Viata ferecata

vineri, 12 decembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Viata ferecata

Intr-o cladire aflata la marginea Focsaniului, in spatele Scolii Speciale „Elena Doamna”, 25 de copilasi cu handicap neuro-psihic si neuro-motor sint ingrijiti zi si noapte. Unii au doar trei anisori, altii sint mai mari, chiar de 15 ani, insa niciodata parintii nu au mai venit sa-i vada. I-au lasat la leagan si si-au vazut de viata, majoritatea din cauza saraciei si a neputintei de a face fata nevoilor semnificative ale unor copii cu asemenea handicapuri. O vizita in Centrul de recuperare si reabilitare in care traiesc acesti micuti lasa urme adinci oricarui suflet de om cu frica lui Dumnezeu. Chiar daca saracutii sint imbracati curat, spalati si hraniti ca la mama acasa, imaginea pe care o lasa eventualilor musafiri este de-a dreptul impresionanta. Apropierea sarbatorilor de iarna a facut insa ca o multime de oameni sa-si indrepte generozitatea spre ei.
La Centrul de recuperare si reabilitare pentru copii cu handicap din Focsani, timpul imbraca parca o alta dimensiune. Activitatile zilnice se desfasoara dupa acelasi tipic dintodeauna, insa eventualul vizitator nu poate ignora sentimentul straniu indus de constiinta ca acolo, in cele citeva camere, vituiesc pui de om care nu vor stii vreodata sa se bucure de normalitatea lasata de Dumnezeu majoritatii oamenilor. Sint 25 de copii. Cel mai mic de trei ani iar cel mai mare, 15. Veterana de virsta are si buletin pe care cu siguranta n-o sa-l foloseasca personal niciodata. Familia sa naturala traieste intr-unul din satele Vrancei, dar cu toate acestea, nici mama nici tata nu si-au manifestat curiozitatea de a mai vedea evolutia celei pe care au adus-o pe lume. Sarmana isi duce zilele culcata intr-un patut, fara sa stie ca a devenit domnisoara si fara sa poata constientiza ca, o data dotat cu buletin, omul primeste si cohorta de drepturi si indatoriri din societatea in care cu totii traim.
In celelalte patuturi din camera in care zace fetita de 15 ani sint cazati si alti copii cu handicap sever care, daca n-ar fi legati si cu capusoarele protejate de perne speciale, s-ar lovi provocindu-si singuri, rani grave. Unii dintre ei au priviri ratacite, furioase, altii te intimpina cu ochi catifelati, irizati de prea multa tristete… Mingiierile insa, le primesc cu placere. Atingerea blinda le linisteste agitatia, parind ca te primesc cu placere in altfel zbuciumata, strania lor lume interioara.
Centrul ocroteste insa si copilasi vioi, care desi sint marcati de handicapul cu care au venit pe lume, stiu sa se joace, sa se alinte, sa mearga si sa-si manifeste din plin bucuria de a li se da atentie. Batind din palme, rizind sau pur si simplu lipindu-si trupusoarele de noul venit, comunica in felul lor cu lumea inconjuratoare. Pentru toti acesti micuti atit de crunt pedepsiti de destin, Ileana Chelmus, sefa centrului, impreuna cu personalul acestuia, au amenajat incaperile transformindu-le intr-un camin cald si primitor. „Cu totii sint copii abandonati, care de cind s-au nascut s-au plimbat doar prin leagane. Cu acestia am lucrat mult, iar rezultatele se vad la cei care au putut fi cit de cit recuperati. Au fost adusi pe brate, aproape nici unul nu se putea misca, iar acum reusesc chiar sa si manince singuri”, a spus Ileana Chelmus.
Daruri de sarbatori
Pentru toti cei 25 de copii ocrotiti in Centrul de recuperare si reabilitare Focsani se cheltuiesc lunar cite 50 milioane lei numai pe medicamente. Fiecare dintre ei ar trebui imbracat si incaltat anual, din 685 mii lei si ar trebui sa fie dotati cu cazarmament in valoare 810 mii lei. „Pina acum insa, nu a trebuit sa le cumparam nici haine si nici cazarmament, pentru ca am primit tot ce ne trebuia de la diferiti sponsori. Cu alocatia de hrana e mai greu, este insuficienta, doar 49 mii lei zilnic de copil. Am reusit totusi sa ne descurcam tot cu ajutorul sponsorilor. In ziua de Mos Nicolae a venit patronul firmei «Dogan» si a adus fructe, carne, brinza. Pachetele cu dulciuri si fructe am primit de la organizatia municipala PSD, doamna doctor Gaspar Garoafa a adus pachete cu dulciuri si fructe. Directorul comercial de la Rosca-Conf, domnul Mocanu a facut o pomana si a adus de Sfintul Nicolae mincare pentru toata ziua. De asemenea, avem o relatie foarte buna cu biserica, enoriasi de la diferite parohii vin si fac cite o pomana aici aproape in fiecare saptamina. Iar ieri, domnul Rosca a facut copiilor cadou 50 de cearceafuri, 50 de salopete de pijama si pentru saptamina viitoare a promis ca va aduce cearceafuri plic si pachete cu dulciuri”, a detaliat Ileana Chelmus.
Toate darurile facute de oameni acestor copii sint binevenite. Cu 49 de mii de lei zilnic este destul de greu sa asiguri unui copil cinci mese pe zi. Iar prichindeii ocrotiti in Centrul de recuperare si reabilitare din Focsani – chiar daca zac in patuturi si chiar daca nu isi constientizeaza nici macar propria suferinta – maninca! Unii mult mai mult decit un copil obisnuit. Astfel, sponsorizarile par a fi singurele care pot realiza in mod fericit ceea ce statul se arata incapabil sa faca. (Laura BREANA)

Comentarii