitati a fost pusa din nou in cadrul emisiunii „Of, presa mea”, moderata de cunoscutul jurnalist Mircea Toma si gazduita de Realitatea TV. Invitatul a fost acelasi ca la emisiunea din luna decembrie, fostul ofiter de securitate Doru Lungu, prezentat sub numele de „Mihai”, care l-a acuzat pe „baronul” vrincean ca a fost „sursa” a fostei Securitati si ca „turna cu greseli gramaticale”. Tema emisiunii a fost „Actuali colaboratori ai fostei Securitati”. Presedintele Consiliului Judetean a fost dat exemplu de „turnator cu angajament la Securitate”. Mircea Toma i-a oferit invitatului sau o cerere de informatii de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati gata completata cu numele lui Marian Oprisan. Alaturi de Marian Oprisan a fost „prezent” in emisiune si secretarul Consiliului Judetean, fostul maior de Securitate Toader Ghetu, care l-ar fi avut in supraveghere pe fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, care in 1989 a avut domiciliul la Focsani.
Numele presedintelui Consiliului Judetean a fost adus in emisiune atunci cind s-a adus in discutie diferenta dintre turnatorii cu carnet de membru si simplii turnatori. „Despre Marian Oprisan, de exemplu, acesta nu a fost membru de partid, nu?”, a intrebat Mircea Toma. „Acesta (Oprisan – n.r.) a fost informator cu angajament. Asta timp de un an a scris cu doua miini. Este clar”, a spus fostul ofiter, angajat la Securitatea vrinceana pina in 1993. Intrebat daca CNSAS s-a pronuntat cu privire la Marian Oprisan, care ocupa una dintre functiile care presupune acordul in perioda campaniei electorale, Doru Lungu nu a putut da un raspuns clar. „Daca tineti minte, in urma cu citeva luni a aparut o informatie din care rezulta ca inclusiv maica-sa a fost informatoare. Deci, ea a aparut la momentul respectiv informatoare, dar ea nu a fost in legatura mea. In schimb Oprisan a fost recrutat….”.
Invitatii si-au propus sa ceara informatii despre trecutul lui Marian Oprisan direct de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati si au speculat pe marginea unui eventual raspuns negativ.
„Ar fi un adevarat paradox, ofiterul care l-a recrutat, l-am avut in legatura si mi-a furnizat informatii ar vrea si el sa vada asta”, a mai spus Doru Lungu.
Toader Ghetu, „umbra” lui Virgil Magureanu
Despre secretarul Consiliului Judetean, fostul maior de securitate Toader Ghetu, au aparut mai multe marturii cum ca a facut politie politica inainte de 1989. Amanunte despre trecutul sau au fost scoase la iveala in emisiune, cind Mircea Toma s-a interesat despre „deportarea” profesorului Virgil Magureanu, fostul sef al SRI. „Deci, in 1988, fiind profesor la „Stefan Gheorghiu”, a fost semnalat la momentul respectiv cu activitati anticeausiste, impotriva sistemului, motiv pentru care a fost mutat lucrator la Muzeul de Istorie din Focsani, unde a fost lucrat informativ de maiorul Ghetu Toader, actualul secretar general al Consiliului Judetean Vrancea. S-a folosit o gama intreaga de mijloace si metode, retea informativa, tehnica de ascultare, filaj, investigatii, in termeni profesionisti s-a aplicat tot tacimul”, a dezvaluit capitanul Doru Lungu.
Jurnalistul Mircea Toma a precizat ca i-a invitat pe viitor in emisiune pe Virgil Magureanu, impreuna cu Toader Ghetu pentru a lamuri aceste aspecte din trecut. (Mihai BOICU)

Comentarii